Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του το «Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού», το οποίο αποτελεί ένα συντονιστικό όργανο για τη χάραξη πολιτικής σε άμεση και μεσομακροπρόθεσμη βάση με αποκλειστικά γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Όπως ανέφερε η κα Τζάκρη «η λειτουργία του φόρουμ εντάσσεται στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της κυβέρνησης για μεταστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και τη διασύνδεση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι η αξιοποίηση της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού ώστε να συμπαρασύρει προς την Ανάπτυξη την εγχώρια παραγωγή και μεταποίηση. Σκοπός της δημιουργίας του Φόρουμ, είναι να συντονίσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που αναπτύσσουν και υλοποιούν δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη και σύνδεση της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό, καταλήγοντας σε προτάσεις δράσεων που θα υλοποιηθούν σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο».
Στην έναρξη των εργασιών του Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού» παρευρέθησαν θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων από το χώρο της Βιομηχανίας, του Τουρισμού και της Αγροτικής Παραγωγής. Πιο αναλυτικά το παρών έδωσαν εκπρόσωποι φορέων όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΕΒΕ), η Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ ΥΤΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΣΕ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), καθώς επίσης και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κεντρική διαπίστωση της πρωτοβουλίας είναι πως η σύνδεση της ελληνικής παραγωγής με τον τουρισμό αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια για ενίσχυση των εξαγωγών, οι οποίες ξεκινούν όταν οι επισκέπτες καταναλώνουν και αγοράζουν τοπικά προϊόντα κατά την παραμονή τους στην χώρα μας και συνεχίζεται στον τόπο μόνιμης διαμονής τους. Όπως επισημάνθηκε, ακόμα και μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης θα μπορέσει να φέρει πίσω τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στον τομέα της παραγωγής.