Γεμάτο είναι το σημειωματάριο του Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τέλος του έτους, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό να καταλήγει σε έναν δομικό ανασχηματισμό με προοπτική να περάσει από την κυβέρνηση υλοποίησης των μνημονιακών προβλέψεων σε ένα αναπτυξιακό κυβερνητικό σχήμα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Το εγχείρημα αναδόμησης του προφίλ της κυβέρνησης ωστόσο, το οποίο πλέον παραδέχονται στο Μαξίμου πως κοντοζυγώνει, περνά από φλέγοντα ζητήματα που αποτελούν ορόσημα για την πορεία της κυβέρνησης και θα κρίνουν τόσο το “βάθος” όσο και το εύρος του επικείμενου ανασχηματισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να παρατείνει τη ζωή του σημερινού σχήματος παρά τη φθορά που έχει υποστεί από αβελτηρίες αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα με αντιπολίτευση και καναλάρχες, μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτή στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου, αν και το αγκάθι των εργασιακών και του ΔΝΤ εγκυμονεί πάντοτε κινδύνους.
Με αυτόν τον τρόπο ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά να συνδυάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα με τις θετικές ειδήσεις τις οποίες αναμένει η Ηρώδου Αττικού μετά και το κλείσιμο του δεύτερου σκέλους της αξιολόγησης. Ήδη το στίγμα των προθέσεών του έδωσε κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με βουλευτές στα πηγαδάκια το βράδυ της Πέμπτης στον κήπο του Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή από τη μία τη συγκεκριμενοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα καθώς το Βερολίνο αντιδρά σθεναρά στις αιτιάσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον, και από την άλλη την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα αποτελέσει ανάσα για την οικονομία και θα δώσει το σύνθημα για την προσέλκυση επενδύσεων.
Πρώτος σταθμός ωστόσο στην δύσκολη πορεία των 80 ημερών μέχρι το τέλος του έτους είναι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δείχνουν οι πληροφορίες για την ανθρωπογεωγραφία του συνεδριακού Σώματος θα βγει ενισχυμένος εσωκομματικά από την κορυφαία κομματική διαδικασία, χωρίς όμως να θέλει να προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν αποκρυσταλλωθεί η επόμενη μέρα του κόμματος. Έτσι, άπαντες στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν να δουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στα κομματικά όργανα αλλά και τη στάση που θα τηρήσουν οι εσωκομματικές τάσεις, καθώς ήδη έχουν χτυπήσει καμπανάκια για έντονο εσωκομματικό διάλογο που θα αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, τους στόχους αλλά και τον επαναπροσδιορισμό του.
Το δεύτερο σημείο σταθμός είναι η ίδια η δεύτερη αξιολόγηση. Εφόσον ο ανασχηματισμός γίνει μετά το πέρας αυτής ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα ευρύτερων αλλαγών σε όλα τα επίπεδα και πόστα, προκειμένου να φρεσκάρει ακόμα καλύτερα το κυβερνητικό σχήμα. Ο γρίφος ωστόσο δείχνει να δυσκολεύει σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση τραβήξει επί μακρόν, σενάριο το οποίο ξορκίζουν στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να συνυπολογίζει και τη διεθνή συγκυρία: «Ουδείς θέλει νέα όξυνση της κρίσης σε προεκλογική περίοδο (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο άπαντες γνωρίζουν πως το ΔΝΤ μπορεί από μόνο του να κάνει τη ζημιά.
«Πολεμικές προετοιμασίες» για τη διαπλοκή
Μέχρι τότε πάντως στο κυβερνητικό επιτελείο δεν παραμελούν τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να εργάζονται πυρετωδώς για την μετωπική σύγκρουση της Δευτέρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Δίνοντας το σύνθημα της αντεπίθεσης σε ένα από τα αγαπημένα θέματα της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «θα πάμε με όλα τα όπλα στη φαρέτρα μας. Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό».
Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι έχοντας κάποιες πρώτες θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας, να ολοκληρώσει τη ρελάνς που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με αιφνιδιαστική κίνηση σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι να καταδείξει την καταγγελλόμενη ευθεία και πλέον απροκάλυπτη ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας (και δευτερευόντως ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού) με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα των καναλαρχών. «Συμπεριφέρονται σαν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα χρήματα για τις άδειες», σχολίασε δηκτικά για τη ΝΔ ο Νίκος Παππάς, τονίζοντας: «εισπράξαμε αυτά που επί 30 χρόνια οι άλλοι χάριζαν σαν να ήταν δικά τους χρήματα» και εγκαλώντας τη ΝΔ πως λειτουργεί σαν γραφείο Τύπου των ιδιοκτητών καναλιών.
Σε αυτό το κλίμα, ήδη από την Τρίτη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την κοινοβουλευτική σύγκρουση, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργο Βασιλειάδη να έχουν περάσει το κατώφλι του Μαξίμου, προκειμένου να συγκεντρωθεί το υλικό που θα μετουσιώσει σε πράξη την «υπόσχεση» του Μαξίμου για «ονόματα και διευθύνσεις».