Στην ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων στοχεύει πλέγμα δράσεων του υπουργείου Οικονομίας , σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στη Real News.
Στην ερώτηση πού θα κριθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα ο υφυπουργός είπε: «η κυβέρνηση θα κριθεί ως προς την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει. Κεντρικό ζητούμενο είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».
Οι τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια για άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας «μετά τη συνεχή τους απαξίωση όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήδη έχει γίνει σημαντικό έργο σε αυτούς τους τομείς».
Προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα θα δοθεί στη στήριξη και μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα χρηματοδοτηθεί προπάντων από πόρους του ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υφυπουργός. Για την παιδεία, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «από τα δέκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς, φέτος είναι η χρονιά που δίνονται τα περισσότερα χρήματα (175 εκατ. ευρώ) και οι περισσότερες θέσεις (85.000), ενώ με τον ριζικό ανασχεδιασμό του προγράμματος εξυπηρετούνται για πρώτη φορά όλες οι οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας. Για πρώτη επίσης φορά έγιναν εγκαίρως όλες οι ενέργειες και εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια (350 εκατ. ευρώ) προκειμένου να προσληφθούν οι 21.000 αναπληρωτές που απαιτούνται ώστε τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά, χωρίς κενά, το Σεπτέμβριο».
Σχετικά με την ανάσχεση του brain drain ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι σε αντίθεση με τις πολιτικές υποβάθμισης της εργασίας που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, προωθεί ένα πλέγμα δράσεων (του ΕΣΠΑ και όχι μόνο) γύρω από τρεις άξονες: (α) την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, (β) την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων και συστάδων επιχειρήσεων, (γ) τη στήριξη των νέων ερευνητών και τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων, καθώς και την απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από νέους διδάκτορες.
«Προκρίνουμε την ουσιαστική στήριξη των άξιων νέων επιστημόνων από τον εκ του πονηρού λόγο περί “αριστείας”, που υποκρύπτει το ακριβώς αντίθετο: την απόσυρση του κράτους από την υποχρέωσή του να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά και να ενισχύει τα δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα» σημείωσε ο υφυπουργός.
Σε ότι αφορά στον κίνδυνο να χαθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στο τέλος του 2016 θα έχει επιτευχθεί απορρόφηση διπλάσια από ό,τι στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, το τέλος του 2009 ενώ, έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος (κακός σχεδιασμός, διαφθορά, καθυστερημένη υλοποίηση).
«Είμαστε το πρώτο κράτος με εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20 από τις αρχές του έτους, ενώ μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από τα μισά προγράμματα. Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ο υπουργός Γ. Σταθάκης και εγώ με την αρμόδια επίτροπο Κ. Κρέτσου, επιβεβαιώθηκε, σε πολύ θετικό κλίμα, η συνέχιση της στενής συνεργασίας μας» όπως εξήγησε ο ίδιος.
Απαντώντας ο κ. Χαρίτσης σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο περιορισμού των πολιτικών συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι οι διευρυνόμενες ανισότητες, αντί για τη σύγκλιση των οικονομιών, θέτουν σε κίνδυνο το όλο ευρωπαϊκό εγχείρημα και «η κυβέρνηση ήδη αναλαμβάνει σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των πολιτικών συνοχής».
«Το κόμμα οφείλει να βαθύνει τη γείωσή του στην κοινωνία, ώστε να συνδέσει την κυβερνητική πολιτική με τις διεργασίες που συντελούνται στο κοινωνικό πεδίο. Οφείλει ακόμη, πέρα από τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, να αναλάβει το δύσκολο καθήκον της παραγωγής πολιτικής, σε επαφή με τις ιδέες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε κοινωνικό επίπεδο» δήλωσε ο υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση τι πρέπει να αλλάξει στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψη του συνεδρίου.