Οριστικό τέλος στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής έδωσε το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο νόμος της απλής αναλογικής θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και όχι από τις επόμενες όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

  • Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, για το άρθρο ένα που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν «ναι», «όχι» ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».
  • Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, «ναι» ψήφισαν 179, «όχι» 83 και «παρών» ψήφισαν 19.
  • Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, «ναι» ψήφισαν 163, «όχι» 101 και 17 ψήφισαν «παρών».
  • Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 (για το αν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές ή στις μεθεπόμενες) «ναι» ψήφισαν 179, «όχι» ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν «παρών».

Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του Ποταμιού, η μη συγκέντρωση των 200 ψήφων, όπως προβλέπει το σύνταγμα, του ακροτελεύτιου άρθρου για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, η στήριξη της Ένωσης Κεντρώων σε όλα τα άρθρα και η υπερψήφιση από το ΚΚΕ όλων των άρθρων πλην αυτού που προβλέπει τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%, χαρακτήρισαν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο.

Ειδικότερα, από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Αχμέτ Ιλχάν υπερψήφισαν το άρθρο 1, που δίνει δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη. Ο Αχμέτ Ιλχάν δήλωσε «παρών» και στο άρθρο 3, για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Οι Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλης δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές: «Όχι» σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, «ναι» σε όλα ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ψήφισε «όχι» σε όλα τα άρθρα, εκτός από το 1 (ψήφο στα 17).

Ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε «ναι» για ψήφο στα 17 και «παρών» για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του αρχηγού του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και εν συνεχεία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση» την απλή αναλογική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «μαγειρεύει τους κανόνες για να διατηρήσει την πρόσβαση στην εξουσία ακόμα και από θέση μειοψηφίας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με την απλή αναλογική γιατί φοβάται την απλή λογική» και της καταλόγισε ότι φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «σαν αριστερό φερετζέ στις δεξιές της πολιτικές».

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η απλή αναλογική «είναι ο μόνος δρόμος». «Είναι η ώρα να δώσουμε στη δυνατότητα στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια της στο μέλλον», είπε, αναφερόμενος στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους.

Έντονες επικρίσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ζήτημα του εκλογικού νόμου διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος είχε και λεκτική αντιπαράθεση με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά.

«Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά ο συντηρητισμός μένει» υπογράμμισε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.