Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών ανάμεσα σε πολυμελή αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και έξι υπουργούς και υφυπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ, με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Ακολουθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Ξυδάκη με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, παρουσία και των άλλων συμμετεχόντων υπουργών. Στη συνέχεια η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου θα τους υποδεχθεί ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Στη σύσκεψη από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Ταφύλης. Την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποτελούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, εκπρόσωπος της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαργκαρίντα Μάρκες και ο υφυπουργός στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Ίαν Μπόργκ, αρμόδιος για την προετοιμασία της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2017 και τη Διαχείριση Πόρων της ΕΕ.