Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, σε β΄ ανάγνωση, του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στην Ελλάδα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να αποδείξει ότι δικλείδες ασφαλείας δεν αφήνουν κανένα παράθυρο για μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, η οποία καταψήφισε την διάταξη που αφορά τη μείωση από τα 12 στα 10 χρόνια ως προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας παραμονής.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε κατά των νέων ρυθμίσεων και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για μη μαζικές νομιμοποιήσεις.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για θετικό βήμα ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστών, ωστόσο επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια μετά και τις δεσμεύσεις του Χ. Καστανίδη για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε κατηγορηματικά: «Μαζικές νομιμοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν» και πρόσθεσε ότι για να γίνει τυπικά αποδεκτή η αίτηση του ενδιαφερομένου πρέπει, πέρα από τα έγγραφα βέβαιης χρονολογίας που μπορούν να πιστοποιήσουν την 10ετή παραμονή του, να αποδείξει ότι έχει και ουσιαστική σχέση με τη χώρα.

Επιπλέον, ο Χάρης Καστανίδης προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μια συνολική βελτιωτική παρέμβαση στο νόμο 3852 για τον Καλλικράτη, λαμβάνοντας υπόψη του τα αποτελέσματα από την εμπειρία και την εφαρμογή του. Όπως ανέφερε ο υπουργός, ήδη έχουν ξεκινήσει το έργο τους οι δύο ειδικές μικτές επιτροπές που συμφωνήθηκαν με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα αναλάβει να προχωρήσει νομοθετική πρωτοβουλία με βελτιωτικές αλλαγές.