Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα έχεις στις 18:30 στο Μέγαρο Μαξίμου ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα έχει προηγηθεί συνάντηση στις 2 το μεσημέρι με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και μετά τις συνομιλίες τους για το προσφυγικό οι δύο υπουργοί θα κάνουν κοινές δηλώσεις.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ έρχεται λίγα μόλις 24ωρα πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη την Τρίτη 8 Μαρτίου όπου θα συζητήσει με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου τη βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών στη μεταναστευτική κρίση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ταξιδέψει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Σμύρνη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν πως από τη μία η στάση της Τουρκίας μέχρι στιγμής επιδεινώνει το προσφυγικό, αλλά από την άλλη εκτιμήθηκε ότι εγκυμονούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τυχόν διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεργάτες του κ. Τσίπρα από το διπλωματικό του γραφείο τόνιζαν πως τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται από τη στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας που λειτουργεί «ημιαυτόνομα». Ως εκ τούτου εκτιμήθηκε ότι θα ήταν λάθος να αποτελέσει η απουσία της Ελλάδας συγκολλητική ουσία για στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

Η απόφαση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σμύρνη ελήφθη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Δεν μπορώ όταν περνούν 1500 πρόσφυγες την ημέρα να κάνουμε διακυβερνητική συνεργασία. Πρέπει να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας στον κ.Νταβούτογλου. «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Η Τουρκία θα συμβάλει στο να πάει καλά η Σύνοδος. Μην ανησυχείς θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας», απάντησε ο Τουρκος πρωθυπουργός θέλοντας να καθησυχάσει τον Έλληνα ομόλογο του, παρόλο που οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες και η επανεισδοχή μεταναστών προχωρεί με σχετικά αργούς ρυθμούς.

Τσίπρας- Νταβούτογλου θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν και από κοντά τη Δευτέρα, καθώς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί και τριμερής των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.