Ολική αναστροφή της εικόνας παράλυσης που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και φυγή προς τα εμπρός θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη δεύτερη «μονομαχία» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Το ρίσκο να αλλάξει η μέρα συζήτησης του παράλληλου προγράμματος για την υγεία, που δίνει πρόσβαση σε περίθαλψη σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, ούτως ώστε να έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός τελικά «βγήκε» στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου πως ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη μάχη της Βουλής εμφανώς ενισχυμένος μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεδιπλώσει το κοινωνικό προφίλ της εκτός μνημονίου με το επίμαχο νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει τη βεντάλια, παίρνοντας θέση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της κρίσιμης Συνόδου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν κυρίως το ζήτημα της αξιολόγησης και η προσφυγική κρίση.

Ο πρωθυπουργός μετά τη σκληρή στάση στις Βρυξέλλες και το βέτο προκειμένου να προασπίσει τα ανοιχτά βόρεια σύνορα της χώρας, επιστρέφει με γεμάτη τη φαρέτρα του από τη Σύνοδο Κορυφής. Στο κυβερνητικό επιτελείο αποτιμούν θετικά τόσο τα βασικά συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος όσο και το αποτέλεσμα των επαφών του πρωθυπουργού με τους ξένους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι στο κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό η Ελλάδα πέτυχε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο.

Συγκεκριμένα:

  • Αναφορά στη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σέγκεν – γεγονός που κλείνει τη συζήτηση περί αποβολής.
  • Αναφορά σε αποφυγή μονομερών – μη συντονισμένων ενεργειών.
  • Αναφορά σε ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation)
  • Αναφορά σε αξιοποίηση μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμιζαν τις πρωτοβουλίες που δεσμεύθηκαν να αναλάβουν Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Αθήνας με το κουαρτέτο, οι οποίες θα οδηγήσουν στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Υπέρ των ελληνικών θέσεων, στο σκέλος της αξιολόγησης και του χρέους, τάχθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα, με δηλώσεις τους, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Οικονομίας και κυβερνητικός εταίρος της Άγκελα Μέρκελ, αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.