Την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη της, μετά την άρνηση των εκπροσώπων των αγροτών να ανταποκριθούν στην σχετική πρόσκληση που τους είχε απευθύνει, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη. Όπως γνωστοποίησε η κ. Καφαντάρη, από τους 20 εκπροσώπους αγροτικών συνδικαλιστικών φορέων στους οποίους είχαν σταλεί προσκλήσεις, μόνο ένας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στον διακομματικό διάλογο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέρριψαν τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το ναυάγιο του διαλόγου, μίλησαν για δίκαια αιτήματα των αγροτών, στήριξαν την πρόταση τους για συζήτηση από μηδενική βάση, ενώ χαρακτήρισαν προσχηματική και επικοινωνιακή την πρόσκληση για διακομματικό διάλογο.
Νωρίτερα, η Επιτροπή απέρριψε και την πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή με στόχο να επισκεφθεί τα μπλόκα των αγροτών και να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Η Βουλή είναι θεσμός και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, υπό αυτήν την έννοια είχε σταλεί και η πρόσκληση. Από εκεί και πέρα, ο κάθε βουλευτής οφείλει να είναι κοντά στους αγρότες και να συζητά μαζί τους. Η πρόσκληση διαλόγου προς τον αγροτικό κόσμο παραμένει ανοικτή», αντέτεινε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Η κ. Καφαντάρη, υποστήριξε ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια για να καλυφθεί γεωγραφικά όλη η Ελλάδα και να προσέλθουν έτσι όλοι οι εκπρόσωποι των μπλόκων των αγροτών στην Επιτροπή, ωστόσο όπως είπε, η ανταπόκριση που υπήρξε δεν ήταν ενθαρρυντική.
Από την πλευρά του, ο παριστάμενος υφυπουργός Μεταφορών Παναγιώτης Σγουρίδης, τάχθηκε υπέρ του «να συγκροτηθεί και να σταλεί επίσημη διακομματική επιτροπή προς όλα τα μπλόκα και τις οργανώσεις, να ξαναγίνει συζήτηση χωρίς να μπαίνει συγκεκριμένη ατζέντα και έτσι αυτός ο διάλογος μπορεί να βοηθήσει».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλαος Συρμανέλιος, τάχθηκε υπέρ του να συνεδριάσει η Επιτροπή ακόμα και αν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι τους, ώστε να γίνει η συζήτηση.
Ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της την δυσαρμονία που υπάρχει με τους αγρότες, όπως είπε που δεν την εμπιστεύονται πλέον και να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει η συζήτηση στην Επιτροπή.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης, ζήτησε μεταξύ άλλων, η Επιτροπή να αποδοκιμάσει την δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, που παραλλήλισε, όπως είπε, τα τρακτέρ με τα τανκς.
«Η άρνηση τους να έρθουν στην Επιτροπή έχει κάποια βάση. Είναι επιφυλακτικοί και έχουν κάθε λόγο να είναι. Οι αγρότες δεν βρίσκονται στο δρόμο για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο αλλά για την επιβίωση τους. Πρέπει να γίνουμε πιο διαλλακτικοί γιατί βρίσκονται στο όριο τους», υποστήριξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης.
Για προσχηματικό διάλογο μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και κάλεσε τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, να αχρηστεύσουν όλες τις παγίδες που στρώνει η κυβέρνηση. «Ήταν αποκαλυπτική η στάση της κυβέρνησης μετά την απόφαση των 63 μπλόκων να κατέβουν στην Αθήνα διαδηλώνοντας. Φοβάται την φωνή των αγροτών, την ενότητα τους με τους εργάτες. Η κυβέρνηση κατ’ εντολή της ΕΕ θέλει να τους πετάξει στον Καιάδα των αχρήστων», υποστήριξε.
«Η κυβέρνηση επειδή τα βρήκε μπαστούνια στην επικοινωνιακή της προσπάθεια επιχειρεί να παρασύρει και την Επιτροπή σε αυτό το χάος», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. Παράλληλα, πρότεινε να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή και να σταλεί στα μπλόκα των αγροτών, για να αρχίσει μαζί τους διάλογος.
Την πρόταση του κ. Αμυρά υποστήριξε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυταρχική λογική και τονίζοντας ότι, «έπρεπε να λάβει υπόψη της τις απόψεις και τις προτάσεις των αγροτών πριν ανακοινώσει τις δικές της προτάσεις».
«Επιμένω ότι χρειάζονται βελτίωση και το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Θεωρώ όμως ότι από το διάλογο μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να βγουν», τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.
«Εμείς διεκδικούμε διάλογο με τους αγρότες, τους καλούμε να έρθουν να συζητήσουμε πάνω σε μια πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση και όχι νομοσχέδιο ή προσχέδιο, και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Υπάρχει το κάλεσμα στους αγρότες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν πάνω στα μεγάλα προβλήματα», αντέτεινε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, ενώ χαρακτήρισε άσκοπο να συνεδριάσει η Επιτροπή, μετά την άρνηση των αγροτών να συμμετάσχουν.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην Επιτροπή για το ποια άποψη εκφέρουμε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, δυνάμεις και πολιτικά κόμματα να εντρυφήσουν σε απόψεις που ούτε στην ιδεολογία τους είναι ούτε προσφέρουν», πρόσθεσε ο κ. Μπάρκας.
Για την ανάγκη «ενός σοβαρού ουσιαστικού διαλόγου», μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, σημειώνοντας ότι «ίσως οι αγρότες δεν κατάλαβαν με τα φαξ και τα emails ότι στην Επιτροπή συζητάνε όλα τα κόμματα και όλοι όσοι θέλουν λύση».
«Εδώ που φτάσανε τα πράγματα θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης.
«Ο διάλογος πάντα ωφελεί. Όμως ο διάλογος που θέλει η κυβέρνηση δια της Βουλής είναι προσχηματικός και επικοινωνιακός όταν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις και συγκεκριμένη ατζέντα», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.
«Ο διάλογος είναι διάλογος. Εσείς φαίνεται να μην τον θέλετε. Εμείς κάνουμε έκκληση στους αγρότες και σε όλα τα κόμματα να προσέλθουν στο διάλογο», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα.
«Δεν μπορεί να θέλετε το διάλογο και να έχετε το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας να παραλληλίζει τα τρακτέρ με τα τανκς. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δείξει την δημοκρατική της ευαισθησία», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.
«Τα κύρια αιτήματα των αγροτών μπορούν να εκφραστούν μέσα από την αυτή την Επιτροπή που είναι θεσμικό όργανο της βουλής. Δεν έχουμε την επεξεργασία ενός νομοσχεδίου. Όταν έρθει θα γίνει ενδελεχής συζήτηση. Μιλάμε για πρόταση που διατυπώθηκε από την κυβέρνηση. Καλό είναι οι αγρότες που διαμαρτύρονται, γιατί υπάρχουν ζητήματα και κανείς δεν το αρνείται αυτό, να έρθουν να συζητήσουμε», υπογράμμισε η κ. Καφαντάρη.
«Η πρόσκληση της Επιτροπής είναι ανοικτή για να κάνουμε διάλογο με τους αγρότες. Αυτός είναι ο ρόλος μας, να διευκολύνουμε να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος», κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.