Μπροστά στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα του Ασφαλιστικού το Μαξίμου κάνει ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ αναζητά συμμάχους στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές αντιδράσεις που αφορούν το ασφαλιστικό.
Υπό τον τίτλο «Ποιος μιλάει για το Ασφαλιστικό», η κυβέρνηση αναφέρει πως τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης που «πασχίζουν να προβάλλουν τους εαυτούς τους ως όψιμους υπερασπιστές της κοινωνικής ασφάλισης» και υποστηρίζει τα εξής:
1. Ότι οι τεράστιες ανισότητες του ασφαλιστικού και η λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που συνετέλεσαν στο να καταστεί το σύστημα μη βιώσιμο, έχει την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
2. Ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2014, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την Τρόικα, δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων.
3. Ότι τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τους θεσμούς που παραδέχτηκαν ότι έκαναν λάθη πολιτικής στην Ελλάδα ουδέποτε έχουν παραδεχτεί το λάθος τους και αντίθετα σήμερα δυσκολεύονται να κρύψουν την οργή τους για την συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των εισφορών, ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
4. Η αλήθεια είναι ότι έκτοτε, κάποιοι από τους Θεσμούς έχουν δηλώσει τουλάχιστον ότι η πολιτική που επέβαλλαν στην Ελλάδα υπήρξε αποτυχημένη και καταστροφική. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν αυτήν την πολιτική, αρνούνται να κάνουν κάτι ανάλογο.
5. Αντίθετα, τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύονται σήμερα να κρύψουν την οργή τους για την συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των εισφορών, ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
6. Για να πούμε με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει στην πράξη: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, ώστε να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα δημιουργηθεί. Αυτό φάνηκε άλλωστε, από την στάση των κομμάτων αυτών στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.
7. Πρόκειται για έναν ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό πολιτικό τακτισκισμό, που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί την ελάχιστα εποικοδομητική στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ας σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται με το νομοσχέδιο αυτό είναι η πρώτη που διαμορφώνεται με κυβερνητική πρωτοβουλία και μέσα από δημόσιο διάλογο και όχι με mail από τους δανειστές.
8. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε δικαίωμα να απέχουν από τον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να αυτοεγκλωβίζονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Όσο όμως και αν πασχίζουν, δεν μπορούν να ματαιώσουν τον διάλογο αυτόν, που έχει ήδη ξεκινήσει με την κοινωνία και προχωράει με παραγωγικό τρόπο. Η σημερινή βελτιωτική παρέμβαση στο ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων με μπλοκάκι, το αποδεικνύει.
9. Με βάση την συναίνεση γύρω από το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εύχονται να χαθεί η μάχη αυτή, είναι καλύτερα να βγουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.
Τα όπλα της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αποτελεί όπλα για την κυβέρνηση. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ δεν κλήθηκαν στο διάλογο και έτσι η πρώτη αναζητά ημερομηνίες για τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται επίσης οι επαγγελματικές ενώσεις, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων λόγω της αύξησης των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Η βασική αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πεισθούν οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό, μπροστά στον έντονο προβληματισμό που υπάρχει. Η πολιτική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συσπειρώσει τους 153 είναι ότι η κυβέρνηση είναι μόνη της και δεν αναμένει στήριξη από πουθενά.
Θετικά τα μηνύματα από το εξωτερικό
Αποδεκτή είναι σε γενικές γραμμές η μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος όπως διαφάνηκε από διαρροή ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters. Βέβαια ακόμα δεν είναι βέβαιοι εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα. Χρειαζόμαστε περισσότερους αριθμούς και τεχνικά δεδομένα από την Αθήνα για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε» αναφέρει ευρωπαίος παράγοντας σύμφωνα με το Reuters.
Οι ευρωπαίοι πιστωτές, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, έθεσαν την 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ανοίγοντας το δρόμο για τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους. «Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει σε δοκιμαστική βάση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Πρακτικά, ενδεχομένως να καθυστερήσει λίγο», υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.