Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από αγώνα δεκαετιών ο Βασίλης Λεβέντης όχι μόνο θα κατάφερνε να μπει στη Βουλή, αλλά θα γινόταν και καταλύτης των εξελίξεων; Μάλλον ούτε ο ίδιος… Ούτε ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων δεν μπορεί να πίστευε στα πιο τρελά του όνειρα να μπει στη Βουλή και ενδεχομένως να κρέμεται από μια κουβέντα του μια ολόκληρη κυβέρνηση!
Αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη προσωπική νίκη για την ίδιο ότι από εκεί που ήταν ξεχασμένος μπόρεσε να μπει στη Βουλή, ενώ μόλις δύο μήνες αργότερα συζητείται όλο και πιο έντονα αν θα μπει στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ή αν θα τη στηρίζει στη Βουλή υπό το φόβο να πέσει μπροστά σε δύσκολα μνημονιακά νομοσχέδια και μετείχε σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Πάλευε για χρόνια να μπει στη Βουλή και ήταν εκτός πολιτικού χάρτη, ενώ όταν αποκαλούσε «ζώα» τους πολίτες που του γυρνούσαν την πλάτη στις εκλογές, δεν περίμενε ότι δύο δεκαετίες μετά ο ίδιος με τις ψήφους των ίδιων πολιτών και με την Ένωση Κεντρώων θα έφτανε στην εξώπορτα της κυβέρνησης.
Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν γραφικό, ενώ μέσα από το κανάλι που είχε ο ίδιος έκανε εκπομπές με ανεπανάληπτα ξεσπάσματα που αποτέλεσαν πηγή για δεκάδες εκπομπές και στήλες σάτιρας, μετατρέποντας τον ίδιο σε cult φυσιογνωμία.
Αυτά είναι πλέον παρελθόν… Τώρα τον καλούν όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης σε εκπομπές τους.
Άλλωστε από τα πλέον επίσημα χείλη της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία χθες είπε ότι βλέπει να διευρύνεται η στήριξη στην κυβέρνηση, μέχρι τον Αλέκο Φλαμπουράρη που τόνισε ότι από τα εννέα σημεία που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά» αν και ο κ. Λεβέντης δεν «θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό» και τον Πάνο Καμμένο, τον κυβερνητικό εταίρο που εκτίμησε πριν λίγες μέρες ότι «υπάρχουν επιπλέον βουλευτές που θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση», η απόσταση είναι μικρή και ο δρόμος ένας…
Μάλιστα προεκλογικά ο ίδιος ο Βασίλης Λεβέντης έλεγε σε συνεντεύξεις του ότι: «Είκοσι πέντε χρόνια με είχαν ξεγραμμένο, τώρα ήρθε η ώρα της δικαίωσης» και δήλωνε έτοιμος για συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του παράλληλα να του επιτρέψει να ταξιδέψει στο Βερολίνο «για να πείσω τη Μέρκελ για την ανάγκη αλλαγής των μεταρρυθμίσεων».
Αν θα βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του ως αντάλλαγμα να τον αφήσει να πάει στη Μέρκελ δεν είναι βέβαιο, ωστόσο ο ίδιος έχει κάνει εννέα προτάσεις και ήδη φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί 4- 5 σημεία. Μάλιστα πριν λίγο χρονικό διάστημα ο φωτογραφικός φακός είχε συλλάβει τον Αλέκο Φλαμπουράρη με χειρόγραφες σημειώσεις μέσα στη Βουλή για τα εννέα σημεία του κ. Λεβέντη.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το περασμένο Σάββατο κατέληξε σε ναυάγιο για «εθνική συνεννόηση», ωστόσο η αναφορά του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη ότι ο Πρωθυπουργός του είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα τον καλέσει να συζητήσουν την πρότασή του των 9 σημείων για συνεργασία, έδωσε τροφή στα σενάρια διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η Ένωση Κεντρώων, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αντιπολίτευση που ψήφισε «όχι», επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Έτσι δεν αποκλείεται το κυβερνητικό «μαξιλάρι» που προσφέρει ο Βασίλης Λεβέντης στον Αλέξη Τσίπρα να εκδηλωθεί σύντομα εν όψει των δύσκολων νομοσχεδίων που έρχονται.
Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι προτιμάει οικουμενική κυβέρνηση με συμμετοχή της ΝΔ, μια ΝΔ που όσο μένει χωρίς αρχηγό δεν μπορεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις.
Ποια είναι τα 9 σημεία του Λεβέντη
1. Για την απόλυση από τη Βουλή υπαλλήλων που προσλήφθηκαν προκλητικά ως συγγενείς νυν και τέως βουλευτών.
2. Για την επιστροφή στις υπηρεσίες όπου οργανικά ανήκουν, κάθε αποσπασμένου του δημοσίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
3. Για τη μείωση κατά 50% του μισθού όλων των αιρετών (από Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, μητροπολίτες κ.α.).
4. Για την κατάργηση κάθε σύνταξη πέραν της μιας και την αφομοίωση όλων των συντάξεων σε μια, που δεν θα υπερβαίνει τα 1500 ευρώ.
5. Για την αυστηρή απαγόρευση σε κάθε συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως, να εργάζεται.
6. Για τον μέσω ειδικού σχεδίου εντοπισμό, με αναδρομή σε βάθος 10ετίας έρευνα, όλων των αργόμισθων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, και την απόλυσή τους, ώστε και το Δημόσιο να καθαρίσει και να επιβραβευτούν οι ευσυνείδητοι δημόσιοι υπάλληλοι.
7. Για την κατάργηση συντάξεων όλων των χρηματισάντων σε όλα τα κρατικά αξιώματα αιρετών.
8. Για την κατάργηση όλων των συντάξεων των εύπορων Ελλήνων με ορισμό ως ορίου προς τούτο, το εισόδημα από άλλες πηγές να είναι 3000 ευρώ μηνιαίως και άνω.
9. Για τον ορισμό αμέσως του αριθμού των βουλευτών στους 200 από την επόμενη βουλή και την απαγόρευση να είναι βουλευτής κάποιος για περισσότερα από 12 έτη.