Δεν εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς ο φράχτης του Έβρου αλλά μόνο σκοπούς ασφαλείας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας σήμερα στο Mega με αφορμή την έκταση που πήρε το θέμα τις τελευταίες ημέρες και τις φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν το γκρέμισμά του.
Ο φράχτης καλύπτει τα 12 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και η παρουσία του δεν εκτρέπει τους πρόσφυγες σε άλλα σημεία, ανέφερε ο υπουργός, φέρνοντας ως απόδειξη γι’ αυτό το γεγονός ότι το καλοκαίρι δεν υπήρχαν ροές σε άλλα σημεία του Έβρου.
Πρέπει, ωστόσο, σημείωσε ο κ. Τόσκας, να αναγνωριστεί η τεράστια τραγωδία στα νερά του Αιγαίου, ενώ έκανε λόγο για υποκρισία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που θέλουν να επιστρέψει η κατάσταση στη Συνθήκη του Δουβλίνο 2 στο πλαίσιο της οποίας η πρώτη χώρα υποδοχής έχει και την κύρια ευθύνης. Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών, επισήμανε.
Σχετικά με τον φράχτη εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα ανοίξει έναν διάδρομο και ακολουθήσουν άλλες χώρες κλείνοντας τα δικά τους σύνορα.
«Πρέπει να το δούμε το θέμα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», τόνισε και «σε σχέση με γειτονικές χώρες και την Τουρκία», συμπληρώνοντας με νόημα ότι δεν είναι τυχαιές οι προσφυγικές ροές συγκεκριμένα προς τη Μυτιλήνη και όχι προς τη Σάμο.
Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι σκοπός του δεν είναι να γίνουν «τεράστιες μεταρρυθμίσεις για τις μεταρρυθμίσεις» αλλά μόνο εκεί όπου έχουν ωριμάσει οι ανάγκες ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν θέλει μια αστυνομία “φόβητρο” απέναντι στον πολίτη αλλά σημασία έχει «να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας».
Σχετικά με την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ υποστήριξε ότι οι ανάγκες καθορίζουν τις αλλαγές και η κίνηση αυτή έγινε για λόγους δημοκρατικού ελέγχου και αποτελεσματικότητας καθώς υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι άντρες της ομάδας αυτής δημιουργούσαν εντάσεις στις διαδηλώσεις ή λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα.
Αντιθέτως, όπως είπε, τα ΜΑΤ είναι πιο συγκροτημένα και με πειθαρχία στις κινήσεις τους. Διασαφήνισε ότι ένα μέρος των ανδρών της καταργηθείσας ομάδας διοχευτεύτηκε στην αστυνόμευση ιδίως περιοχών της δυτικής Αττικής και ένα άλλο στα ΜΑΤ.
Παραδέχθηκε ο κ. Τόσκας ότι «δεν έχουμε ραβδάκια θαυματοποιών» αλλά στόχος είναι η αύξηση της αστυνόμευσης στις γειτονιές ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα ενώ μιλώντας για προτεραιότητες στάθηκε στην καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, του παράνομου τζόγου και της πορνείας μέσω ελέγχου των κυκλωμάτων.
«Υπάρχουν περιοχές – άβατο και δεν θα το αφήσουμε έτσι», διαβεβαίωσε κάνοντας λόγο για αύξηση των ελέγχων και για συνεργασία με ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τον απαρχαιωμένο στόλο αυτοκινήτων της αστυνομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλά περιπολικά της αστυνομίας έχουν «σαραβαλιάσει» καθώς έχουν κάνει 250.000 χιλιόμετρα και αυτό που εξετάζεται είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να ανανεωθεί σταδιακά ο στόλος.
Αναφορικά με το θέμα της φύλαξης των προσώπων, υπογράμμισε ότι στο γραφείο του υπάρχει λίστα με πρώην πολιτικούς που παραπονιούνται ότι τους πήραν τους αστυνομικούς.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια δικαιολογημένα παράπονα και πως δεν υπάρχει περίπτωση εάν κινδυνεύει κάποιος να μείνει δίχως αστυνομικό, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση και με δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η αφαίρεση και σε αυτές τις κατηγορίες».
Τόνισε μάλιστα ότι «ο αστυνομικός δεν είναι ορντινάτσα, δεν μπορεί να τον προσβάλλει κανένας, είναι εργαζόμενος με συγκεκριμένη αποστολή».