Ο βετεράνος της συντηρητικής παράταξης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μπορεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, κάτι που πριν από λίγο καιρό φαινόταν απίθανο, αναφέρει η Wall Street Journal, σε μακροσκελές δημοσίευμα στο οποίο σκιαγραφεί το προφίλ του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
«Ο 61χρονος Μεϊμαράκης, ένας παλαιός βουλευτής, που είναι ελάχιστα γνωστός έξω εκτός Ελλάδας, ανέλαβε τα ηνία του κόμματος τον περασμένο Ιούλιο, ως υπηρεσιακός, στη θέση του παραιτηθέντος Αντώνη Σαμαρά. Η πλειοψηφία στη ΝΔ δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να επικρατήσει επί του 41χρονου και άκρως χαρισματικού Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Στο πρώτο ντιμπέιτ, ο κ. Μεϊμαράκης προσπάθησε να μεταδώσει μία «αύρα σταθερότητας» μετά τη σύντομη παρουσία του Τσίπρα στην πρωθυπουργία. «Τσίπρας σημαίνει συνεχείς εκλογές. Τσίπρας σημαίνει αστάθεια, αβεβαιότητα», είπε.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ επέτεινε την απογοήτευση προς το πρόσωπό του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν υπόσχεται ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα που έχει υποβάλει η Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά επιθυμεί να εφαρμόσει τη συμφωνία θέτοντας, παράλληλα, σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα… λειάνει τις αιχμηρές γωνίες του.
«Οι εκλογές εξελίχθηκαν σε κάτι το εντελώς απρόβλεπτο. Όποιο από τα δύο κόμματα έρθει πρώτο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμμαχίες», τονίζει η WSJ.
Η ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται να εφαρμόσει το Μνημόνιο προβάλλοντας τους δικούς της όρους. Αρκετοί Έλληνες που υποστηρίζουν μια οικονομία που στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα, βλέπουν με καλό μάτι τον Μεϊμαράκη θεωρώντας πως αυτός είναι καταλληλότερος για να εφαρμόσει το πρόγραμμα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να μην προχωράει μεταρρυθμίσεις για… ιδεολογικούς λόγους.
Ωστόσο, επισημαίνει η WSJ, ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει δοκιμαστεί στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ήταν μέλος κυβέρνησης (2006-2009) ως υπουργός Άμυνας, αλλά ποτέ δεν υπήρξε πολιτικός ηγέτης.
Αυτό όμως, είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, καθώς οι ψηφοφόροι δεν τον ταυτίζουν με την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος. Το διάστημα της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, ο Μεϊμαράκης ήταν Πρόεδρος της Βουλής, μια αρκετά ασφαλής θέση, σε σχέση με αυτή των υπουργών που πρέπει να λάβουν αντιδημοφιλή μέτρα.
«Το προσωπικό του στυλ αποδεικνύεται αναπάντεχο δώρο. Φαλακρός, με μουστάκι και εκφράσεις που αγγίζουν την αργκό, ο Μεϊμαράκης έχει την τυπική όψη ενός ανθρώπου του καφενείου», αναφέρεται…