Με ένα άρθρο κόλαφο στους Financial Times ο Γιάννης Σφακιανάκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Banque Saudi Fransi, ασκεί έντονη κριτική στη δομή και τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

«Οι νεοέλληνες θα αφεθούν στη δική τους τραγωδία, όταν ξεφουσκώσει η κρίση», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Η κρίση προκλήθηκε από την πλειονότητα των Ελλήνων, από τους πολιτικούς αλλά και από την κοινωνία». Συνεχίζοντας τονίζει ότι «το πολιτικό πεδίο στην Ελλάδα έχει μολυνθεί από κατεστημένα συμφέροντα, από την ενδημική κλεπτοκρατία και τη δωροδοκία».

Για τον κύριο Σφακιανάκη η αρχή του κακού της «πολιτικής και οικονομικής κρίσης» βρίσκεται στις περιόδους διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έκανε το κόμμα του «το βασικό παράγοντα πολιτικής με την υποστήριξη των συνδικάτων στα οποία παρείχε προνόμια». Ο Παπανδρέου ήταν ένας αποτυχημένος οικονομολόγος αλλά χαρισματικός πολιτικός, είπε.

Από την κριτική του δεν διαφεύγει η ΝΔ η οποία εφάρμοσε την ίδια πολιτική με βάση τα κατεστημένα συμφέροντα και την διαφθορά. Κατά αυτό τον τρόπο η συντηρητική παράταξη «διαιώνισε την ευνοιοκρατία και τη κακοδιαχείριση», δήλωσε.

Ο συντάκτης του άρθρου χαρακτηρίζει την Αριστερά ως «πνευματικά πτωχευμένη» και εκτός τόπου και χρόνου.

Με κολακευτικά σχόλια μιλάει για τις περιόδους διακυβέρνησης των Μητσοτάκη και Σημίτη, οι οποίοι πάλεψαν να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση.