Να ηγηθεί διεθνούς επιτροπής η οποία θα αξιολογήσει το προνοιακό σύστημα
της Ελλάδας και παράλληλα θα ασχοληθεί με θέματα νέας γενιάς κάλεσε τον
Γιοακίμ Πάλμε, γιο του Ούλοφ Πάλμε, ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στη Βουλή.

Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τους νέους, που διεξάγεται έπειτα από αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την υπόσχεσή του να αξιοποιηθούν οι καλύτερες πρακτικές διεθνώς αλλά και όποιοι μπορούν να συμβάλουν στις αλλαγές στην Ελλάδα «μεταφέροντας εμπειρία, γνώση και δουλεύοντας βεβαίως με τους Έλληνες εμπειρογνώμονες».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον Γιοακίμ Πάλμε «κορυφαία προσωπικότητα» και «γνώστη του κράτους πρόνοιας και της αντιμετώπισης της φτώχειας».     

«Ξέρουμε τι αντιμετωπίζει η νέα γενιά, η ανεργία θερίζει εδώ και χρόνια κυρίως στους πτυχιούχους», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα προβλήματα της νέας γενιάς. επισήμανε όμως πως δεν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς αλλά ζήτησης, πρόβλημα στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Αφήσαμε την οικονομία να παρακμάζει, να μην επεκτείνεται και σε νέους τομείς», είπε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για «αντιπαραγωγικό, παρασιτικό αναπτυξιακό μοντέλο» που οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο.

«Κάνουμε τα πάντα για να αλλάξουμε για πάντα την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να μπει τέλος στο πελατειακό σύστημα, που μαστίζει και τη νέα γενιά» και απηύθυνε έκκληση στη νεολαία για κοινό αγώνα, σημειώνοντας ότι «χωρίς την ενεργή παρουσία των νέων, η Ελλάδα δεν θα αλλάξει». 

«Ως πρωθυπουργός δεν θέλω τη νεολαία ανενεργή, χρειάζεται συμμετοχή του νέου», τόνισε ο κ. Παπανδρέου απευθύνοντας έκκληση σε όλα τα κόμματα να «βάλουν νέους και νέες» στις επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Δώστε λόγο και ρόλο στη νέα γενιά, και ξέρει και μπορεί και θέλει. Κάντε τον Καλλικράτη μοχλό αλλαγών με τους νέους πρωτοπόρους», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.