Στην ομιλία του στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου ανήγγειλε το τέλος του πελατειακού κράτους. «Αυτό έβαλε σε κίνδυνο το ασφαλιστικό. Το μνημόνιο αποτελεί μνημόσυνο για τις αντιλήψεις της κυβέρνησης της ΝΔ, της σεμνότητας και ταπεινότητας».

Επίσης χαρακτήρισε ανούσια τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ ή η κυβέρνηση, αλλά το μέλλον των επόμενων γενεών».

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι αρνήθηκε ακόμα και να ψηφίσει τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια στο Δημόσιο, κατηγορώντας την ότι ακόμα και τώρα δικαιολογεί τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης.

Τόνισε ότι η χώρα σήμερα πληρώνει τα λάθη του χθες, ιδιαίτερα τα λάθη της τελευταίας 6ετίας. «Η κυβέρνηση με τη στήριξη της κοινωνίας είναι αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα, να μη ζήσουμε νέα περιπέτεια, να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα. Αποφάσεις δύσκολες που πάνινε, αλλά είναι αναγκαίες. Αλληλεγγύη, βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή».

Πρόσθεσε δε «μην ψάχνουμε βαρβάρους. Δεν χρειάζεται η τρόικα να μας πει να αλλάξουμε το ασφαλιστικό. Κοινωνική αλληλεγγύη σημαίνει ίδιοι κανόνες. Τέρμα στις ανισότητες».