Τις προθέσεις του για το πώς βλέπει το πολιτικό του μέλλον τα επόμενα χρόνια, τον πήχη των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το πώς βλέπει τους πολιτικούς του αντιπάλους περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ.

Επίσης, έκλεισε κάθε συζήτηση για ευρωπαϊκό αξίωμα, με πολλούς να το μεταφράζουν ως πρόθεσή του να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στο τιμόνι της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό του έργο, αλλά και να παλέψει με κάθε μέσο την ακρίβεια.

Ο πήχης

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τον πήχη των ευρωεκλογών για το κόμμα του και μάλιστα εκτίμησε ότι αντίστοιχος θα είναι και για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Όπως είπε: «Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές». Το λογικό μέτρο σύγκρισης, λοιπόν, είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών και τοποθέτησε τον πήχη στο 33%.

Όσον αφορά τον χαρακτήρα τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να σηκώσει το γάντι απέναντι στην πρόθεση των άλλων κομμάτων να ανάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας: «Θα πούμε ότι ναι, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθεί από την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια».

Ανεδαφικό το αίτημα για πρόωρες εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε για ακόμα μία φορά το αίτημα για πρόωρες εκλογές υπογραμμίζοντας ότι «είναι παράδοξο να ζητάει κάποιος πρόωρες εκλογές όταν έχει βάλει τον πήχη στο 17% ή στο 20%, άρα αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα και με μεγάλη διαφορά από το πρώτο. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εμένα δεν με αφορά».

Για τον ανασχηματισμό, τον παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον λέγοντας ότι στο μυαλό του τώρα είναι οι εκλογές, ενώ για ακόμα μία φορά απευθυνόμενος στους πολίτες, αλλά και σε όσους τον ψήφισαν στις εθνικές εκλογές, τόνισε ότι πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα όποια παράπονα γιατί προέχει η μεγάλη εικόνα, που είναι η συνέχεια, η σταθερότητα και τελικά τι ρόλο μπορούμε να παίξουμε στην Ευρώπη. «Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο των ευρωεκλογών», υπογράμμισε.

Τρίτη θητεία;

Όσον αφορά τις προσωπικές του πολιτικές επιδιώξεις, διέψευσε ότι συζητά για ευρωπαϊκό αξίωμα τονίζοντας ότι για τον ίδιο δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα.

Μια απάντησή του ότι «θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει», ερμηνεύθηκε ως πρόθεσή του να διεκδικήσει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απουσία πολιτικής πρότασης

Αποκαλυπτικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο βλέπει ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που σημείωναν συνεργάτες του είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη, ζήτησε να σταματήσουν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία προγραμμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

«Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο, γιατί προτιμώ, όπως σας είπα, να μιλήσω γι’ αυτά που κάνω εγώ και όχι αυτά τα οποία λένε οι άλλοι. Αλλά δεν μπορεί να λέει κάποιος, έτσι αβίαστα, ότι “θα μηδενίσω τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα”, το οποίο στοιχίζει 2,3 δισ. τον χρόνο, δηλαδή περί τα 10 δισ. την τετραετία, και να θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει έτσι, από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να μας πει ποιους φόρους πρέπει να βάλει για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα η οποία πρέπει να γίνει εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για απουσία πολιτικής πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Δυσκολεύομαι να κάνω διάλογο με κάτι το οποίο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος».

«Εκτός τόπου και χρόνου ο Ανδρουλάκης»

Δεν χαρίστηκε και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως όταν μιλά για «καθεστώς Μητσοτάκη» είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Λυπάμαι που το λέω τόσο απόλυτα στο ζήτημα αυτό, διότι με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό, για το οποίο έχουν δοθεί απαντήσεις, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό».