Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει μπει για τα καλά σε ρυθμούς περιοδειών στο παρασκήνιο γίνονται έντονες διπλωματικές διεργασίες για το επικείμενο ταξίδι του στην Άγκυρα και το τετ α τετ που θα έχει στις 13 Μαΐου με τον Ταγίπ Ερντογάν ως ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας στη χώρα μας. Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης το τελευταίο διάστημα, καθώς η τουρκική πλευρά δεν πυροδοτεί την ένταση με εξαίρεση την αντίδραση για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, στόχος της Αθήνας είναι να διατηρηθεί αυτό το κλίμα ηρεμίας επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών με στόχο να καλλιεργηθεί η «θετική ατζέντα» και να βρεθεί ένα modus vivendi, καθώς οι εξάρσεις του παρελθόντος – π.χ. μεταναστευτικό – προκάλεσαν ασφυκτικές πιέσεις στη χώρα μας.

«Η αναμφισβήτητη και μετρήσιμη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν οδηγεί αυτόματα στην υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Οι θέσεις αυτές παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας» σχολίασε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτό ωστόσο δεν δρα ανασταλτικά προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να διαμορφώνουν ένα θετικό κλίμα αφήνοντας στην άκρη τα θέματα στα οποία διαφωνούν. Το αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι «το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση από τη σημερινή» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη την Παρασκευή υποδέχθηκε στο λιμάνι του νησιού Τούρκους τουρίστες με τους οποίους συζήτησε για τη Visa Express, διάρκειας επτά ημερών, η οποία είναι διαθέσιμη για ταξίδια προς την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο και θα επεκταθεί στο τέλος του μήνα σε Λήμνο, Λέρο, Κάλυμνο, Καστελόριζο και Σύμη. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίας και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.

Τα θαλάσσια πάρκα και οι αντιδράσεις

Μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference», ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία δύο επιπλέον θαλάσσιων πάρκων, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στη χώρα κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα πως ένα σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, θα χρησιμοποιηθεί για να την αποτελεσματική περιπολία των προστατευόμενων περιοχών.

Μετά από την πρώτη αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας απηύθυνε «προειδοποιήσεις», κάνοντας λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση της Αθήνας, η οποία διαμήνυσε ότι η πρωτοβουλία έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς, δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μόνος στόχος των κινήσεων είναι η προστασία του περιβάλλοντος, συνεχίζουμε με πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου.

Τα βήματα του διαλόγου

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγούσε στο Νewsbeast ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει το διάλογο με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα, μια δύσκολη εξίσωση που απαιτεί εκατέρωθεν συγκλίσεις χωρίς να απαιτείται υποχώρηση από τις εθνικές μας θέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αύριο Δευτέρα αναμένεται να έρθει στη χώρα μας ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ για διαπραγματεύσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία και την ομάδα του πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου με στόχο τη διεξαγωγή συνάντησης στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αφορούν τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών. Τέσσερις ημέρες μετά ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του στην Τουρκία για τη θετική ατζέντα και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις.