Οι κύκλοι που κρατάνε πίσω τη Θεσσαλονίκη

Καλημέρα! Πάμε Θεσσαλονίκη, που είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όχι για καλό λόγο, αλλά λόγω και των ομοφοβικών επιθέσεων. Και όμως αυτή η ωραία πόλη αντί να συζητείται για καλές ειδήσεις εκπέμπει αρνητικά μηνύματα από κύκλους που την κρατάνε πίσω. Λόγω των γεγονότων, πήρα πρωτοβουλία και τηλεφώνησα σε δυο πολιτικούς με μακρά πορεία, για να μου εξηγήσουν τι γίνεται στην πόλη. Και όσα έμαθα έχουν απαντήσεις σε όσα βλέπουμε.

Άντρο ακροδεξιάς

Αυτό που μου είπαν είναι ότι στην πόλη υπάρχουν ισχυροί θύλακες της ακροδεξιάς και παραμένουν δυνατοί χωρίς να έχουν πτοηθεί από τη φυλάκιση των πρωτοπαλίκαρων και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Αυτό που έμαθα είναι ότι πίσω από τα επεισόδια, το Σάββατο βράδυ αλλά και την Κυριακή, εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, ήταν ένα κομμάτι της νεολαίας της Χρυσής Αυγής. Θα ρωτήσετε και δικαίως: υπάρχει Χρυσή Αυγή ακόμα; Κι όμως, οι θύλακές της παραμένουν σε μερικές περιοχές ισχυροί. Και αυτό από μόνο του είναι ένα σήμα αρνητικό σε μια περίοδο που η ακροδεξιά όχι μόνο σηκώνει κεφάλι αλλά κερδίζει σημαντικούς πόντους. Πέρα από την ακροδεξιά, ισχυρή παραμένει και με σημαντική επιρροή η Εκκλησία και κυρίως οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η Δεξιά στα δεξιά της ΝΔ

Και επειδή σας ανέφερα ότι οι ευρωεκλογές θα μας εκπλήξουν, αυτό που μαθαίνω από έγκυρες πηγές και πάντα με βάση κυλιόμενες μετρήσεις, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι ότι η ακροδεξιά καλπάζει και στην Ελλάδα. Είδατε τι έγινε στην Πορτογαλία, που από το 3% εκτινάχθηκε στο 20% η ακροδεξιά την περασμένη Κυριακή. Αυτή η τάση υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και άρα και στην Ελλάδα και ας είμαστε προετοιμασμένοι για τα μελλούμενα.

Μπλόκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει η ΝΔ το δικό της μπλόκο στην παρουσία της ακροδεξιάς. Αυτό μένει να φανεί στις ευρωεκλογές, για τις οποίες η προετοιμασία του κόμματος ξεκίνησε. Ήδη, χθες το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη έγιναν οι εργασίες του προσυνεδρίου της ΝΔ, με ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την είσοδό του έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και συνθήματα. Μια κυρία του φώναξε: «Είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός». Ο ίδιος χαμογέλασε, αλλά ξέρει ότι έχει πολλές μάχες να δώσει, ακόμα και εάν δεν έχει ισχυρή αντιπολίτευση απέναντί του.

Η ανησυχία των γαλάζιων

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μίλησε για τον στόχο του, που είναι το ξερίζωμα των «παθογενειών που κρατούν την Ελλάδα πίσω» και να υπεραμύνθηκε των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, εντούτοις, όπως μου είπαν οι άνθρωποί μου, δεν ήταν λίγοι οι υπουργοί και οι βουλευτές που μιλούσαν για τη φθορά της κυβέρνησης και τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει, ώστε να αντιμετωπιστεί η σκληρή καθημερινότητα και να μπει, ως τις ευρωεκλογές, φρένο στην κυβερνητική φθορά.

Η στάση των νέων

Αυτό που ανησυχεί κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου είναι το «μαύρο» των νέων. Στις μετρήσεις που κάνουν σχετικά με τη στάση των νέων ανθρώπων διαπιστώνουν, για παράδειγμα, ότι οι νέοι που θεωρούνται μη προνομιούχοι είναι απέναντι στη ΝΔ. Πρόκειται για νέους μεταξύ 17-24, τη λεγόμενη γενιά της GenZ, και τα πιο λαϊκά στρώματα.

Νέοι και Κασσελάκης

Αντίθετα, ο Στέφανος Κασσελάκης παίζει με το νεανικό κοινό και επενδύει σε αυτό, θεωρώντας ότι μπορεί να κερδίσει πόντους. Γι’ αυτό και τα συνεχή βίντεο που ανεβαίνουν στο τικ τοκ, ενώ επιλέγει να κάνει κινήσεις αντισυμβατικές, όπως να ανέβει στη Θεσσαλονίκη μετά την ομοφοβική επίθεση, για να συμμετάσχει σε πορεία. Με τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν βρέθηκαν χθες, αν και ήταν και οι δυο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης, Στέλιο Αγγελούδη, και φορείς.

Ευρωβουλή και πόθεν έσχες

Αυτό, όμως, που κυκλοφορεί από χθες εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ερώτημα εάν θα επιλέξει τελικά να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος ευρωβουλευτής, το οποίο αποτελεί μια κίνηση που θα προκαλέσει εσωτερική αναστάτωση. Αυτό διαρρέουν από χθες φίλιες προς το Μέγαρο Μαξίμου δυνάμεις, αλλά ψάχνοντας λίγο παραπάνω το θέμα κατάλαβα ότι αυτό δεν έχει βάση. Αντίθετα, βάση έχει η πληροφορία ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αρχική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, καθώς δεν είχε ενεργό πολιτική συμμετοχή παλαιότερα. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα «τρέξει» στον προβλεπόμενο χρόνο, με την κατάθεση της αρχικής αυτής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Τι έγιναν όμως τα λεφτά, το δάνειο που έδωσε στη Left media παραμονές των Χριστουγέννων, για να πληρωθεί το δώρο; Μου είπαν ότι τα χρήματα επεστράφησαν στον Κασσελάκη, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο αποπληρωμής.

Στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης

Και να αναφερθώ, όπως και χθες, στα ελληνοτουρκικά. Από το Μέγαρο Μαξίμου μου επεσήμαναν το άνοιγμα που γίνεται προς την Τουρκία με τη βίζα εξπρές σε δέκα νησιά για τους Τούρκους πολίτες. Με αυτή την κίνηση θεωρούν ότι θα ενισχυθεί ο τουρισμός, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ακόμα ένα βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών. Το καλό κλίμα φάνηκε και χθες στην Άγκυρα κατά τη συνάντηση της ελληνίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του τούρκου ομολόγου της, Μπουράκ Ακτσαπάρ, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι η προετοιμασία που γίνεται για την επικείμενη επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Πότε; Μετά το Πάσχα, ενώ θα προηγηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Άλλο όνομα, νέο κόμμα

Την επιθυμία του να τα αλλάξει όλα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έχει εκφράσει επανειλημμένως σε συνεντεύξεις του τον τελευταίο καιρό, κι αυτό απ’ ό,τι μαθαίνουμε δεν του φεύγει από το μυαλό. Αυτό, όμως, που θέλει κυρίως είναι ν’ αλλάξει το κόμμα του και, κυρίως, το όνομα αυτού, όπως ειπώθηκε σε συνάντηση που είχε με νεολαίους. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης ρώτησε πώς θα τους φαινόταν μια αλλαγή ονόματος. Η έκπληξη δεν προέρχεται από την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -κακά τα ψέματα- έχει πάρει επάνω του όλες τις παθογένειες που κουβαλάει τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος θεωρεί ότι με ένα νέο κόμμα θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση από την κοινωνία, αλλά από την απάντηση που πήρε, η οποία και ήταν καταφατική. Οι νεολαίοι είπαν «ναι».

Περήφανος για τον μαθητή του

Γάμο είχαμε την Κυριακή στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι, όπου ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιαδήμας, παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Ελίνα, ενώ πολιτικοί από όλους τους χώρους συνυπήρξαν στο γαμήλιο τραπέζι, καθώς ο παρουσιαστής καλύπτει εδώ και χρόνια το πολιτικό ρεπορτάζ. Είδαμε εκεί τον Σταύρο Παπασταύρου από την κυβέρνηση, όπως και τον Νίκο Παπαθανάση, τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον Δημήτρη Καιρίδη, ενώ σε άλλο τραπέζι υπήρχαν βουλευτές και στελέχη από την προοδευτική παράταξη, όπως οι Ν. Φαραντούρης, Γ. Σαρακιώτης, Γ. Βαρεμένος, Π. Χρηστίδης, οι οποίοι μιλούσαν για τις εξελίξεις γενικότερα στον χώρο και για το ποιος θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές. Η ενδιαφέρουσα πληροφορία της βραδιάς ήταν ότι ο γνωστός δημοσιογράφος υπήρξε αριστούχος φοιτητής του καθηγητή και υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος δήλωνε στους καλεσμένους του πόσο περήφανος είναι για την πορεία του «μαθητή» του.

Ένας οικονομολόγος, ένας δικηγόρος και ένας με έργα

Γκρίνια υπάρχει -μαθαίνω- από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί χτύπησε το τηλέφωνό τους από τη Χαριλάου Τρικούπη και τους ζήτησαν διακριτικά να στηρίξουν συγκεκριμένα στελέχη στο δρόμο για τις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, τρία είναι τα ονόματα που προωθούνται στα πέριξ του πανελλήνιου σοσιαλιστικού κινήματος βάσει αυτών που μάθαμε. Ονόματα δεν θα σας πούμε, αλλά για να σας βοηθήσουμε: ο ένας είναι οικονομολόγος, ο άλλος δικηγόρος και ο τρίτος ασχολείται με έργα.

Άλλος Κουρέτας στο μπες, άλλος στο βγες

Κρατώντας έναν ογκώδη φάκελο ανά χείρας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, προσήλθε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό. «Έχουμε φτιάξει τη δική μας μελέτη 500 σελίδων» είπε και συμπλήρωσε: «Τη δουλεύουμε εδώ και 5 μήνες με έλληνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας». Ομολογώ, επειδή το παρατήρησα, ότι με άλλη διάθεση μπήκε και με τελείως διαφορετική βγήκε από τη συνάντηση. Συγκρατημένος και με αιχμές στην είσοδο, συναινετικός και με διάθεση για συνεργασία στην έξοδο. Σήμερα οι Ολλανδοί θα ενημερώσουν τον περιφερειάρχη αναλυτικά για το τι περιλαμβάνει η μελέτη τους και στη συνέχεια ο Δ. Κουρέτας στις 12.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.

Στην προεπιλογή της εθνικής μπάσκετ ο γιος Μπρατάκος

Δεν κρύβει τη χαρά του για τις αθλητικές επιτυχίες του γιου του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος. Όπως μαθαίνουμε, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου σε κάθε ευκαιρία μιλάει σε γνωστούς και φίλους για την επιτυχία του 17χρονου γιου του, Άγγελου, που κλήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στην προεπιλογή της Εθνικής Εφήβων. Να σημειωθεί πως ο νεαρός μπασκετμπολίστας ήταν ανάμεσα στους συνολικά 52 αθλητές από όλη την Ελλάδα που κλήθηκαν, και αγωνίζεται στη θέση του shooting guard. Ο Άγγελος Μπρατάκος έχει γεννηθεί την 1η Δεκεμβρίου 2006 και θεωρείται ιδιαίτερα ταλαντούχος, κάτι που αποδεικνύουν άλλωστε και οι ατομικές του επιδόσεις στους αγώνες που λαμβάνει μέρος.

Τα λεωφορεία του αύριο, σήμερα

Σημαντική μέρα σήμερα για τις αστικές συγκοινωνίες. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τη διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ παρουσιάζουν στις 10 το πρωί τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία της Yutong. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς τα υπερσύγχρονα λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε μια σημαντική επένδυση των αστικών συγκοινωνιών, που θα καρπωθεί άμεσα ο πολίτης και η οποία θα βοηθήσει, ταυτόχρονα, στη δύσκολη εξίσωση της εύρεσης λύσης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Η ενεργειακή αποδοτικότητα, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου και η βιώσιμη αστική κινητικότητα – και όλα αυτά, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών των μετακινήσεων.

Lidl ο μεγαλύτερος παίκτης στο παγωτό

Τον μεγαλύτερο «παίκτη» σε πωλήσεις παγωτού αποτελεί η Lidl Ελλάς, η οποία εισάγει σημαντικές ποσότητες από τη Γερμανία και ουσιαστικά έχει καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία κάνει συνολικό τζίρο περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, πρόκειται για μία αγορά με έντονη εποχικότητα, κάτι που σημαίνει ότι οι πωλήσεις παγωτού έρχονται σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, δηλαδή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αναταράξεις στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία

Αρκετά έντονες είναι οι πιέσεις που δέχονται μικρότερου, κυρίως, βεληνεκούς γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα, όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς αυτής. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κατά το προσεχές διάστημα, όσοι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού πιθανότατα θα πουλήσουν εργοστάσια και εταιρείες στο σύνολό τους, δεδομένου ότι τα νούμερα δεν «βγαίνουν», όπως τουλάχιστον θα ήθελαν οι επιχειρηματίες, που ηγούνται των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

«Όσοι μπήκαν στα παγωτά Δωδώνη έχασαν λεφτά»

Με αυτή τη φράση απάντησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, μιλώντας σε κύκλο δημοσιογράφων στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, σχολιάζοντας το ενδιαφέρον που είχε δείξει κάποια στιγμή η εταιρεία του για την απόκτηση της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη. Σας θυμίζω ότι αρχικά είχε επικρατήσει στον διαγωνισμό που έτρεξε η Grant Thornton για την πώλησή της εταιρεία συμφερόντων του Αλέξανδρου Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ. Τελικά, όταν ο επιχειρηματίας είδε τα δεδομένα έκανε πίσω από τη συγκεκριμένη επένδυση. Ακολούθως, ο Μονεμβασιώτης, που έχει τους φούρνους Βενέτη, επιδίωξε την απόκτησή της, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κανένα σημείο ζωής ή κινητικότητα από το μέτωπο της Δωδώνη Παγωτά.

Κλείνει ο κύκλος Παπαλεξόπουλου στον ΣΕΒ

Σας είχα πει ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα επιδιώξει να είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ και να αναβαθμιστεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα στον φορέα των βιομηχάνων, όντας αντιπρόεδρος. Είναι πλέον αρκετά γνωστό ότι ο επιχειρηματίας θέλει να είναι εκείνος που θα αναλάβει το επόμενο χρονικό διάστημα τη σκυτάλη της διαδοχής στη θέση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Η πλευρά Παπαλεξόπουλου δεν έχει ακόμη κάνει σαφές το εάν θα συμμετάσχει ή όχι στις προσεχείς αρχαιρεσίες για την εκλογή του προεδρείου του ΣΕΒ, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι κατά πάσα πιθανότητα ο ρόλος του στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ολοκληρώνεται πολύ σύντομα.

Οι γνωστοί… άγνωστοι μέτοχοι της Dimand, Λάτση και ELVIAL

Μεταξύ των γνωστών και μάλιστα ιδιαίτερα γνωστών μετόχων της Dimand είναι -όπως μαθαίνω- τόσο η Μαριάννα Λάτση όσο και η βιομηχανία αλουμινίου ELVIAL. Και οι δύο πλευρές έχουν επενδύσει στη μετοχή της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, βλέποντας τις προοπτικές που αυτή έχει. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι η εποχή που ο επικεφαλής της, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κυνηγούσε τα έργα, έχει παρέλθει, ενώ πλέον τα έργα κυνηγάνε εκείνη, καθότι βρίσκεται πίσω από όλα τα περιζήτητα και μεγάλα έργα αυτής της περιόδου. Επομένως, είναι λογικό να έχει και σημαντικούς επενδυτές, που έχουν βάλει τα χρήματά τους στη μετοχή της.

Στον παλμό της ΑΕΚ

Στον παλμό των ποδοσφαιρικών αγώνων της ΑΕΚ ζει κάθε φορά το κτίριο της Aegean, που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης, μεγαλομέτοχος τόσο της Aegean όσο και της ΠΑΕ ΑΕΚ, μου λένε ότι ζει το κάθε λεπτό των στιγμών της ομάδας. Αυτό μου λένε άνθρωποι που κινούνται σε καθημερινή βάση στο κτίριο, επισημαίνοντας ότι η ταύτιση Μελισσανίδη με το ποδοσφαιρικό σωματείο είναι έντονα συναισθηματική και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ είναι ιδιαιτέρως εκδηλωτικός. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι η ΠΑΕ διεκδικεί αυτή τη στιγμή για δεύτερη σερί χρονιά το πρωτάθλημα με τον Αλμέιδα στο τιμόνι της, έχοντας αποχή για πολλά χρόνια από την κορυφή. Επομένως, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος από το αποτέλεσμα με τον ίδιο επικεφαλής της.