Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ μεταξύ του Κώστα Μπακογιάννη και του Χάρη Δούκα για το Δήμο της Αθήνας Οι δύο υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε επτά θεματικές ενότητες, εκ των οποίων η μία δεν θα έχει προκαθορισμένο θέμα.

Οι ενότητες στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι ήταν οι εξής:

1.Λειτουργία της πόλης
2.Ασφάλεια
3.Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα
4.Υποδομές/Ανάπτυξη
5.Κοινωνική πολιτική
6.Πολιτισμός
7.Ελεύθερη ενότητα

Μπακογιάννης: «Έχω κάνει σκληρή αυτοκριτική για τον Μεγάλο Περίπατο»

Με ερώτηση του Χάρη Δούκα στον Κώστα Μπακογιάννη για το κόστος του Μεγάλου Περιπάτου, ξεκίνησε το ντιμπέιτ για το Δήμο της Αθήνας στην ΕΡΤ, αμέσως μετά την πρώτη τοποθέτηση του Δημάρχου.

«Η Πανεπιστημίου κόστισε λίγο λιγότερο από 3 εκατομμύρια ευρώ. Πρώτος μίλησα δημόσια και έχω κάνει την αυτοκριτική μου με πολύ σκληρούς όρους. Πρέπει να είναι σαφές έχουμε καταλάβει το λάθος. Το πάθημα έγινε μάθημα. Το θέατρο του Λυκαβηττού ολοκληρώθηκε στην ώρα του χωρίς ζητήματα. Ο εθνικός κήπος ολοκληρώθηκε θα το χαρείτε όσο κι εγώ αλλά και όλα τα παιδάκια».

Νωρίτερα απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για την καθαριότητα της πόλης, ο Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε: «Είμαι βέβαιος πως αν τους ρωτήσετε θα σας πουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και είναι καθαρότερη από ποτέ, αλλά όχι καθαρή. Δεν είναι πια ο κάδος που αδειάζουμε. Θέλει νερό και σαπούνι. Έχουμε εκσυγχρονίσει όλο μας τον στόλο. Έχουμε δώσει έμφαση στην ανακύκλωση. Είμαστε στο 10% παρά τα δύο χρόνια που χάσαμε στην πανδημία, το 2028 θα είμαστε στο 40%.

Έχουμε απορριμματοφόρα μόνο για τον μπλε κάδο. Έχουμε και τον καφέ κάδο σε σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία. Υπόγειοι κάδοι έχουν μπει στην πόλη. Μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων».

Χάρης Δούκας: Θα αξιοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο

Για τις παιδικές χαρές και κοινόχρηστα πάρκινγκ που έχει εξαγγείλει, ρωτήθηκε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος τόνισε:

«Ξέρω ότι πολλές φορές πολλοί υποψήφιοι λένε ότι θα γκρεμίσουμε για να βρούμε χώρο. Έβαλα στη συζήτηση το Πράσινο. Στα δέντρα, είπα 5.000 δέντρα το χρόνο. Ο Μπακογιάννης είχε πει 75.000 και έβαλε 5.000. Στο πού ακριβώς θα μπουν υπάρχει απόφαση από το 2018 για 24 οικόπεδα που είναι έτοιμα για να μπουν πάρκα, έχουν αξιοποιηθεί τα 7.

Υπάρχει ο Ελαιώνας, το Γουδή, ο Λυκαβηττός. Υπάρχουν και άλλοι λόφοι. Είναι επιλογή και επιλογή μου είναι να χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο».

Μπακογιάννης: Καλά τα συνθήματα, αλλά η Αθήνα δεν προχωρά έτσι

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Χάρης Δούκας, ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε πως «Καλά τα συνθήματα, αλλά η Αθήνα δεν προχωρά έτσι. Έχετε δίκιο είναι δύσκολο να γκρεμίσει κανείς κάτι στην Αθήνα. Εμείς όμως το κάναμε στα Σεπόλια στο Κοροπούλη, ένα άδειο εργοστάσιο που τώρα έχει γίνει πάρκο. Το αυτό θέλουμε να κάνουμε και στη Λεωφόρο, όταν ολοκληρωθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Αναφερθήκατε σε 24 απαλλοτροιώσεις που εκκρεμούσαν από τη διοίκηση Καμίνη. Μια από αυτές ήταν ο Δήμος να πληρώσει σε τράπεζα για την πλατεία Μητροπόλεως. Αυτό το αφήσαμε στην άκρη και προχωρήσαμε με 35 απελευθερώσεις χώρων».

Με παρέμβαση στην… παρέμβαση, ο Χάρης Δούκας, έθεσε το θέμα των σχολείων: «Ξεκινώντας να πηγαίνω σε περιοχές είδα δύσκολη κατάσταση με παιδιά σε προσωρινά σχολεία, κοντέινερ, σχολεία που έχουν βλάβες και σοβάδες να πέφτουν. Νομίζω ότι είναι συνθήκη που δεν τιμά κανέναν.

Πρώτη μου απόφαση θα είναι να λύσω αυτά τα θέματα».

Απαντώντας ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Έχετε δίκιο για τα σχολεία. Κάποια είναι από τον 19ο αιώνα. Εμείς από αυτά έχουμε κάνει εκτενέστατες εργασίες αποκατάστασης σε 170. Τις βαριές εργασίες μπορείς να τις κάνεις μόνο το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα έχει αλλάξει και η λειτουργία.

Οι σχολικές επιτροπές είχαν συγχωνευτεί. Εμείς το σπάσαμε το αποκεντρώσαμε εκεί που τους έβγαινε η ψυχή για να φτιάξουν μια κλειδαριά. Όμως έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε. Πρώτος στόχος οι πράσινες αυλές. Με στεναχωρεί που τα παιδιά παίζουν σε αυλές με τσιμέντο».

Χάρης Δούκας: «Λέτε να μην υπάρχουν λεφτά για 10 παιδικές χαρές το χρόνο;

Για τη χρηματοδότηση των παιδικών χαρών που έχει εξαγγείλει ρωτήθηκε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος απάντησε: «Έχουν φτιαχτεί 80 παιδικές χαρές. Τα προηγούμενα χρόνια ο Μπακογιάννης έφτιαξε 10. Τα επόμενα 5 χρόνια θα φτιάξω 40. Μια σε κάθε γειτονιά. Είναι δικαίωμα στην ψυχαγωγία και είναι αδιαπραγμάτευτο. Πού θα βρούμε τα λεφτά; Λέτε να μην υπάρχουν χρήματα για να φτιάχνουμε λιγότερες από 10 μικρές παιδικές χαρές το χρόνο;

Γυρνώντας την Αθήνα είδα και αρκετές παιδικές χαρές που η κατάσταση είναι άσχημη. Η Αθήνα έχει ακριβά δημοτικά τέλη, δεν είναι βασική υπηρεσία τα παιδιά να έχουν ελεύθερο χώρο; Έχω αναδείξει αυτό το θέμα».

Μπακογιάννης: «Ναι στις κάμερες»

Περνώντας στο δεύτερο θέμα, αυτό της ασφάλειας, ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε: Η ασφάλεια είναι η βάση. Ναι, στις κάμερες. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικό σε κάθε γειτονιά. Πόσα μάλιστα που έχουμε κάμερες νέας γενιάς που πιάνουν ακόμα και την ηχορύπανση. Ακόμα και το Βελιγράδι της έχει. Υπάρχει αντικειμενικό ζήτημα ασφάλειας.

Θα σας το πει ο Εμπορικός Σύλλογος, οι κάτοικοι της Βικτώριας. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση. Αστυνομικός της γειτονιάς. Χρειάζεται επιπλέον δυνάμεις. Θέλει συνεργασία του Δήμου με την Αστυνομία.

Η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Φως, φως, φως αλλάζουμε φωτιστικά είναι πολύ σημαντικό για την πόλη. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ. Έχουμε τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης. Επιτέλους να εκσυγχρονιστούμε».

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας, τόνισε: «Ο φωτισμός είναι ζητούμενο. Το 2022 είχαμε 34 εκατ. διάθεσιμα για φωτισμό και αξιοποιήθηκαν μόλις τα 4 εκατ. ευρώ. Ειναι χαμηλά η απορροφητικότητα, δεν είναι φωτεινές οι πλατείες υπάρχουν χρήματα που δεν απορροφούνται.

Πριν 10 χρόνια είχαμε 1000 Δημοτικούς Αστυνόμους, αυτή τη στιγμή είναι 200 στους δρόμους. Στην Κυψέλη είναι μόλις 2 σε 24ωρη βάρδια. Μου είπαν δεν μπορεί να υπάρξει Δημοτικός Αστυνόμος της γειτονιάς. Είναι πολύ σημαντική η Δημοτική Αστυνομία. Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου».

Παρεμβαίνοντας ο Κώστας Μπακογιάννης σημείωσε: «Εκ των αρμοδιοτήτων της, η Δημοτική Αστυνομία δεν παρεμβαίνει στην εγκληματικότητα, δεν είναι NYPD, εκ του Συντάγματος το μονοπώλιο της βίας το έχει το κράτος.

Προχωράνε 180 νέες προσλήψεις, αλλά να συμφωνήσουμε να διεκδικήσουμε κι άλλα. Καλό είναι να είμαστε ξεκάθαροι για τις θέσεις μας. Οι κάμερες είναι προτεραιότητα, έχει αλλάξει η εποχή. Πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί της».

Απαντώντας ο Χάρης Δούκας, τόνισε: «Στις γειτονιές δεν μου ζήτουσαν κάμερες. Μου ζήτησαν να βλέπουν ένα Δημοτικό Αστυνομικό. Έχουν και μέσα να μειώσουν και τη μικροπαραβατικότητα. Αυτό έχει αυξηθεί πάρα πολύ γιατί δεν υπάρχει παρουσία. Δεν τους βλέπουμε.

Δεν είναι προτεραιότητα η κάμερα, σε κρίσιμες εξόδους και εισόδους της πόλης σε κομβικά σημεία να το δούμε. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να αντιμετωπιστούν συνεκτικά».

Μπακογιάννης: «Δεν περιμένουμε τον Ντάνιελ για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση»

Ερωτώμενος σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αθήνα, σημείωσε: «Τι μας άφησε η προηγούμενη αρχή; Μια εκκρεμούσα μελέτη. Αντ’ αυτού κάναμε τη δουλειά μας. Χαρτογραφήσαμε σημεία ευαλωτότητας. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε. Στο Θησείο, στα Πετράλωνα, άλλα τα δρομολογήσαμε. Διεκδικήσαμε την αρμοδιότητα και τους πόρους. Κάποια άλλα έχουν μείνει για την επόμενη πενταετία.

Δεν περιμέναμε κανέναν Ντάνιελ για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, το κάναμε από την πρώτη μέρα. Συμφωνούμε ότι η ευθύνη της πόλης είναι του Δήμου Αθηναίων; Άρα πρέπει να έχει και την αρμοδιότητα. Τι γίνεται σήμερα; Τα φρεάτια δεν είναι ευθύνη μας. Στέλνουμε συνεργείο και παρανομούμε. Επιτέλους ας ξεκαθαριστεί το τοπίο. Συμφωνούμε και πάμε να το διεκδικήσουμε».

Απαντώντας ο Χάρης Δούκας, τόνισε ότι «Δεν ήμουν στη διοίκηση του Δήμου. Προκύπτει ένα ερώτημα γιατί δεν τα κάνατε. Στα ζητήματα ανθεκτικότητας. Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος να έρχεται κατεβασμένη η κακοκαιρία Ντάνιελ και γυναίκες να κρατούνται από ένα στύλο έξω από τον Ευαγγελισμό για να μην τις πάρει το ρέμα.

Είμαστε σε κλιματική κρίση. Το ζήσαμε όλο το καλοκαίρι. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για ανθεκτικότητα της πόλης. Συγκεκριμένα έργα υποδομής και συμπαγείς χώρους πρασίνου. Η ανθεκτικότητα για εμάς είναι απαραίτητα αλλιώς η Αθήνα κάθε φορά θα έχει θέματα».

«Αν με ψηφίσουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, με τις υπηρεσίες θα καθαρίσω τα φρεάτια και θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά» ξεκαθάρισε ο Χάρης Δούκας που σκληραίνοντας τον τόνο του ανέφερε «Πετάμε ένα μπαλάκι ευθυνών ενώ χάνονται περιουσίες και ανθρώπινες ζωές»

«Καθυστερήσαμε, ταλαιπωρήσαμε, εξοργίσαμε»

Στην ενότητα των υποδομών, η συζήτηση επέστρεψε στον «Μεγάλο Περίπατο», για τον οποίο ο Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε: «Η αρχική σύλληψη ήταν σωστή όμως η υλοποίηση είχε λάθη αδυναμίας κενά. Καθυστερήσαμε, ταλαιπωρήσαμε, εξοργίσαμε. Έχοντας πει όλα αυτά νομίζω το τελικό έργο αποζημιώνει. Τι θέλω να πω;

Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης. Πολλά δέντρα, πολύ πράσινο, υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία. Έχει μειωθεί σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ κατά 25% η ρύπανση και ναι, υπήρχε ένα κυκλοφοριακό σοκ στην αρχή, όμως πλέον η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί».   

Απαντώντας ο Χάρης Δούκας, σημείωσε: «Ακούγοντας ότι είναι πρότυπο έργο, σαν πολίτης εκνευρίζομαι, σαν καθηγητής εξοργίζομαι γιατί είναι μια απλή διαπλάτυνση. Είπατε για τα δέντρα, ήταν μια ιστορία που ξεκίνησε από ζαρντινιέρα, πήγε φοίνικα κατέληξε πλάτανος, που δείχνει ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο.

Έγινε σε ένα δρόμο που είχε καλά πεζοδρόμιο μια διαπλάτυνση, συνεχίζει να υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο και συνεχίζεται και ένα άλλο πρόβλημα. Έκλεισε η Βασιλίσσης Όλγας και κόπηκε στα δύο η Αθήνα. Δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει η Όλγας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους για να δώσουμε μια πρώτη ανάσα».

Παρεμβαίνοντας ο Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε: «Ο Μεγάλος Περίπατος δεν ήταν δικό μου καπρίτσιο, έχει κατατεθεί από την εποχή Τρίτση. Ναι, γίνανε πάρα πολλά λάθη. Πολιτικά το έργο αυτό δεν το κάναμε μόνοι μας, υπήρχε πλειοψηφία της Ανοιχτής Πόλης και της δική σας παράταξης.

Για την Όλγας είναι πρωτοφανές, άνθρωπος με τη δική σας εμπειρία να έρχεται και να λέει ότι πρέπει να ξανανοίξει δρόμος στα αυτοκίνητα, ενώ έχουμε πράσινο εκεί. Να ανοίξουμε και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μην πηγαίνουμε πίσω για να κερδίσουμε μερικές ψήφους».

Ο Χάρης Δούκας απάντησε λέγοντας: «Η Όλγας έγινε χωρίς σχέδιο και παραμένει μπλοκαρισμένο το κέντρο. Δεν υπάρχει χώρος για να παρκάρουν τα πούλμαν και εντείνεται το πρόβλημα.

Ολόκληρες γειτονιές είναι αποκομμένες. Τα θέματα αυτά, του πώς θα διώξουμε τα αυτοκίνητα από την πόλη είναι πολύ σύνθετα. Πώς γίνεται; Αποφασίζουμε Σ/Κ σε μικρούς δρόμους να μειώσουμε την κυκλοφορία ή να αφήσουμε μόνο κατοίκους και βλέπουμε αν αυτό προχωράει. Ενισχύουμε τη δημοτική συγκοινωνία και άλλα μέτρα, κινητροδοτήσεις.

Ο συνδυασμός μας είναι το «Αθήνα τώρα» και είναι νέος συνδυασμός». Ακόμα για τα AirBNB, ο Χάρης Δούκας σημείωσε: «Υπήρχε και μια πρόταση του πρωθυπουργού που έλεγε ότι δεν μπορεί να έχεις ένα διαμέρισμα και ότι από έναν αριθμό και επάνω θα αλλάξει ο συντελεστής. Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορεί κάποιος να έχει 50 διαμερίσματα. Γιατί αυτό δεν προχώρησε;

Αφού υπάρχουν γειτονιές με τόσο μεγάλη φόρτιση. Δεν μπορούν ολόκληρες γειτονιές να είναι μονοχρησία. Πόσοι είναι τουρίστες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι. Αφού υπάρχει η δυνατότητα και αφήνει οικονομική ανταπόδοση σε μια πόλη με αυξημένη δημοτικά τέλη. Θα μπορούσε να είναι μια αύξηση της τάξης του 10%».

«Βάζουμε αισθητήρες στις ράμπες αναπήρων»

Σχετικά με την προσβασιμότητα, ο Δήμαρχος, σημείωσε: «Η Αθήνα είναι μια εχθρική πόλη, δίνουμε τη μάχη μας να την κάνουμε φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ που υπέστην όταν μπήκα στο γραφείο του Δημάρχου, ότι τα σχολεία της Αθήνας δεν είχαν προσβάσεις για παιδιά με αναπηρία.

Είναι αδιανόητο. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται το έργο σε δεκάδες σχολεία. Συνεχίζουμε στο δημόσιο χώρο. Έχουμε κάνει νέα πεζοδρόμια, 10 πλατείες και προχωράμε για να γίνει η Αθήνα ασφαλής. Στις ράμπες των αναπήρων βάζουμε αισθητήρες ώστε όταν ένα αυτοκίνητο παρκάρει πάνω να πηγαίνει άμεσα η Δημοτική Αστυνομία.

Στις παιδικές χαρές τουλάχιστον στις μεγάλες να υπάρχουν και παιχνίδια για παιδιά με αναπηρία. Επιτέλους όλοι μας οι αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι».

«Για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό για τα πεζοδρόμια, που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα και για τους ΑμεΑ και για τις μητέρες. Στη Διεύθυνση Καθαριότητας που παίρνουν ανθρώπους με αναπηρία, δεν υπάρχουν υποδομές. Είναι υστέρηση που πρέπει να σταματήσει» ανέφερε ο Χάρης Δούκας.

Ερωτώμενος σχετικά με το μεταναστευτικό, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Είναι δύο κατηγορίες. Οι παράνομοι και οι νόμιμοι. Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν είναι δίλημμα. Ασφάλεια ή ανθρώπινα δικαιώματα.

Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να βγαίνουν. Ζούνε μαζί μας άνθρωποι που δεν τους βοηθάμε στην κοινωνική ένταξη και δημιουργούμε προβλήματα γκετοποίησης. Υπάρχει συμβούλιο κοινωνικής ένταξης μεταναστών το οποίο έχει απενεργοποιηθεί. Θα δουλέψουμε για να μπορέσουμε στους ανθρώπους που είναι νόμιμα εδώ να τους βοηθήσουμε να βρουν προοπτική. Η ασφάλεια θα πηγαίνει μαζί με την ελευθερία και τη δημοκρατία».

«Η αναρχία που βλέπουμε στους δρόμους, καθρέφτης της αναρχίας στο θεσμικό πλαίσιο»

Ερωτώμενος σχετικά με την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, ο Δήμαρχος, ανέφερε: «Ό,τι απασχολεί τους Αθηναίους, απασχολεί και το Δήμαρχο. Θα πρέπει να κάνουμε νόμο ότι σε εργάσιμες μέρες και ώρες δεν θα κλείνει ο δρόμος για τίποτα και για κανέναν. Αν και δεν έχει ψηφιστεί αυτός ο νόμος σε συνεργασία με την τροχαία έχουμε καταφέρει να το ρυθμίσουμε.

Πρέπει να δούμε μερικά ζητήματα στο κυκλοφοριακό. Η αναρχία που βλέπουμε στους δρόμους είναι καθρέφτης της αναρχίας στο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε πολλές αρμοδιότητες, πολλούς φορείς. Εμείς έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα. Ναι, έρχονται 250 λεωφορεία, όμως δεν θα προσθέσουμε νέα οχήματα, αλλά θα αντικαταστήσουμε τα γερασμένα.

Έχει αργήσει μια γραμμή μετρό εξαιτίας της κρίσης. Να μιλήσουμε για επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης και πρέπει να μιλήσουμε για ένα πάρκινγκ σε κάθε δημοτική κοινότητα».

«Είτε είμαι Δήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος θα παραμείνω εκεί»

Ο Κώστας Μπακογιάννης, ερωτώμενος αν θα μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν χάσει, τόνισε: «Ξεκινώντας από την αποχή. Το αποτέλεσμα ήταν μαζική επιβεβαίωση και αναγνώριση του έργου μας, αλλά κανείς δεν είναι χαρούμενος με τόση αποχή. Γι αυτό ζήτησα αυτό το ντιμπέιτ, αν καταφέρουμε να πείσουμε έναν Αθηναίο να πάει στην κάλπη θα αξίζει η συζήτηση. Κλειστό συμβόλαιο, είτε είμαι Δήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος θα παραμείνω εκεί. Ο Ηλιόπουλος ο Γερουλάνος ορκίζονταν αλλά έγιναν βουλευτές αλλά εγώ έμεινα και θα μείνω να ολοκληρώσω την πενταετία».

Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Δούκας, ρωτήθηκε αν εκείνος είχε βγει τρίτος και ο Κώστας Ζαχαριάδης δεύτερος, αν θα τον στήριζε: «Όταν αποφάσισα να μπω στη διαδικασία, φτιάξαμε μια νέα δημοτική πρόταση. Από τους 177 δημοτικούς συμβούλους το 50% είναι ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι από την οικολογία, την αριστερά και μας τίμησαν με τη στήριξή τους. Δεν είναι παράταξη ΠΑΣΟΚ αλλά μια παράταξη αυτοδιοικητική, απαντάει στα προβλήματα των Αθηναίων.

Το πεζοδρόμιο, η ασφάλεια, οι παιδικές χαρές δεν έχουν χρώματα και κόμματα. Απευθυνόμαστε σε όλους και όσοι δεν ήρθαν στις κάλπες. Ο κ. Ζαχαριάδης είχε πει από την αρχή ότι θα με στηρίξει. Τον τιμάει αυτό, αποδέχτηκα τη στήριξή του και τον ευχαριστώ. Είναι μια σημαντική αυτοδιοικητική παράταξη με ρίζες στην πόλη, αλλά δεν απευθύνομαι μόνο σ’ αυτούς. Η πρότασή μας είναι συνολική. Δεν είναι η αυτοδιοίκηση τρίτος γύρων εκλογών. Έχουμε σχέδιο και πρόταση»

Ο Κώστας Μπακογιάννης, ρώτησε ξανά τον Χάρη Δούκα αν θα στήριζε τον Κώστα Ζαχαριάδη: «Όλη μου η προσπάθεια ήταν να γυρίσω στις γειτονιές. Είναι απολύτως σαφές ότι οι συνεργασίες είναι σημαντικές αλλά γίνονται σε επίπεδο προγραμματικό. Με τον κ. Ζαχαριάδη έγινε ανοιχτά και ξεκάθαρα. Απευθύνομαι και σε όλα τα άλλα κόμματα. Αν αλλάξουμε την Αθήνα, θα αλλάξουμε και τη χώρα».

Ο Χάρης Δούκας ρώτησε τον Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με την ανακύκλωση: «Προχωράμε με σχέδιο και σύστημα. Η πανδημία μας καθυστέρησε, όμως το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Πάμε τώρα μαζί να χτίσουμε συνείδηση, με συμμάχους μας τα παιδιά. Άρα πάμε στα σχολεία».

Ο Χάρης Δούκας, παρεμβαίνοντας, σημείωσε ότι ο «καφέ κάδος είναι πάρα πολύ χαμηλά. Θα μπορούσαν να πάνε για κομποστοποίηση και να γλιτώνουμε χρήματα. Αν πιάναμε το 24% θα ήταν 6 εκατ. Ευρώ κάθε χρόνο επιπλέον έσοδα για το Δήμο. Εμείς βάζουμε προτεραιότητα για τα κοινωνικά και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας».

«Ναι ή όχι στο σταθμό Μετρό Εξαρχείων», ρώτησε τον Χάρη Δούκα ο Κώστας Μπακογιάννης, με τον αντίπαλό του να απαντά: «Ρωτήσατε τους ανθρώπους πριν αποφασίσετε για όλα αυτά; Εμείς είμαστε νέα δημοτική παράταξη και είναι αποφάσεις που έχουν παρθεί. Τα κάνατε χωρίς να ρωτήσετε τους κατοίκους.

Για να αλλάξεις την Αθήνα θέλεις μια μεγάλη συνεργατική διαδικασία. Κάνατε τον Μεγάλο Περίπατο εν μέσω πανδημίας. Να χάνονται δουλειές και να μην έχουν ερωτηθεί αυτοί οι άνθρωποι. Εγώ πήγα στο Πάρκο Δρακοπούλου, διαφωνώ με την προσέγγιση των αναπλάσεων. Δεν θεωρώ λογικό όταν ψάχνουμε για χώρους να πηγαίνει ένας εργολάβος και να κάνει ανάπλαση με πλακάκια και ζαρντινιέρα».