Η προσφορά του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Μόραλη στην αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και κατοικιών αναδεικνύεται στην έκθεση με τίτλο «Οι αρχιτεκτονικές συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη. Με οδηγό την αίσθηση», που οργανώνει και παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη, από αύριο 9 Φεβρουαρίου, μέχρι και τις 30 Απριλίου.
Η εικαστική παρέμβαση του Γιάννη Μόραλη, σε δημόσια κτήρια είναι γνωστή και εγκαινιάστηκε το 1959 με τις συνθέσεις που κοσμούν τις δυο όψεις του ξενοδοχείου Χίλτον. Το Φεβρουάριο του 2009, λίγους μήνες πριν φύγει από την ζωή, ο καλλιτέχνης δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη, 120 έργα του, μακέτες και προσχέδια των αρχιτεκτονικών συνθέσεων που φύλασσε στο εργαστήριό του. Η δωρεά αυτή αποτελεί ένα ανεκτίμητο αρχείο μαρτυριών, δεδομένου ότι ορισμένες από τις κατασκευές αυτές έχουν καταστραφεί ή δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Σε διάστημα 40 περίπου χρόνων, ο Μόραλης σε συνεργασία με σημαντικούς Έλληνες αρχιτέκτονες ανέλαβε την κόσμηση μεγάλων αρχιτεκτονικών επιφανειών και χώρων σε κτήρια, ξενοδοχεία, τράπεζες και κατοικίες.

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις», εκτός από τα έργα της δωρεάς περιλαμβάνει και συνοδευτικό υλικό -σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, μακέτες, φωτογραφικό υλικό, κεραμικά καθώς και δείγματα αρχιτεκτονικών στοιχείων- που αναζητήθηκε και εντοπίστηκε σε ιδιωτικές κυρίως συλλογές.

Παράλληλα, η Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη Αιμιλία Γερουλάνου, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του Γιάννη Μόραλη στα τέλη του 2015- αρχές 2016.

Την έκθεση εγκαινιάζει αύριο(8:00μμ) στο παλιό κτήριο του Μουσείο Μπενάκη η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.