Τρία μουσικά σύνολα θα συγκροτηθούν στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ & Τηλεόραση ΑΕ, που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται, «ο καθορισμός των μουσικών που θα απαρτίζουν τα μουσικά σύνολα γίνεται βάσει των ελαχίστων απαιτήσεων για μια αξιοπρεπή παρουσία αυτών σε σχέση με τους επιδιωκόμενους σκοπούς».
Προβλέπονται 70 μουσικοί για τη συμφωνική ορχήστρα και, όπως επισημαίνεται, «ο αριθμός αυτός δεν είναι από τους μεγαλύτερους αναφορικά με τη διεθνή πραγματικότητα. Όμως, υπάρχουν και μεγάλες ορχήστρες με αυτό τον αριθμό όπως η PHILARMONIA ORCHESTRA (72 μουσικοί)». Προβλέπεται επίσης «χορωδιακό σύνολο 30 χορωδών που είναι ένα λογικό μέγεθος χορωδίας, όχι μεγάλης αλλά αποτελεσματικής». Αναφέρεται ενδεικτικά ότι «το χορωδιακό σύνολο The singers του BBC έχει 21 χορωδούς».
Η ορχήστρα ποικίλης μουσικής προβλέπεται να αποτελείται από 10 άτομα, «η λογική εδώ έχει να κάνει με ρεπερτόριο Jazz (5 άτομα), ελληνικής μουσικής (5-6 άτομα) και ελαφράς (8-10 άτομα). «Φυσικά η δυνατότητα διεύρυνσης των συνόλων θα εξαρτηθεί και από την εν γένει οικονομική δυνατότητα του οργανισμού» αναφέρεται στο έγγραφο της ΝΕΡΙΤ.
Γίνεται επίσης γνωστό ότι η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση πρόσληψης για τους μουσικούς της συμφωνικής ορχήστρας έχει ήδη εκδοθεί και αυτές τις ημέρες (27 έως 31 Μαΐου) γίνονται οι ακροάσεις. Το αίτημα για ΠΥΣ για τα υπόλοιπα σύνολα έχει ήδη ετοιμαστεί από το νομικό τμήμα της ΝΕΡΙΤ. Οι μουσικοί που θα επιλεγούν θα υπογράψουν σύμβαση έργου για 150 συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα με μια προοπτική περίπου τριών ετών.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης, για τα Μουσικά Σύνολα της ΝΕΡΙΤ με την οποία έχει επισημάνει ότι τα Μουσικά Σύνολα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχουν πανευρωπαϊκά ιδιαίτερη αξία, καθώς συνδέονται με τη ραδιοτηλεοπτική επικοινωνία και την πολιτιστική προσφορά του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα και ασκούν συστηματική ηχογραφική δραστηριότητα, με κύριο αντικείμενο την εθνική μουσική δημιουργία.