Αγωνία επικρατεί στους εργαζόμενους που εργάζονται σε κανάλια τα οποία δεν εξασφάλισαν την πολυπόθητη άδεια. Πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα ανεργίας καθώς θα πρέπει να πέσει «μαύρο» στις εκπομπές τους, τουλάχιστον μέσω της Digea, εντός 90 ημερών, όπως διαμήνυσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν τουλάχιστον 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών), ενώ θα χάσουν τη δουλειά τους πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.).

Με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τους πρώτους μήνες του 2016, οι μισθωτοί στα βασικά κανάλια της χώρας ήταν 2.639. Από αυτούς:

– ALPHA 537

– ANTENNA 509

– STAR 387

– EPSILON 240

– ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV 61

– ART TV 89

– MEGA 540

Δηλαδή, στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και αν δεν μεσολαβήσει άλλη ρύθμιση πάνω από 1.700 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων στα ΜΜΕ.

Κραυγή αγωνίας αποτελεί και η ανακοίνωση των εργαζομένων στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, που για πέντε μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι καλούν τις τράπεζες να αποδεσμεύσουν τα χρήματα για την πληρωμή τους και τους μετόχους του καναλιού να «αναλογιστούν επιτέλους ότι μιλούμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για απλά λογιστικά νούμερα».

«Μετά τη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, όσοι δεν έχουν άδεια δεν θα λειτουργούν» τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας από τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια.

Ξεκαθάρισε πως η Digea οφείλει μετά την πάροδο 90 ημερών να διακόψει την εκπομπή των σταθμών που δεν έχουν άδεια ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως θεωρείται αυτονόητο ότι η Πολιτεία και η ανεξάρτητη αρχή που ελέγχει τη DIGEA, η ΕΕΤΤ, θα παρέμβει στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί ο νόμος.

Όπως εκτίμησε, οι 400 θέσεις που προβλέπονται, θα υπερκαλυφθούν και σημείωσε πως όσοι αγωνιούν από την αντιπολίτευση και τα κανάλια για τις θέσεις εργασίας εάν θέλουν μπορούν να κάνουν πρόταση να αυξηθεί ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε «αποκατάσταση της νομιμότητας» το κλείσιμο σε 90 ημέρες όσων καναλιών δεν καταφέρουν να πάρουν τηλεοπτική άδεια.

Διαχωρίζοντας τα ιδιωτικά κανάλια που θα σταματήσουν να λειτουργούν από την περίπτωση της ΕΡΤ, η κ. Γεροβασίλη είχε σημειώσει ότι «μαύρο» έπεσε τότε στη δημόσια τηλεόραση και ότι σήμερα οι εποχές αυτές έχουν περάσει.

«Σήμερα πρόκειται περί αποκατάστασης της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο με όρους διαφανείς» είπε η κ. Γεροβασίλη επαναλαμβάνοντας ότι η Digea έχει υποχρέωση να μην μεταφέρει το σήμα όποιου δεν έχει την άδεια, σε 90 ημέρες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

«Οι 90 ημέρες είναι αποτυπωμένο γραπτώς και είναι γνωστό σε όλους» είτε για τους νέους καναλάρχες είτε για κάποιον που έχει ήδη τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.