Πολλοί πιστεύουν πως η επιλογή των εσώρουχων είναι θέμα αισθητικής. Όμως, οι επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν: Τα εσώρουχά σας μπορεί να σας βάλουν σε κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων, όπως η βακτηριακή ή μυκητισιακή κολπίτιδα (καντιντίαση).
Τα δαντελένια εσώρουχα, ενδεχομένως να επιλέγονται ως πιο… «ερωτικά», αλλά είναι και αυτά που θα πρέπει να αποφεύγετε, αν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία του κόλπου σας.
«Τα δαντελένια εσώρουχα από μόνα τους δεν είναι εγγενώς επιβλαβή για την υγεία του κόλπου. Ωστόσο, η δαντέλα κατασκευάζεται συχνά από συνθετικά υλικά που δεν αναπνέουν, όπως νάιλον ή πολυεστέρας», αναφέρει στη Huffington Post η Shazia Malik, γυναικολόγος και διευθύντρια της Daye στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσθέτει: «Αυτά τα υφάσματα μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα και την υγρασία στον αιδοίο, διαταράσσοντας πιθανώς την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων που διατηρούν τον κόλπο υγιή. Αυτό το υγρό, ζεστό περιβάλλον μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ερεθισμού και λοιμώξεων όπως η βακτηριακή ή μυκητισιακή κολπίτιδα».
Γενικά, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα εσώρουχα που είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από συνθετικά υλικά όπως:
- Νάιλον
- Πολυεστέρας
- Σπαντέξ
- Σατέν
Αντίθετα, η πιο υγιεινή επιλογή είναι τα εσώρουχα από φυσικά υλικά που αναπνέουν. «Προτιμήστε φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, ειδικά στο κάλυμμα. Το βιολογικό βαμβάκι είναι ιδανικό καθώς είναι απαλλαγμένο και από ερεθιστικές βαφές και φυτοφάρμακα», αναφέρει η Malik, υπογραμμίζοντας πως και πολλοί άλλοι παράγοντες όπως οι ορμόνες, η σεξουαλική δραστηριότητα και η υγιεινή μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.
Οι συστάσεις των ειδικών για την αποφυγή λοιμώξεων
Για να διατηρηθεί ο κόλπος υγιής, οι ειδικοί συνιστούν:
Αλλάζετε τα εσώρουχα καθημερινά, ιδανικά ακόμα και περισσότερες από μία φορές την ημέρα, και σίγουρα όποτε είναι υγρά από ιδρώτα, εκκρίσεις ή έμμηνο ρύση. Μην φοράτε δεύτερη μέρα τα ίδια εσώρουχα.
Κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχα για να αναπνέει το αιδοίο. Ειδικά για όσες αντιμετωπίζουν τακτικές λοιμώξεις, το να πηγαίνουν στο κρεβάτι χωρίς εσώρουχα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν δεν σας αρέσει να είστε γυμνές, συνίσταται να φοράτε φαρδιές πιτζάμες. Αλλά να θυμάστε και αυτές να τις πλένετε τακτικά.
Αποφύγετε τα στενά ρούχα που προκαλούν τριβές και ερεθισμούς. Αξίζει να σημειωθεί πως τα στρινγκ, παρά τις αντίθετες φήμες, οι μελέτες έχουν δείξει πως δεν σχετίζονται με λοιμώξεις.
Χρησιμοποιήστε απαλά, υποαλλεργικά απορρυπαντικά για το πλύσιμο των εσωρούχων. Τα βαμβακερά εσώρουχα πρέπει να πλένονται στους 60 βαθμούς για να εξοντώνονται τα βακτήρια και οι μύκητες. Επίσης, μην μπερδεύετε εσώρουχα που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης με τα υπόλοιπα, όπως και με παντελόνια. Πλύντε τα ξεχωριστά. Φροντίστε γενικά τα εσώρουχα να έχουν στεγνώσει πολύ καλά πριν τα φορέσετε.
Αντικαταστήστε τα εσώρουχά σας κάθε χρόνο αν αντιμετωπίζετε συχνές λοιμώξεις. Ακόμη και τα καθαρά εσώρουχα μπορεί να περιέχουν έως και 10.000 βακτήρια, όπως αναφέρει το Healthline. Το να πετάτε τα εσώρουχά σας κάθε χρόνο δεν είναι συμφέρουσα επιλογή, ούτε για την τσέπη σας, ούτε για το περιβάλλον, αλλά εάν εμφανίζετε συχνά λοιμώξεις, οι ειδικοί συνιστούν πως είναι μια καλή επιλογή για την υγεία σας.
Χρησιμοποιήστε προβιοτικά για την υποστήριξη της υγιούς κολπικής χλωρίδας.