Η καλλισθενική είναι μία μορφή εκγύμνασης που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και συγκεκριμένα από την αρχαία Ελλάδα. Το όνομά της προκύπτει από την ένωση των λέξεων κάλλος (ομορφιά) και σθένος (δύναμη).

Στην καλλισθενική δεν απαιτούνται βάρη ή άλλα όργανα. Το άτομο χρησιμοποιεί το βάρος του σώματός του για μυϊκή ενδυνάμωση. Η αύξηση των επαναλήψεων της άσκησης στοχεύει στη βελτίωση της αντοχής, ενώ η αύξηση της έντασης της άσκησης στοχεύει στην ενίσχυση της δύναμης.

Η καλλισθενική έχει ουκ ολίγα οφέλη για την υγεία. Εκτός του ότι ενισχύει τη μυϊκή δύναμη σε λειτουργικό επίπεδο και σε σύντομο χρονικό διάστημα, βελτιώνει τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και την καρδιαγγειακή υγεία, βοηθά στη διαχείριση του βάρους, βελτιώνει τη στάση του σώματος και την ευελιξία και ανεβάζει τη διάθεση.

Μια οποιουδήποτε είδους γυμναστική έχει αυτά τα οφέλη, θα υποστηρίξει κάποιος και δικαιολογημένα. Η καλλισθενική, όμως, έχει μια σημαντική διαφορά που στον σύγχρονο τρόπο ζωής αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να τρέχετε στο γυμναστήριο, καθώς δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.

Η ομορφιά της καλλισθενικής βρίσκεται στην απλότητά της. Όμως μην ξεγελιέστε. Δεν πρόκειται για εύκολη και χαλαρή γυμναστική. Το σώμα σας θα σας το επιβεβαιώσει από τις πρώτες κιόλας ασκήσεις.

Ακολουθούν 8 βασικές ασκήσεις για αρχάριους στην καλλισθενική, με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε αμέσως. Πρόκειται για ασκήσεις που καλύπτουν μια γκάμα διαφορετικών κινήσεων και μυών και μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας και τις ανάγκες του ατόμου.

Είναι σημαντικό να ξεκινάτε αργά και να αυξάνετε τη δυσκολία, καθώς βελτιώνετε τη δύναμη και την αντοχή σας.

1. Push ups και pull ups

2. Καθίσματα

3. Max mountain climbers

4. Lunges (Προβολές)

5. Step up

6. Hollow body hold

7. Σανίδα

8. Κοιλιακοί

Πρόγραμμα ασκήσεων για αρχάριους

Παρακάτω θα βρείτε ένα πρόγραμμα ασκήσεων από το Madbarz για τα πρώτα βήματά σας στην καλλισθενική. Μπορείτε να το υλοποιήσετε παντού, σε οποιονδήποτε χώρο. Ο συνδυασμός των ασκήσεων θα σας βοηθήσει να χτίσετε δύναμη και αντοχή, για να εκτελέσετε πιο προχωρημένες ασκήσεις στο μέλλον.

4 γύροι

  • σανίδα (για 30 δευτερόλεπτα εάν είστε εντελώς αρχάριοι)
  • 8 καθίσματα
  • 8 lunges (για κάθε πόδι)
  • 8 push ups
  • 8 άρσεις ποδιών ξαπλωμένοι
  • max mountain climbers (20 σε κάθε πόδι)
  • 8 pike push ups