Η υμενίτις του ισχίου, είναι η πιο συχνή, η πιο απλή όμως και η πιο ύποπτη πάθηση του ισχίου στην παιδική ηλικία, γιατί μπορεί να υποδύεται σοβαρότερες παθήσεις, όπως είναι η επιφυσίτις (Perthes) κ.ά.
Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός
Τι είναι
Όπως λέει και η ονομασία που καταλήγει σε -ίτις, είναι φλεγμονή του υμένα, δηλαδή της «σακούλας» που περιβάλλει την άρθρωση του ισχίου. Φλεγμονή σημαίνει τοπική αντίδραση, οίδημα (όχι απαραίτητα μικρόβιο).
Πώς και πότε εμφανίζεται
Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία από 3-12 ετών, χωρίς ειδική επίπτωση σε φύλο (το ίδιο αγόρια και κορίτσια). Το παιδάκι αρχίζει να χωλαίνει χωρίς αιτία και παραπονείται για πόνο στην πρόσθια μοίρα του ισχίου και του σύστοιχου μηρού.
Διαφορική Διάγνωση
Πρέπει να γίνει από σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η φλεγμονή (συνοδεύεται από πυρετό, συνήθως υψηλό), από οστεοχονδρίτιδα (ν. Perthes), από επιφυσιολίσθηση, από όγκους, από δυσπλασία, από κάκωση προσαγωγών.
Πώς ελέγχεται
Η διάγνωση με κλινικό έλεγχο εξαρτάται από την πάθηση. Σε φλεγμονή το ισχίο δεν μπορεί να κάνει καμία κίνηση. Το παιδί υποφέρει σε κάθε προσπάθεια κάμψης, στροφής σε ύπτια θέση. Στην επιφυσιολίσθηση υπάρχει διαφορά στην στροφή του πάσχοντος από το υγιές ισχίο (γυρίζει από τη μία πλευρά λιγότερο). Στην υμενίτιδα το ισχίο πονάει κυρίως στην έσω στροφή και σε θέση πρηνή το σημείο «Βλάχος» είναι θετικό. Στην Ρerthes, εκτός από τις στροφές ελαττώνεται και η δυνατότητα απαγωγής.
Διάγνωση τίθεται με υπέρηχο και ακτινογραφία. Στην υμενίτιδα μερικές φορές στο υπέρηχο αναφαίνεται λίγο υγρό, αλλά η ακτινογραφία είναι αρνητική για αλλοιώσεις της οστικής κεφαλής. Στη νόσο Perthes και την επιφυσιολίσθηση η διάγνωση τίθεται από την ακτινογραφία.
Θεραπεία
Το ισχίο υποφέρει λόγω του φορτίου που δέχεται στη βάδιση. Όμως και αν το παιδί παραμείνει σε κατάκλιση για λίγες ημέρες εξακολουθούν να δρουν λόγω της σύσπασης των μυών, δυνάμεις επάνω στην κεφαλή, που δεν επιτρέπουν την υποχώρηση της υμενίτιδος. Γι΄ αυτό είναι καλύτερο να αποφορτίζεται το ισχίο με δερματική έλξη, για περίπου 10 ημέρες.
Η έλξη με βάρος αναλόγως του βάρους του παιδιού (από 1 ½ έως 2 κιλά) τοποθετείται μέρα-νύχτα για 10 ημέρες και μετά για άλλες 10 μόνο νύχτα. Στο διάστημα των 20 ημερών το παιδί βαδίζει με υποστήριξη μέσω δύο βακτηριών (πατερίτσες αγκώνα). Η εξέλιξη ελέγχεται με το σημείο στροφής («Βλάχου») σε πρηνή θέση. Εάν επιμένει μετά τις 20 ημέρες η πιθανότητα σοβαρότερης πάθησης (Perthes-επιφυσιολίσθηση) είναι μεγάλη.
Λέξεις κλειδιά:
– υμενίτιδα
– Perthes
– επιφυσιολίσθηση
– φλεγμονή ισχίου
– αρθρίτιδα ισχίου
* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.