Ο οδοντιατρικός έλεγχος σώζει ζωές. Πράγματι. Επτά χιλιάδες παθήσεις έχουν εκδηλώσεις στο στόμα και ο οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωσή τους.
Ανάμεσα στις παθήσεις αυτές είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης οποίος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2012 προκάλεσε παγκοσμίως 1,5 εκατομμύρια θανάτους, 50% περισσότερους σε σχέση με το 2000. Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 60 εκατομμύρια διαβητικοί και σχεδόν ένας στους δέκα άνω των 25 ετών πάσχει από κάποιας μορφής σακχαρώδη διαβήτη (άνδρες 10,3% – γυναίκες 9,6%).
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη 12η Σεπτεμβρίου -Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας που φέτος έχει θέμα «Στοματική υγεία και διαβήτης».
«Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει γενικότερες επιδράσεις σε διάφορα συστήματα και όργανα του ανθρώπινου σώματος όπως είναι π.χ. η καρδιά, η όραση, τα άκρα, τα νεφρά, τα νεύρα αλλά και η στοματική κοιλότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νόσο με σημαντικές στοματικές εκδηλώσεις που επηρεάζουν την οδοντιατρική φροντίδα.
Σήμερα η σχέση ανάμεσα στο σακχαρώδη διαβήτη και τις νόσους του περιοδοντίου είναι άριστα τεκμηριωμένη ενώ οι διαβητικοί ασθενείς συχνά υποφέρουν και από άλλες στοματικές παθήσεις όπως διάφορες μυκητιασικές και άλλες λοιμώξεις, ξηροστομία, καυσαλγία αλλά και μειωμένη ικανότητα επούλωσης τραυμάτων.
Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως ο αριθμός των σακχαροδιαβητικών ασθενών παγκοσμίως αυξάνεται δραματικά ενώ η επίγνωση του κοινού σχετικά με τους τρόπους πρόληψης των στοματικών νόσων στους διαβητικούς ασθενείς είναι μάλλον περιορισμένη» ανέφερε ο κ Κατσίκης.
Βολές κατά μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού που σε ρεπορτάζ του “διαφήμιζε” τις υπηρεσίες οδοντιάτρου ο οποίος δραστηριοποιείται στα Σκόπια, αλλά και κατά μερίδας του τύπου για παραπλανητική πληροφόρηση σχετικά με τις οδοντιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ, εξαπέλυσε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δεβλιώτης.
«Για πολλοστή φορά τα ΜΜΕ και κάποιοι ‘ευυπόληπτοι’ δημοσιογράφοι προβάλλουν μονοδιάστατα, το πολύ σοβαρό θέμα της οδοντιατρικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών σε παραμεθόριες χώρες όπως τα Σκόπια και τον τρόπο προσέγγισης των Ελλήνων, εις βάρος του οδοντιατρικού κλάδου» ανέφερε ο κ Δεβλιώτης.
Παράλληλα εξήγησε ότι οι υπηρεσίες των οδοντιάτρων των όμορων χωρών είναι πιο φτηνές γιατί αυτοί φορολογούνται με 10% και όχι με 26% που φορολογούνται οι Έλληνες οδοντίατροι, έχουν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά υλικών, χαμηλότερο μισθολογικό κόστος, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, μεγαλύτερες δυνατότητες απόσβεσης παγίων, δεν έχουν δυσβάσταχτες έκτακτες φορολογήσεις, χαράτσια, ΕΝΦΙΑ κλπ.
Όσον αφορά τις δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ είπε ότι στο ΠΕΔΥ υπάρχουν 600 οδοντίατροι που δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του συνόλου των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων και ότι τα 60 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν από τον ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους οδοντιάτρους δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των οδοντιατρικών ασθενών.
«Δεν υπάρχει δωρεάν οδοντιατρική υπηρεσία από τον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει ένα ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου. Πχ για μια τεχνητή οδοντοστοιχία των 500 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο 150 ευρώ ενώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 70% δηλαδή 350 ευρώ. Για ένα σφράγισμα μέχρι την ηλικία των 16 ετών η συμμετοχή είναι 20% ενώ για μεγαλύτερες ηλικίες είναι 70%», πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης.