Οι παροιμίες τελικά είναι σοφές και σωτήριες. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας σε συνέδριο στη Βαρκελώνη, αναφέρει ότι όσοι συμπεριλαμβάνουν φρούτα στην καθημερινή τους διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 40% σε σύγκριση με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, γιατρός Huaidong Du, παρακολούθησε την υγεία 500.000 Κινέζων για πάνω από επτά χρόνια. Ο επιστήμονας βρήκε ότι το μέγιστο όφελος στην υγεία τους προήλθε από την καθημερινή κατανάλωση περίπου 150 γραμμαρίων φρούτων – δηλαδή όσο ζυγίσει ένα μήλο και μισή μπανάνα.
«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, είναι οι κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Τα δεδομένα μας δείχνουν σαφώς ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο», σημειώνει ο Du.