Στη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, και ειδικά βότκας, αποδίδει νέα έρευνα τον υψηλό αριθμό πρόωρων θανάτων στη Ρωσία. Η έρευνα που δημοσιεύεται στο «The Lancet», υποστηρίζει πως το 25% των ανδρών στη Ρωσία πεθαίνουν πριν φτάσουν τα 55 και οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται στο αλκοόλ.
Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση με τη Βρετανία όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7%.
Μεταξύ των αιτιών θανάτου είναι προβλήματα στο ήπαρ και δηλητηρίαση από αλκοόλ. Πολλοί θάνατοι προκύπτουν επίσης σε ατυχήματα και καβγάδες.
Η μελέτη θεωρείται η μεγαλύτερη του είδους στη χώρα, σύμφωνα με το BBC.
Ερευνητές από το Ρωσικό Κέντρο Καρκίνου στη Μόσχα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία και το Παγκόσμιο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, στη Γαλλία, μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 151.000 ενήλικών Ρώσων για διάστημα δέκα ετών. Κατά το διάστημα αυτό, 8.000 εξ αυτών πέθαναν.
«Τα ποσοστά θανάτου στη Ρωσία σημειώνουν μεγάλες διακυμάνσεις τα τελευταία 30 χρόνια καθώς οι περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ και η κοινωνική σταθερότητα διέφεραν υπό τους ηγέτες Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν και Πούτιν και αυτό που φαίνεται να ‘οδηγεί’ τις διακυμάνσεις είναι η βότκα», τονίζει ο εκ των συγγραφέων της έρευνας καθηγητής Sir Richard Peto, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το 1985 ο Γκορμπατσόφ περιέκοψε δραστικά τη παραγωγή βότκας και δεν επέτρεπε την πώληση της πριν την ώρα του μεσημεριανού. Οι ερευνητές λένε πως η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά 25% όταν ίσχυσαν οι περιορισμοί αυτοί. Όταν ο κομμουνισμός κατέρρευσε οι πολίτες άρχισαν και πάλι να πίνουν περισσότερο και τα συνολικά ποσοστά θανάτου αυξήθηκαν επίσης.
Διακυμάνσεις καταγράφονται και στα ποσοστά θανάτων των γυναικών αλλά έπιναν λιγότερο κι έτσι και τα ποσοστά είναι χαμηλότερα.
Οι περισσότεροι πότες είναι και καπνιστές, κάτι που ερευνητές λένε πως επιδεινώνει τα ποσοστά θανάτου.