Τα τριγλυκερίδια στο αίμα μας δεν πρέπει να είναι πάνω από 150 mg%. Συνήθως είναι αυξημένα στους παχύσαρκους και στους υπέρβαρους, σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και απλών υδατανθράκων όπως γλυκών, παγωτών, αναψυκτικών και όπου αλλού είναι κρυμμένη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Επομένως ή αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα δεν σχετίζεται μόνο με τα λίπη της διατροφής μας αλλά και με τους υδατάνθρακες και ιδιαίτερα τον τύπο των υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν ανεβάζουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων εφόσον βέβαια γίνεται λογική χρήση.
Το ποσοστό των τριγλυκεριδίων και των υπολοίπων λιπιδίων όπως της ολικής χοληστερόλης, της LDL, της HDL κλπ είναι που καθορίζουν το λιπιδαιμικό προφίλ μας.
Όταν αυτό βέβαια δεν συνάδει με τα αποδεκτά όρια τότε αντιμετωπίζουμε τις γνωστές συνέπειες με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Γενικές οδηγίες για τη μείωση των τριγλυκερίδιων
– Απώλεια σωματικού βάρους σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.
– Περιορισμός του συνολικού λίπους της διατροφής και κυρίως του κορεσμένου αυτού δηλαδή που προέρχεται από τροφές ζωικής προέλευσης.
– Περιορισμός των απλών υδατανθράκων όπως ζάχαρη, γλυκών, παγωτών κλπ.
– Δραστικός περιορισμός ή και διακοπή της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
– Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται είναι αυτές που περιέχουν καλής ποιότητας λιπαρά όπως είναι τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (τα ψάρια και οι μη επεξεργασμένοι ξηροί καρποί).
– Καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια κλπ).
– Άθληση.
– Διακοπή του καπνίσματος.
Πηγή: iator.gr