Κραυγή αγωνίας από τους νεφροπαθείς της Κρήτης που έχουν έρθει σε απόγνωση, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης. Στο βωμό των περικοπών, βασικά επιδόματα για την υγεία των νεφροπαθών θυσιάζονται με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η μετακίνηση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να γίνεται απαγορευτική.
Ένα από τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει οριστική απόφαση, είναι η περικοπή του επιδόματος μετακίνησης για τους αιμοκαθαρόμενους, εξέλιξη που θα βάλει ταφόπλακα στη μάχη των ανθρώπων αυτών για ζωή. Και αυτό γιατί για τους ανθρώπους αυτούς, που η μεταφορά τους στο νοσοκομείο σε τακτική βάση (τρεις φορές την εβδομάδα) είναι απαραίτητη για αιμοκάθαρση, όσοι μένουν σε απομακρυσμένα χωριά, η περικοπή του επιδόματος μεταφοράς ισοδυναμεί με διακοπή της αιμοκάθαρσης.
Όπως αναφέρει το prismanews.gr, ειδικά στην περίπτωση της Κρήτης, όπου οι μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι βαριά πάσχοντες που ζουν στην ενδοχώρα, δεν θα μπορούν να μετακινούνται κάθε δύο μέρες στα νοσοκομεία καθώς δεν θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του νομού Ρεθύμνου σε επιστολή της προς τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζητάει την επανεξέταση της περικοπής του επιδόματος και επισημαίνει:
Υπάρχει μια μεγάλη οικογένεια ασθενών που στα έγγραφα ονομάζονται απλά αιμοκαθαιρόμενοι.
Καταλαβαίνουμε ότι δεν οφείλετε εκ του επαγγέλματος να γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για ένα άρρωστο και την οικογένειά του.
Ο αιμοκαθαιρόμενος με την ένταξή του σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής του λειτουργίας, εντάσσεται σε πρόγραμμα χρόνιας περιοδικής αιμοκάθαρσης για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Είτε είναι 20 χρονών είτε 80, όση ζωή του απομένει πρέπει να την περάσει συνδεδεμένος σε ένα μηχάνημα μέρα παρά μέρα, είτε για 10 είτε για 20 χρόνια. Δεν είναι επιλογή του. Είναι το εισιτήριο του για τη ζωή. Το επιβάλλει η συνθήκη της υγείας του και η απόφαση του γιατρού.
Αυτός ο άνθρωπος δούλεψε μια ζωή πληρώνοντας τις ασφαλιστικές του εισφορές για τη δύσκολη στιγμή και υπηρετώντας μια πατρίδα που τώρα τον προδίδει κόβοντας του το δικαίωμα στη ζωή.
Η περικοπή του επιδόματος μετακίνησης θα αναγκάσει πολλούς ασθενείς μας να διακόψουν την αιμοκάθαρση, ως μη δυνάμενοι να καλύψουν οικονομικά την μετακίνησή τους. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, διαβητικοί, ακρωτηριασμένοι, ταλαιπωρημένοι από τα χρόνια στο μηχάνημα και την αρρώστια. Την ώρα που τελειώνει η αιμοκάθαρση είναι ζαλισμένοι, κατάκοποι και συνήθως με χαμηλή πίεση. Αρκετοί έρχονται και φεύγουν με αναπηρικό καροτσάκι.
Με τη σύνταξη του ΟΓΑ των 350 ευρώ ή του ΙΚΑ πως είναι εφικτό να καλύψουν την μετακίνηση τους και συγχρόνως να ζήσουν; Πολλοί κατοικούν σε χωριά μακρινά με δρόμους κακούς και το κόστος για το ταξί μπορεί να φτάνει τα 500 ή τα 1000 ευρώ το μήνα.
Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτοί οι άρρωστοι, οι περισσότεροι, δεν είναι δυνατόν, δεν είναι καν ανθρώπινο να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη μετακίνησή τους μέρα παρά μέρα.
Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, οι νεφρολόγοι και οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση στο Ρέθυμνο αιτούνται να επανεξετασθεί η περικοπή του επιδόματος μετακίνησης των νεφροπαθών, ως απάνθρωπη και απαγορευτική για την επιβίωση των ασθενών.