Οι ντροπαλοί άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να διστάζουν να κοιτούν στα μάτια, αλλά φαίνεται πως έχουν ανώτερη ικανότητα να αναγνωρίζουν ορισμένες εκφράσεις στο πρόσωπο, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Στην έρευνα, νεαροί ενήλικες που ήταν ντροπαλοί, μπορούσαν καλύτερα να αναγνωρίζουν εκφράσεις λύπης και φόβου σε σύγκριση με όσους δεν ήταν ντροπαλοί.
Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά, δήλωσε η ερευνήτρια, Laura Graves O’Haver, του Southern Illinois University στο Carbondale, δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι οι ντροπαλοί άνθρωποι τείνουν να μεταφράζουν λάθος εκφράσεις προσώπου. Ωστόσο οι προηγούμενες έρευνες πραγματοποιήθηκαν συνήθως σε παιδιά και η ικανότητα να αναγνωρίζουν εκφράσεις μπορεί να αλλάζει με την ηλικία, δήλωσε.Τα νέα ευρήματα δίνουν θετική χροιά σε ένα χαρακτηριστικό που συνήθως θεωρείται μη επιθυμητό, ανέφερε.
Η Graves O’Haver παρουσίασε τα ευρήματά της τον τρέχοντα μήνα στο συνέδριο του American Psychological Association. Ανέλυσε πληροφορίες 241 φοιτητών που έλαβαν μέρος σε έρευνα μέσω υπολογιστή. Δόθηκαν 110 φωτογραφίες προσώπων στους συμμετέχοντες και τους ζητήθηκε να εντοπίσουν την έκφραση σε κάθε φωτογραφία (ευτυχία, λύπη, θυμό, φόβο, έκπληξη, αηδία και μια ουδέτερη).
Για να καθορίσουν το επίπεδο ντροπαλότητας ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ορισμένες προτάσεις, σχετικά με το αν αλήθευαν για αυτούς προτάσεις όπως «νιώθω ένταση όταν είναι με ανθρώπους που δεν γνωρίζω καλά», «μου είναι δύσκολο να ζητώ πληροφορίες» και «δε νιώθω άνετα στα πάρτυ.»
Γενικά, οι άνθρωποι μπορούσαν να εντοπίζουν τις εκφράσεις του προσώπου αρκετά καλά, με ποσοστό ακρίβειας 81%.
Άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ντροπαλότητας ήταν περισσότερο ακριβείς στον εντοπισμό εκφράσεων λύπης και φόβου, στο πρόσωπο, σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα ντροπαλότητας.
Όταν ρωτήθηκαν πώς αισθάνονταν κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ντροπαλοί ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν αρνητική διάθεση. Αυτό θα μπορούσε μερικώς να εξηγεί τα αποτελέσματα, επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι με άσχημη διάθεση τείνουν να βλέπουν άλλα πράγματα με αρνητικό φως, περίπου το αντίθετο από τα ροζ γυαλιά.
Η Graves O’Haver δήλωσε ότι είναι πιθανό η ανώτερη ικανότητα αναγνώρισης εκφράσεων λύπης και φόβου να μπορεί να συμβάλλει στη ντροπαλότητα των ανθρώπων. Αν οι ντροπαλοί βλέπουν αρνητικά συναισθήματα στο πρόσωπο ανθρώπων σε μεγαλύτερο βαθμό, αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει να αισθάνονται ντροπαλοί, δήλωσε. Μπορεί ενδεχομένως να θέλουν να περιορίζουν το πόσο κοιτούν στα πρόσωπα.
Ωστόσο η Graves O’Haver τόνισε ότι η έρευνα δείχνει μόνο σχέση και όχι αιτιατή σχέση.
Επειδή πραγματοποιήθηκε μέσω υπολογιστή δεν είναι σαφές πόσο καλά θα μεταφράζονταν τα αποτελέσματα σε αληθινή κατάσταση.
Πηγή: iatronet.gr