Ως ένοχο για την πρόκληση ηλεκτρικών ανωμαλιών στην καρδιά, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο, παρουσιάζεται το διατροφικό συμπλήρωμα Enzyte, δημοφιλές για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από σχετική μελέτη του Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι γιατροί οφείλουν να ενημερώσουν τους ασθενείς ότι η χρήση του προϊόντος πρέπει να διακοπεί αμέσως και έως ότου προκύψουν νεότερα στοιχεία την ασφάλεια του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Μπράιαν Μακ Μπράιντ, επειδή το Enzyte ανήκει στην κατηγορία των διατροφικών συμπληρωμάτων, η παρασκευάστρια εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει τους αρμόδιους φορείς στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του. Στην ηλεκτρονική σελίδα της Vianda αναφέρεται ότι το Enzyte συντελεί σε «πιο ισχυρή, πλήρη στύση».

Από τα  στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι άνδρες που πήραν το σκεύασμα είχαν παράταση ενός τμήματος του καρδιακού ηλεκτρικού κύκλου, του διαστήματος QT. Για τα άτομα που πάσχουν από μακρό διάστημα QT, η περαιτέρω παράταση όπως αυτή που καταγράφηκε στην αμερικανική μελέτη, μπορεί να συντελέσει σε σοβαρή αρρυθμία και αιφνίδιο θάνατο.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, τρεις ώρες μετά από τη λήψη του σκευάσματος, το διάστημα QT αυξήθηκε κατά μέσο όρο περίπου 8% ή 32 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Στις πέντε ώρες είχε αυξηθεί κατά 11% ή 37 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Κανείς ασθενείς δεν εκδήλωσε μη φυσιολογική καρδιακή αρρυθμία ή παρατεταμένη στύση, αλλά τέσσερις εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα.