Ένα μικροσκοπικό ρομπότ που θυμίζει κάβουρα και μπορεί να αφαιρέσει καρκινικά κύτταρα από το στομάχι, σε περιπτώσεις που η ασθένεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, κατασκεύασαν επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη.
Το ρομπότ-κάβουρας πήρε το όνομα αυτό επειδή έχει μία τανάλια κι ένα άγκιστρο και θυμίζει καβούρι. Μπορεί μάλιστα να επέμβει σωτήρια στο στομάχι χωρίς μάλιστα να αφήσει πληγές.
Μέσω του ενδοσκοπίου, το ρομπότ μπαίνει στο γαστρικό σύστημα του ασθενή από το στόμα. Με τη μικροσκοπική τανάλια κρατά τα καρκινικά κύτταρα και με το άγκιστρο τα κόβει. Στη συνέχεια σταματά και την αιμορραγία.
Με τη βοήθεια μίας μικροσκοπικής κάμερας στο ενδοσκόπιο, ο χειρουργός μπορεί να δει πού κινεί το ρομπότ και κατευθύνει τα «χέρια» του από μακριά, μέσω ενός μόνιτορ.
«Τα ρομπότ μπορούν να εκτελούν πολύ λεπτές κινήσεις χωρίς να τρέμουν, όπως τα χέρια μας», δήλωσε ο γαστρεντερολόγος Λόρενς Χο, που συνέβαλε στο σχεδιασμό του ρομπότ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρομπότ έχε ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε πέντε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου σε αρχικό στάδιο στην Ινδία και το Χονγκ Κονγκ και μάλιστα σε πολύ μικρότερο χρόνο απ’ ότι χρειάζεται με τις συνήθεις επεμβατικές μεθόδους.