Η συχνουρία και η δυσουρία είναι δύο συμπτώματα που απασχολούν συχνά πολλούς ασθενείς και ιδίως ενήλικες γυναίκες. Η Άννα Βουρλιώτου, Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Α΄στο Νεφρολογικό Τμήμα – Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center μας ενημερώνει αναφορικά με τα ουρολογικά συμπτώματα – Τι είναι η συχνουρία; Συχνουρία είναι η κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται αύξηση της συχνότητας της ούρησης, ενώ σε κάθε μία από τις ουρήσεις βγαίνει μικρό ποσό ούρων. Σε ένα 24ωρο, το φυσιολογικό είναι να προκαλείται διούρηση 4-6 φορές, κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας (το ποσό των ούρων είναι 300-500ml). Στη συχνουρία:
- ο αριθμός των ουρήσεων στο 24ωρο είναι πάνω από 6-7 (και το ποσό των ούρων κάθε ούρησης πολύ μικρότερο από 200ml)
- ο άνθρωπος ξυπνά τακτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσει
– Τι είναι η δυσουρία; Η δυσουρία είναι σύνηθες σύμπτωμα που παρουσιάζει το 25% των ενηλίκων γυναικών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Δυσουρία είναι η δυσκολία που αισθάνεται κανείς στην προσπάθεια να αδειάσει την κύστη του, στο διάστημα της ούρησης. Αρχικά:
- η διούρηση αργεί να ξεκινήσει
- διαρκεί πολύ
- τα ούρα δεν πάνε μακριά
Όσο η δυσκολία αυξάνεται:
- η ούρηση αρχίζει να γίνεται με διακοπές
- η ροή των ούρων επιβραδύνεται, για να φτάσει στο τέλος να βγαίνουν μόνο λίγες σταγόνες
- η ούρηση συνοδεύεται από πόνο
- πολλές φορές, ο άρρωστος σφίγγει την κοιλιά του για να ασκήσει πίεση και να βοηθήσει την έξοδο των ούρων
- το περίνεο «τσούζει» κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την ούρηση
- εμφανίζεται συχνουρία
– Πού οφείλονται η συχνουρία και η δυσουρία; Οι περισσότερες καταστάσεις που προκαλούν τη συχνουρία και τη δυσουρία έχουν ως αφετηρία την κύστη και την ουρήθρα. Τα συνηθέστερα αίτια της συχνουρίας είναι:
- Φλεγμονές
- Νεοπλάσματα
- Λιθίαση της κύστης
Η διάγνωση της αιτίας θα στηριχθεί στους χαρακτήρες της ούρησης, στην ποσότητα των ούρων καθώς και στην ποιότητα αυτών (θολά, διαυγή, αιματηρά). Από τα αίτια που προκαλούν δυσουρία, άλλα εντοπίζονται στον αυχένα της κύστης και άλλα βρίσκονται στην ουρήθρα και αποτελούν εμπόδιο στη δίοδο των ούρων από αυτή. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται κλινική εξέταση του αρρώστου από τον ειδικό, αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος καθώς και ακτινολογικός ή ακόμα και ενδοσκοπικός έλεγχος για να μπορέσει να βρεθεί η κύρια πάθηση που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα και να δοθεί στον ασθενή η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.