Όσοι αγαπούν το χουζούρι έχουν μια δικαιολογία τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους για να μην σηκώνονται από το κρεβάτι. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Molecular Psychiatry», το χουζούρι οφείλεται, τουλάχιστον σε ένα βαθμό στα γονίδια.
Ειδικοί που μελέτησαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν το γονίδιο ABCC9 χρειάζονταν περίπου 30 λεπτά περισσότερο ύπνο κάθε νύχτα σε σχέση με όσους δεν φέρουν το γονίδιο.
Η έρευνα, αναφέρει ότι το γονίδιο φέρουν 1 στους 5 Ευρωπαίους. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημα μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά ύπνου. Οι ερευνητές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι καθώς το εύρημα αυτό ανοίγει μια νέα γραμμή έρευνας στις έρευνες ύπνου και ελπίζουν ότι η μελλοντική έρευνα θα καθορίσει πώς ακριβώς η ποικιλομορφία του γονιδίου ρυθμίζει την ποσότητα του ύπνου.
Μια τάση να κοιμάται κάποιος λιγότερο ή περισσότερο συχνά υπάρχει στις οικογένειες παρά το γεγονός ότι η ποσότητα ύπνου που χρειάζονται οι άνθρωποι μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, το υψόμετρο, την εποχή του έτους και τους κιρκαδιανούς ρυθμούς.