Σε όλο τον κόσμο η εισαγωγή των νέων σε μια Ιατρική Σχολή θεωρείται σημαντικό επίτευγμα, όμως το τίμημα φαίνεται πως είναι μεγάλο. Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών Ιατρικής εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης (το 27%) ή σκέψεις αυτοκτονίας (το 11%).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάγκλας Μάτα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical, ανέλυσαν 195 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 129.000 φοιτητές ιατρικών σχολών σε 47 χώρες.
Η μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις εκπαιδευόμενοι γιατροί» με την κατάθλιψη και πάνω από ένας στους δέκα με την αυτοκτονία! Ανάλογα με τη μελέτη και τη χώρα, τα ποσοστά κατάθλιψης εμφανίζονται να κυμαίνονται από 9% έως 56%, ενώ του αυτοκτονικού ιδεασμού από 7% έως 24%. Μάλιστα, πολύ λίγοι φοιτητές (μόνο το 16%) έχουν καταφύγει σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για τα ψυχολογικά προβλήματά τους.
«Η κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλα τα επίπεδα της ιατρικής εκπαίδευσης, επιδρώντας αρνητικά στην υγεία των γιατρών σε βάθος χρόνου, καθώς και στην ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στα πανεπιστημιακά ιατρικά νοσοκομεία», δήλωσε ο κ. Μάτα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βασική αιτία είναι η ψυχική επιβάρυνση των μελλοντικών γιατρών από τις απαιτήσεις των σπουδών και την ανταγωνιστικότητα στις σχολές τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο σοβαρά και να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του.