Στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα ή στον ορθό, δηλαδή στο τελευταίο κομμάτι του παχέος εντέρου, μπορεί να δημιουργηθεί κοιλότητα με πύον, από λοίμωξη που προκαλείται στις εντερικές κρύπτες και εξαπλώνεται μέσα στους πρωκτικούς αδένες. Συνηθέστερες αιτίες του προβλήματος αυτού, μπορεί να είναι η εξασθένηση του οργανισμού, τα διευρυμένα θηλώματα, τα κονδυλώματα στην οδοντωτή γραμμή ή φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Τα ορθοπρωκτικά αποστήματα, αν αφεθούν να «σπάσουν» από μόνα τους, χωρίς έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση, το πιθανότερο είναι να εξελιχθούν σε συρίγγια. Συρίγγιο, όμως, μπορεί να δημιουργηθεί και όταν το απόστημα αντιμετωπίζεται μόνο με απλή διάνοιξη- παροχέτευση, χωρίς να επακολουθήσει επαρκής χειρουργικός καθαρισμός της κοιλότητας. Τα συρίγγια, τα οποία μπορεί να είναι είτε μεμονωμένα είτε πολλά μαζί, έχουν μικρές οπές στο δέρμα περιπρωκτικά, δηλαδή «στόμια», από τα οποία ρέει κατά καιρούς πυώδες υγρό. Πόνος εμφανίζεται όταν τα συρίγγια αποφράσσονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ξανά αποστήματα.
Τρόποι αντιμετώπισης των συριγγίων του πρωκτού
Τα συρίγγια αντιμετωπίζονται με διαφορετικές μεθόδους, αναλόγως με το αν είναι μικρά, μεσαία ή υψηλά. Για τα χαμηλά ή μικρά συρίγγια, η κλασική χειρουργική όπως η συριγγιοτομή φαίνεται να είναι σχετικά ασφαλής και καλά αποδεκτή στην κλινική πράξη ακόμη και σήμερα. Για τα μεσαία και υψηλά, όμως, οι τεχνικές έχουν εξελιχθεί σημαντικά ώστε να προστατεύεται η λειτουργία της τόσο ευαίσθητης αυτής περιοχής- να μην παθαίνει δηλαδή ο ασθενής ακράτεια ή άλλες δυσάρεστες επιπλοκές. Η διόρθωση τους με τις κλασικές (συμβατικές ) χειρουργικές τεχνικές, όπως η αφαίρεση του συριγγίου, ή η τοποθέτηση Setton (τεχνική του Ιπποκράτη), συνοδεύεται αναπόφευκτα από καταστροφή του σφιγκτήρα και επακόλουθη κακή λειτουργία της περιοχής με μόνιμη ανεπάρκεια και ακράτεια, παρουσιάζοντας επίσης υψηλά ποσοστά υποτροπών. Για το λόγο αυτό, αναπτύχθηκαν τεχνικές που διαφυλάττουν τον σφιγκτήρα, εμποδίζοντας τις υποτροπές. Οι πιο αντιπροσωπευτικές από αυτές είναι η διασφιγκτηριακή απολίνωση του συριγγίου, η τοποθέτηση ειδικού βύσματος εντός του συριγγίου (προέρχεται από τον υποβλεννογόνο χοίρειου λεπτού εντέρου), η χρήση ειδικής ινώδους κόλλας και η τεχνική FiLaC, με τη χρήση ειδικής οπτικής ίνας λέιζερ. Η διασφιγκτηριακή απολίνωση του συριγγώδους πόρου φαίνεται να είναι ασφαλής και αποτελεσματική με σχετικά μικρό τραυματισμό της περιοχής. Η τοποθέτηση ειδικού βύσματος και η χρήση ινώδους κόλλας έχουν περιορισμένη χρήση και χαμηλά ποσοστά επούλωσης. Η τεχνική με το Laser κερδίζει σιγά σιγά σημαντικό έδαφος και φαίνεται να πλησιάζει την ιδανική θεραπεία στα συρίγγια του πρωκτού που πρέπει να στοχεύει στην εξάλειψη της σήψης και την οριστική επούλωση του συριγγίου με όσο γίνεται λιγότερο τραυματισμό των ιστών, και διατηρώντας στο ακέραιο τους σφιγκτήρες και το μηχανισμό της εγκράτειας.
Θεραπεία συριγγίου του πρωκτού με Laser
Βασική επιδίωξη της θεραπείας με laser FiLaC (Fistula – track – LaserClosure) είναι το κλείσιμο του περιεδρικού συριγγίου χωρίς τραυματισμό του σφιγκτήρα, η ακέραιη διατήρηση κάθε μέρους του μυϊκού ιστού και η ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου ακράτειας. Η θεραπεία, που συνίσταται στη σύγκλιση/κλείσιμο του συριγγίου με τη χρήση εξελιγμένου χειρουργικού laser με διπλό μήκος κύματος (Leonardo dual 980nm / 1470nm) και μιας ειδικής οπτικής ίνας με κυκλική διάχυση της ενέργειας, πραγματοποιείται με την προώθηση και την ακριβή τοποθέτηση της οπτικής ίνας στο συρίγγιο, με οδηγό την ειδική δέσμη του laser. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται, εφαρμόζουμε ενέργεια laser που καταστρέφει με ελεγχόμενο τρόπο τον επιθηλιακό ιστό και συγκλίνει/σφραγίζει τα τοιχώματα του συριγγίου.
Η θεραπεία FiLaC έχει τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα:
- Εξασφαλίζει καλό έλεγχο της παρέμβασης, χωρίς τραύματα, διατηρώντας στο ακαριαίο το σφιγκτηριακό μηχανισμό και τη λειτουργία της περιοχής.
- Εφαρμόζεται για όλα τα μήκη συριγγίων.
- Η ευκαμψία της ίνας εξασφαλίζει πρόσβαση και σε συρίγγια με δύσκολη ανατομία.
- Η επέμβαση έχει ολιγόλεπτη διάρκεια.
- Η ενέργεια του laser επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης.
- Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές για το κλείσιμο του στομίου.
- Είναι η ασφαλέστερη θεραπεία με τα υψηλότερα ποσοστά επούλωσης.
- Εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια σε ασθενείς με νόσο Crohn και πολλαπλά συρίγγια.
Η εμπειρία μας στη συγκεκριμένη τεχνική είναι παραπάνω από ενθαρρυντική
Τα αποτελέσματα της πρώτης στατιστικής μας μελέτης που έχουμε εκπονήσει, μας κάνουν να πιστεύουμε πως είμαστε κοντά στην ιδανική θεραπεία. Αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τη θεραπεία laser το 2012, πρώτοι στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη, σχεδόν σε όλους μας τους ασθενείς. Τα δύο τελευταία χρόνια (2015-2016) μετά και από δική μας τροποποίηση-εξέλιξη της τεχνικής το ποσοστό επούλωσης υπερβαίνει το 90%. Η εύκολη εφαρμογή και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μάς δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη οπτική ίνα (laser) και σε άλλα συρίγγια – μεσαία ή χαμηλά – διότι ο χρόνος επούλωσης και η μετεγχειρητική ταλαιπωρία του ασθενή είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με όλες τις άλλες τεχνικές. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κο Αλκιβιάδη Φ. Παππά, Ιατρός, Γενικός Χειρουργός–Πρωκτολόγος, τηλ.210 2820470, ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.proctoclinic.gr.