Όλοι μας, αναμφισβήτητα, κάποια στιγμή στη ζωή μας ξυπνήσαμε ένα πρωί μετά από hangover και είτε δεν θυμόμασταν τι είχαμε κάνει το προηγούμενο βράδυ ή στην περίπτωση που θυμόμασταν αναρωτιόμασταν πως στην ευχή κάναμε κάτι τόσο προσβλητικό είτε για εμάς τους ίδιους ή για τους υπόλοιπους που βρίσκονταν στην παρέα.
Είτε πρόκειται για ένα sms, μια ερωτική εξομολόγηση ή κάτι ακόμα πιο extreme το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για καταστάσεις στις οποίες δεν θα μπλεκόμασταν αν ήμασταν νηφάλιοι.
Ωστόσο, αυτό που ισχυρίζονται οι επιστήμονες είναι ότι το αλκοόλ δεν μας κάνει να αποκτούμε άσχημη συμπεριφορά, απλώς μας κάνει να μη ντρεπόμαστε για ό, τι κάνουμε.
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα κι όταν κάποιος είναι μεθυσμένος, είναι σε θέση να καταλάβει ότι ίσως να κάνει εκείνη τη στιγμή ένα λάθος αλλά το αλκοόλ μειώνει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος και τα οποία μας λένε ότι πρέπει να ανησυχούμε για κάτι.
Ο επικεφαλής της έρευνας κατέγραψε τη λειτουργία του εγκεφάλου και την αλλαγή στη διάθεση ανθρώπων ηλικίας από 21 έως 35 ετών ενώ πραγματοποιούσαν μια εργασία στον υπολογιστή. Στο ένα τρίτο αυτόν χορηγήθηκε αλκοόλ ενώ στους υπόλοιπους μη αλκοολούχα ποτά.
Αυτό που προέκυψε ήταν ότι όσοι είχαν καταναλώσει αλκοόλ ήταν πιο επιρρεπείς στα λάθη συγκριτικά με τους υπόλοιπους χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαν επίγνωση της κατάστασης. Απλώς αδιαφορούσαν για τα όποια λάθη τους.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν το βαθμό αλληλεξάρτησης ανάμεσα στο αλκοόλ και τα λάθη που κάνουμε και εκφράζουν την άποψη ότι το να μειώνονται τα προειδοποιητικά για λάθη σήματα του εγκεφάλου δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό, ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιος είναι ιδιαίτερα αγχωτικός και ανησυχεί διαρκώς μήπως κάνει κάτι που δεν είναι πρέπον.