Σε σημαντική αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στη Μυτιλήνη φαίνεται ότι οδηγούν τουλάχιστον επί της αρχής τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Την επιτόπια έρευνα του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μουζάλα, ακολούθησαν συντονισμένες επιχειρήσεις και συνεχείς αναχωρήσεις πλοίων από το λιμάνι της Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να έχουν αποχωρήσει από το νησί για την ηπειρωτική χώρα και από κει στη βόρεια Ευρώπη σχεδόν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ολοκλήρωσαν την καταγραφή των στοιχείων τους.
Την Τρίτη αναχώρησαν περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τη Δευτέρα είχαν αναχωρήσει για την Αθήνα, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη δική τους Γη της Επαγγελίας ακόμα 2.850 άνθρωποι.
Την ίδια ώρα πάντως αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για το κέντρο καταγραφής το οποίο λειτουργεί στο κέντρο της πόλης.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος κάνει λόγο για ολιγοήμερη χρήση του συγκεκριμένου χώρου και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
«Από το Δήμο Λέσβου γίνεται γνωστό ότι, μετά τα τελευταία γεγονότα και μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα η καταγραφή των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί μας, σε συνεργασία με την Πρωθυπουργό κα Βασιλική Θάνου, αποφασίστηκε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου, “Γεώργιος Σκούφος”.
Η παραχώρηση του εν λόγω χώρου, θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015, με σκοπό την όσο το δυνατό γρηγορότερη και μαζικότερη καταγραφή και αναχώρηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας.
Ήδη, από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής, παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμος.
Ακύρωση κρουαζιερόπλοιων λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στη Λέσβο
Σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση της Λέσβου έχει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί τις τελευταίες μέρες από την αθρόα εισροή χιλιάδων μεταναστών. Όπως έγινε γνωστό, τις προηγούμενες ημέρες ακυρώθηκαν αφίξεις 6 κρουαζιερόπλοιων με 5.000 περίπου επιβαίνοντες.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία, αλλά και μεσοπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην τουριστική φήμη του νησιού ιδιαίτερα στη σημαντική αγορά των επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος. Ας σημειωθεί ότι τα κρουαζιερόπλοια αντί της Μυτιλήνης θα προσεγγίσουν το λιμάνι της Μύρινας Λήμνου.
Με αφορμή τις σημαντικότατες επιπτώσεις τής καθημερινά αυξανόμενης ροής προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού παρουσία του υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη, του γενικού γραμματέα Ηλία Ξανθάκου, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού Γεράσιμου Ζαχαράτου, της προέδρου του ΕΟΤ Ελισάβετ Χατζηνικολάου και του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Νίκου Κατρακάζου.
Στη σύσκεψη καταγράφτηκαν οι επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στον τουρισμό των νησιών, τόσο την τρέχουσα περίοδο, όσο και την ερχόμενη τουριστική περίοδο, ο προγραμματισμός και η ανάληψη άμεσων μέτρων. Αποφασίστηκαν στοχευμένες δράσεις προβολής των νησιών που έχουν πληγεί, τόσο από το υπουργείο Τουρισμού όσο και τον ΕΟΤ, με όλα τα πρόσφορα μέσα, καθώς επίσης και η άμεση παρουσία στη Λέσβο, τη Σάμο αλλά και νησιά του Νοτίου Αιγαίου του αναπληρωτή γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού και της προέδρου του ΕΟΤ, οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς και επαγγελματικούς φορείς θα οργανώσουν το εν λόγω πρόγραμμα ειδικής τουριστικής προβολής.
«Προσπαθήσαμε, με πρώτη την περιφερειάρχη μας, να αναδείξουμε το πρόβλημα που προκαλείται στον τουρισμό ειδικά την ερχόμενη τουριστική περίοδο και να προτείνουμε άμεσες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Βρήκαμε άμεση ανταπόκριση από τον υπουργό, τον κύριο Χριστοδουλάκη, αλλά και από τους υπόλοιπους υπηρεσιακούς παράγοντες» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Νίκος Κατρακάζος.
Μετανάστες και πρόσφυγες ευχαριστούσαν τους κατοίκους της Λέσβου
Την ίδια ώρα πάντως το γυρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη να ευχαριστούν για τη φιλοξενία τους κατοίκους του νησιού.
Μέτρα για την αποσυμφόρηση του ευρωπαϊκού νότου από τον Γιούνκερ
Ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της μετανάστευσης με στόχο να ανακουφιστούν οι πιο επιβαρημένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα θα δώσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά την εκφώνηση της πρώτης του ομιλίας για την «Κατάσταση της Ένωσης» (State of the Union speech) ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί στις 10.00 ώρα Ελλάδας.
Στο καίριο θέμα της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, θα αναπτύξει νέα βελτιωμένη πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων από τα πλέον βεβαρημένα κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία) σε άλλες χώρες μέλη. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει κατάλογο “ασφαλών χωρών προέλευσης” και ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης.
Η ομιλία του Προέδρου Juncker για την «Κατάσταση της Ένωσης», θα δώσει το έναυσμα για διαβουλεύσεις με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Αποτελεί δε σημαντικό στοιχείο του δομημένου διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων.
Η ομιλία θα διαρκέσει 45 λεπτά και θα ακολουθήσει συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (έως τις 13:00 ώρα Ελλάδας).