Μέτρα για τις υιοθεσίες ζώων, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων, ζητά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, καταλογίζοντας αδιαφορία για το θέμα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η Ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 60 φιλοζωικά σωματεία, μέσω της προέδρου της Αναστασίας Μπομπολάκη, επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ πως κατά τη χθεσινή συζήτηση για την τροπολογία του Ν 4039/12 στη Βουλή χάθηκε ακόμη μία ευκαιρία να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων. Η πρόταση της Ομοσπονδίας για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων αγνοήθηκε, με αποτέλεσμα από τη μία τα αδέσποτα να συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και από την άλλη διάφοροι παράνομοι εκτροφείς να βγάζουν τεράστια κέρδη.
Στην Ελλάδα τα αδέσποτα ζώα υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια. Όπως αναφέρει η κ. Μπομπολάκη, οι βασικές «αιτίες» που τα ζώα καταλήγουν στον δρόμο είναι τρεις: «Πρώτον οι ιδιώτες- ιδιοκτήτες, που παρατούν τα κουτάβια και τα γατάκια, δεύτερον η εισαγωγή τουλάχιστον 30.000 καινούργιων ζώων κάθε χρόνο από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και τρίτον οι εκτροφείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες». Οι επαγγελματίες που έχουν άδεια και εγκαταστάσεις δεν ξεπερνούν τους πέντε έως έξι σε όλη τη χώρα και προσθέτουν 25.000 ζώα τον χρόνο στην αγορά. Οι ερασιτέχνες, τονίζει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, των οποίων ο ακριβής αριθμός παραμένει άγνωστος, αλλά είναι χιλιάδες, δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο, είναι παράνομοι και διακινούν «μαύρο» χρήμα. Στις παραπάνω κατηγορίες πρέπει να προστεθούν και οι κυνηγοί, οι οποίοι συχνά αλλάζουν σκυλιά, εγκαταλείποντας τα προηγούμενα.
«Σε κάδους σκουπιδιών, σχολεία, χωράφια, έξω από σούπερ μάρκετ, είναι τα πιο συχνά σημεία που ο κόσμος παρατάει γατάκια και κουτάβια. Η νοοτροπία της εγκατάλειψης των ανεπιθύμητων ζώων κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα» υποστηρίζει η κ. Μπομπολάκη και προσθέτει πως η στείρωση κοστίζει, γι’ αυτό είναι ανέφικτη σε μεγάλη κλίμακα. Πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων που γεννούν να υπογράφουν μία συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση, την οποία θα συνυπογράφει αυτός που υιοθετεί το ζώο και κατόπιν θα κατατίθεται στον αρμόδιο δήμο. Αν αυτό δεν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να προβλέπονται πρόστιμα.
Η έκδοση ενός επιπλέον παραρτήματος του Ν4039/12 θα οδηγήσει σε πλήρη ιχνηλασιμότητα των γεννήσεων και θα επιφέρει πρόστιμα στους παραβάτες, αλλιώς οι εκατοντάδες χιλιάδες γέννες τον χρόνο θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με την κ. Μπομπολάκη, ο κύριος λόγος που η πολιτεία δεν παίρνει μέτρα για τους εκτροφείς και δεν προβαίνει σε κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες είναι γιατί δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν.