Η εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την αναστολή όλων των υποχρεωτικών μετατάξεων των εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκαν με βάση το Ν. 4172/2013 (άρθρο 82, παρ.11), με τη διαδικασία «ανάκλησης παράνομης διοικητικής πράξης» έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια στις Επιστημονικές Ενώσεις των ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ19-20.
Με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για εμπαιγμό των εκπροσώπων των Δ. Σ. των επιστημονικών φορέων οι οποίοι παρέστησαν στη συνάντηση της Τρίτης 10/03/2015, με την κ. Ειρήνη Κυριακίδη, Διευθύντρια του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, κ. Αναστάσιου Κουράκη, καθώς άλλα είχαν συζητηθεί, άλλα είχαν επιβεβαιωθεί εκ μέρους της και, δυστυχώς, άλλα υλοποιούνται.
Θυμίζουμε ότι στο δελτίο Τύπου που ακολούθησε της συνάντηση με την κ. Κυριακίδη, στις 10/3/2015, αναφέρονταν τα ακόλουθα:
«Στη συνάντηση που διεξήχθη σε θετικό κλίμα συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατόν, πριν την έναρξη της διαδικασίας των υπηρεσιακών μεταβολών.
Θα συσταθεί άμεσα επιτροπή επεξεργασίας του θέματος αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, θα ιδρυθούν οι οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια. Θα γίνει έλεγχος των στοιχείων των αιτήσεων και των μορίων ώστε να καταρτιστούν οι πίνακες με φθίνουσα σειρά μορίων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Διαπιστώνεται η ανάγκη διαχωρισμού των μετατάξεων των ειδικοτήτων που προϋπήρχαν στην Πρωτοβάθμια από τις ειδικότητες που εισήλθαν το 2013 (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20, ΠΕ32). Επίσης, τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία στην κατεύθυνση της επίλυσης των πάγιων αιτημάτων».
Σημειώνουμε ότι στις 27 Μαρτίου του 2015 ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης -που ήρθαν από τη Βόρεια Ελλάδα στο Υπουργείο- αλλά και με εκπροσώπους της ΔΟΕ αναφορικά με τις μετατάξεις από την Β/ΘΜΙΑ στην Α/ΘΜΙΑ που έγιναν το 2013.
Στο δελτίο Τύπου που ακολούθησε αναφέρονταν ότι η συνάντηση, ήταν ιδιαίτερα γόνιμη και παραγωγική καθώς οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τους προβληματισμούς τους και να γνωστοποιήσουν τα προβλήματα και τις αδικίες που έχουν δημιουργηθεί από τις εν λόγω μετατάξεις, ενώ ενημερώθηκαν για τις προθέσεις και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο Τάσος Κουράκης και η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου, Ειρήνη Κυριακίδη, διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για την εξεύρεση άμεσης λύσης ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες. Η διευθύντρια είχε δηλώσει ότι «πρέπει να ελεγχθούν όλες οι αρχικές αιτήσεις των μετατάξεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 5.700 και που δεν έγιναν με διαφανείς διαδικασίες. Θα πρέπει, δηλαδή, να επιστρέψουμε δύο χρόνια πίσω και να ελέγξουμε μία πρωτοφανή διαδικασία, η οποία δεν ελέγχθηκε ποτέ».
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας δήλωσε με τη σειρά του ότι «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, όμως υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα και να εξευρεθούν λύσεις. Άλλωστε, όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος».
Όπως προειπώθηκε οι Επιστημονικές Ενώσεις στο δελτίο τύπου τους τονίζουν ότι η ανακοίνωση για ανάκληση των αποσπάσεων, αποτελεί εμπαιγμό όλων των εκπροσώπων των Δ. Σ. των επιστημονικών φορέων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ19-20, οι οποίοι παρέστησαν στη συνάντηση της Τρίτης 10/03/2015, με την κ. Ειρήνη Κυριακίδη, Διευθύντρια του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, κ. Αναστάσιου Κουράκη, καθώς άλλα είχαν συζητηθεί, άλλα είχαν επιβεβαιωθεί εκ μέρους της και, δυστυχώς, άλλα υλοποιούνται.
Στο δελτίο Τύπου τους αναφέρουν ότι εγείρονται τα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα:
α. Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο ότι με αυτή του την εισήγηση δημιουργεί τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες συναδέλφους που προγραμμάτισαν τη ζωή τους με βάση τη νέα θέση εργασίας τους;
β. Ακόμη και να έχουν γίνει αδικίες σε περιοχές της χώρας (π.χ. Αχαΐα, Πέλλα και αλλού), πώς μια παράνομη διοικητική πράξη, σύμφωνα με το σκεπτικό του Υπουργείου, διορθώνεται με το να δημιουργεί νέες αδικίες;
γ. Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση της ολικής ανάκλησης των Υποχρεωτικών Μετατάξεων Πλεονάζοντος Προσωπικού και όχι συγκεκριμένα αυτών που παρουσιάζουν τις όποιες παρατυπίες, σε συνδυασμό με την απόφαση για την διενέργεια μετατάξεων με μια εκ βάθρων διαφορετική διαδικασία;
δ. Πώς θα μπορέσουν οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν στη νέα τους θέση στην Πρωτοβάθμια, να ανταγωνισθούν συναδέλφους που αυτή τη διετία υπηρέτησαν σε περιοχές με μεγάλη μοριοδότηση ή έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση της απόσπασης σε διοικητικές και κομματικές θέσεις, δεν συμμετείχαν στη διαδικασία και οι οποίοι τώρα καλούνται, αν το επιθυμούν, να ενταχθούν και αυτοί στους αιτούντες μετάταξη;
ε. Πως θα αποκαταστήσει το Υπουργείο τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς, εκείνους, οι οποίοι, αν και εργάστηκαν για δύο συναπτά έτη υπό πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας, υπηρετώντας σε μεγάλο αριθμό σχολείων, με αυξημένο ωράριο, χωρίς κανένα απολύτως εργασιακό πλαίσιο και δικαιώματα, δε θα μπορέσουν, τόσο λόγω του παραπάνω δεδομένου αλλά και λόγω των διαφορετικών κριτηρίων που θα ισχύσουν στη νέα διαδικασία μετατάξεων, να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτήν;
στ. Πώς θα αποκαταστήσει τους συναδέλφους που μετατάχθηκαν δικαιωματικά μετά από ένστασή τους;
ζ. Πως σκέπτεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το γεγονός των Υπηρεσιακών Μεταβολών που έχουν πραγματοποιηθεί στη Δευτεροβάθμια κατά τη διάρκεια απουσίας των εκπαιδευτικών αυτών, (π.χ. μεταθέσεις, απόδοση οργανικών), σε συνδυασμό με το γεγονός της -για δύο πλέον συνεχόμενα έτη- εξαίρεσής τους από τη διαδικασία καίριων Υπηρεσιακών Μεταβολών, όπως για παράδειγμα των μεταθέσεων, και στην Πρωτοβάθμια, στην οποία και ανήκουν;
η. Πώς θα αποκαταστήσει τους συναδέλφους που σε μια κρίσιμη περίοδο, με το φάσμα της διαθεσιμότητας των πλεοναζόντων να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια τους, διακινδύνευσαν να δηλώσουν πλεονάζοντες για να πάρουν την περιπόθητη μετάταξη;
θ. Πώς θα διαχειριστεί το Υπουργείο την κατόπι των σχετικών διαδικασιών ελέγχου, επιστροφή των σύννομων εκπαιδευτικών στα ΠΥΣΔΕ αυτά, στα οποία είχαν κριθεί πλεονάζοντες και τη δημιουργία των αντίστοιχων χιλιάδων κενών στα ΠΥΣΠΕ;
ι. Προτίθεται το Υπουργείο να στραφεί κατά της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙΘ., η οποία διέπραξε αυτή την «παράνομη διοικητική πράξη»;
Οι Επιστημονικές Ενώσεις είχαν καταθέσει υπόμνημα στις 8/3/2015, με το οποίο ζητούσαν να δημοσιοποιηθούν τα μόρια των μεταταχθέντων συναδέλφων και να αρθούν οι αδικίες, όπου αυτές υπάρχουν. Σε καμία περίπτωση δεν εισηγήθηκαν τη συλλήβδην ακύρωσή τους.
Οι Επιστημονικές Ενώσεις καταθέτουν λοιπόν για μια ακόμη φορά τις προτάσεις τους, με την ελπίδα να τις λάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τουλάχιστον αυτή τη φορά, σοβαρά υπόψη της, εφαρμόζοντας εμπράκτως δημοκρατικές διαδικασίες, αφού αυτές οι Ενώσεις αποτελούν τους επίσημους εκπροσώπους των μεταταχθέντων ειδικοτήτων, εκφράζοντας την επιθυμία του συνόλου των μελών τους.
Συγκεκριμένα ζητούν:
1) Να μην προχωρήσει η ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. στην υλοποίηση της εισήγησής της για ανάκληση όλων των μετατάξεων.
2) Να ελεγχθούν οι μετατάξεις που έγιναν με μεταγενέστερες διαπιστωτικές πράξεις σε και από περιοχές στις οποίες δεν δόθηκαν κενά ή δεν δηλώθηκαν πλεονάζοντες με την πρώτη διαπιστωτική πράξη αφού αυτές αποτελούν κατάφωρη αδικία.
3) Να ανακοινωθούν τα μόρια όλων των αιτήσεων, να διασταυρωθούν με στοιχεία από τις ΔΔΕ και για όσους έκαναν ψευδή δήλωση να ανακληθεί η μετάταξη.
4) Για την επίτευξη διαφάνειας το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να κοινοποιήσει άμεσα το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων, τις οποίες επικαλείται.
5) Να δοθούν οργανικές θέσεις στις ειδικότητες σε ΟΛΑ τα σχολεία της Α/θμιας.
6) Να γίνουν οι μεταθέσεις στην Α/θμια με βάση ΟΛΕΣ τις οργανικές. Να γίνονται οι τοποθετήσεις με τα μόρια (της Α/θμιας) και όσοι μεταταγμένοι δεν πάρουν οργανική να παραμένουν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ όπου μετατάχθηκαν.
7) Όσοι επιθυμούν, να ανακαλέσουν με αίτησή τους τη μετάταξη.