«Οι περιφερειακοί διευθυντές, στην πραγματικότητα είναι δεκατρείς μικροί υπουργοί Παιδείας στις περιφέρειές τους. Όταν, λοιπόν, ισχύει αυτό το πλαίσιο και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα είχαν την έγνοια ότι πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μια δυνατότητα συνεννόησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ακολουθήσαμε κι εμείς αυτό το πλαίσιο».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε τοποθέτηση του κ.Σταύρου Θεοδωράκη ότι από τις 400 αιτήσεις για τις 13 θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών «ω, του θαύματος, οι έντεκα είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο των ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει κανείς, από κανένα άλλο πεδίο να αναλάβει αυτή τη θέση των περιφερειακών διευθυντών;» Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως το μόνο κράτος που έχει συνέχεια στην Ελλάδα είναι το πελατειακό.
Ο πρωθυπουργός άφησε παράθυρο για αλλαγές καθώς δήλωσε πως «κοιτάξτε, εγώ θέλω ειλικρινά να κουβεντιάσουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το σημερινό πλαίσιο. Να το αλλάξουμε…να ανοίξει ο διάλογος, να γίνει νομοθετική διαδικασία να το αλλάξουμε».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η διαδικασία έγινε βάσει του νόμου, δεν προβλέπονταν ούτε συμβούλιο κρίσης ούτε διαγωνισμός, απλώς κατάθεση βιογραφικού σημειώματος και η επιλογή ήταν στην απόλυτη κρίση του Υπουργού. Και όταν η επιλογή είναι στην απόλυτη κρίση του Υπουργού, είναι απολύτως κατανοητό ότι ο Υπουργός θα επιλέξει αυτούς που θεωρεί ο ίδιος ικανούς και που έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.
Συνέχισε λέγοντας τα ακόλουθα για το θέμα των Περιφερειακών και τον τρόπο επιλογής:
Αν θέτετε το ζήτημα να πάμε σε μια αλλαγή σε αυτό, να πάμε σε μια αλλαγή σε αυτό. Να υπάρχει ένα άλλο συμβούλιο το οποίο θα ελέγχει, θα κρίνει και θα προκρίνει τους περιφερειακούς διευθυντές με βάση την ακαδημαϊκή τους πληρότητα.
Αυτό, όμως, απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο για μεγάλες και ριζικές τομές στη δημόσια διοίκηση, δεν είναι θέμα αποκλειστικά της εκπαίδευσης αυτό, κύριε Θεοδωράκη.
Εμείς είμαστε ανοιχτοί, αλλά αυτές οι αλλαγές –επαναλαμβάνω- θέλουν χρόνο και πολιτική βούληση. Εμείς την πολιτική βούληση την έχουμε. Δώστε μας το χρόνο να προχωρήσουμε από κοινού με συναινέσεις σε μεγάλες αλλαγές, για να «σπάσει» ο τρόπος λειτουργίας από τη Μεταπολίτευση και μετά.