Την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών όπως και του Προεδρικού Διατάγματος και των συνακόλουθων Υπουργικών Αποφάσεων που καθορίζουν τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών λόγω των καταλήψεων ζητά η ΟΛΜΕ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η ΟΛΜΕ αναφέρει πως η σχετική νομοθεσία αφαιρεί τη δυνατότητα από τον Σύλλογο Διδασκόντων να αποφασίζει για τον προσφορότερο τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών υπογραμμίζοντας ότι σ σύλλογος διδασκόντων σε κάθε σχολείο είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την κάλυψη των ωρών.

Η ΟΛΜΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ενώ οι μαθητές μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα άλυτα και χρονίζοντα προβλήματα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και της σχολικής καθημερινότητας και κινητοποιούνται, αντιδρώντας στις απαράδεκτες και ταξικές συνθήκες μόρφωσης και εκπαίδευσής τους, αντιμετωπίζουν την παλιά και «δοκιμασμένη» πρακτική της δυσφήμησης και ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Οι μαθητικές καταλήψεις είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στη χρόνια κρίση που μαστίζει το εκπαιδευτικό σύστημα και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά η χρεοκοπημένη «κοινωνία της αγοράς» και οι πολιτικές που την υπηρετούν.

Το μαθητικό κίνημα, στο πλαίσιο της αυτονομίας του, μπορεί να καθορίζει τα αιτήματά του καθώς και τους τρόπους ανάδειξης και διεκδίκησής τους. Στηρίζουμε τις προσπάθειές των μαθητών μας να ασκούν ανεμπόδιστα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις υλοποιούν μέσα από τα αντιπροσωπευτικά, συλλογικά τους όργανα. Γιατί μέσα από τη διαδικασία αυτή οι μαθητές μας ασκούνται στη δημοκρατία και εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη.

Το υπουργείο παιδείας με υποκριτικό και αντιπαιδαγωγικό τρόπο προσπάθησε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» των μαθητικών καταλήψεων με τη λογική της καταστολής, απειλών και εκβιασμού των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα. Κάθε παρέμβαση κι επέμβαση στα σχολεία παραγόντων, που δεν έχουν σχέση με την εκ¬παι¬δευ¬τι¬κή κοινότητα (εισαγγελείς, αστυνομία), διαταράσσει με το χειρότερο τρόπο την εκπαιδευτική λειτουργία.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου παιδείας:
1.
Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών (Ν.2811/2000)
2. Το Π.Δ. 170/2013 (ΦΕΚ Α΄ 274)
3. Η με αρ. πρωτ. 139628/Γ2/01-10-2013 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 2530).
4. Το με αρ. πρωτ. 48508/Γ2/31-03-2014 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.