Εκτός μετεγγραφών έμειναν φοιτητές που είχαν εισαχθεί στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και επιθυμούσαν να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής τους στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης όπως προκύπτει και από επιστολή διαμαρτυρίας μας έστειλε πολύτεκνος γονέας φοιτητή στο Τμήμα των Σερρών.
Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, όπως είχε αποκαλύψει το newsbeast.gr, στα σχετικά με τις μετεγγραφές όριζε ότι η μεταφορά θέσεως εισαγωγής δύναται να πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες Σχολές/Τμήματα που εδρεύουν σε διαφορετική πόλη και δεν επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο Τμήμα του ίδιου ΑΕΙ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας πολύτεκνος φοιτητής που εισήχθη στο Τμήμα ΤΕΦΑΑ Σερρών να μη μπορεί να πάρει μετεγγραφή στο αντίστοιχο Τμήμα της Θεσσαλονίκης καθώς και τα δυο Τμήματα ανήκουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Το Δεκέμβριο ο υπουργός Παιδείας έφερε μια τροπολογία που δεν έλυσε το πρόβλημα, όπως προκύπτει και από την επιστολή του κ. Μπάρδα Αθανάσιου. Η τροπολογία όριζε ότι «η μεταφορά θέσης επιτρέπεται, εξαιρετικά για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 σε αντίστοιχο Τμήμα ή Σχολή του ιδίου ΑΕΙ που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις της ίδιας Περιφέρειας για τους φοιτητές που, μετά από την υποβολή της ηλεκτρονικής τους αίτησης που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 9 έως 17 Οκτωβρίου, έχουν συμπεριληφθεί στους πίνακες μεταφοράς θέσης του Υπουργείου Παιδείας».
Ο υπουργός είχε δηλώσει στη Βουλή για την εν λόγω ρύθμιση τα ακόλουθα:
«Υπάρχουν δύο ιδιαιτερότητες. Μία ιδιαιτερότητα υπάρχει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπάρχει ΤΕΦΑΑ και στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη με διαφορετική μεταχείριση στο θέμα των μετεγγραφών, λόγου χάρη. Το ίδιο και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Εδώ κάνουμε ρύθμιση σχετικά με το θέμα αυτό».
Η ρύθμιση άφησε έξω όσους είχαν περάσει εξαρχής στο Τμήμα ΤΕΦΑΑ Σερρών καθώς όπως γράφει ο κ. Μπάρδας Αθανάσιος μετά την κατάθεση της τροπολογίας «με έκπληξη μάθαμε ότι αφορά μόνο τους φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση ηλεκτρονικά τον Οκτώβριο και πήραν μεταγραφή στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης . Αυτοί επειδή είχαν χαμηλή βαθμολογία τους τοποθέτησαν στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και τους δίνει την δυνατότητα για δεύτερη μεταγραφή (φοιτητές από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ), όπως μας ενημέρωσε η γραμματεία του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης , αφήνοντας έξω απ’ τη διαδικασία τους φοιτητές που πέτυχαν τον Ιούνιο με τις Πανελλαδικές εξετάσεις με υψηλότερη βαθμολογία και περισσότερα μετρήσιμα προσόντα (πολύτεκνοι, χαμηλό εισόδημα )».
Ακολουθεί η επιστολή του πολύτεκνου γονέα που αποτυπώνει το πρόβλημα για το οποίο ζητείται λύση από το υπουργείο Παιδείας:
«Ονομάζομαι Μπάρδας Αθανάσιος είμαι πολύτεκνος πατέρας, έχω τέσσερα (4) παιδιά , η κόρη μου σπουδάζει Παιδαγωγικά στο Βόλο και ο γιός μου πέρασε 8ος στο ΤΕΦΑΑ Σερρών. Μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι ποδοσφαιριστής στην ομάδα ΠΑΕ Ηρακλής και πηγαινοέρχεται στο ΤΕΦΑΑ Σερρών με ιδιαίτερα υψηλό κόστος χρόνου και χρήματος .Στην αρχή το σύστημα δεν τον δεχόταν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταφοράς θέσης από το ΤΕΦΑΑ Σερρών στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης διότι είναι το ίδιο πανεπιστήμιο(Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο).
Σε επικοινωνία με το υπουργείο κάναμε αίτηση μεταγραφής μέσω ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και περιμέναμε μια τροπολογία του υπουργείου που θα έδινε το δικαίωμα και στους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών για μεταγραφή στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης όπως είχε διαβεβαίωση και ο ίδιος ο υπουργός όταν επισκέφτηκε το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης .
Κατατέθηκε τελικά η τροπολογία στις 25-12-2014 και με έκπληξη μάθαμε ότι αφορά μόνο τους φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση ηλεκτρονικά τον Οκτώβριο και πήραν μεταγραφή στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης . Αυτοί επειδή είχαν χαμηλή βαθμολογία τους τοποθέτησαν στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και τους δίνει την δυνατότητα για δεύτερη μεταγραφή (φοιτητές από το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ), όπως μας ενημέρωσε η γραμματεία του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης , αφήνοντας έξω απ’ τη διαδικασία τους φοιτητές που πέτυχαν τον Ιούνιο με τις Πανελλαδικές εξετάσεις με υψηλότερη βαθμολογία και περισσότερα μετρήσιμα προσόντα (πολύτεκνοι, χαμηλό εισόδημα).
Πού βασίζεται αυτή η αδικία και η μεροληψία;
Αξίζει να σημειωθεί πως είμαι εκπαιδευτικός και μάλιστα Διευθυντής στο 13ο Λύκειο Λάρισας και δε γνώριζα , διότι δεν αναφέρεται σε καμία εγκύκλιο στα σχολεία ότι από το ΤΕΦΑΑ Σερρών δεν επιτρέπονται μεταγραφές στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης ούτε καν σε πραγματικά σοβαρές περιπτώσεις. Αυτό θεωρείται αυθαίρετη νομοθέτηση χωρίς να ενδιαφερόμαστε για τις ανάγκες των παιδιών και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τις σπουδές τους ανεμπόδιστα.
Παρακαλώ να ενημερωθούν οι αρμόδιοι και να μεριμνήσουν όπως μπορούν για να δώσουν την ευκαιρία στο γιό μου να μεταγραφεί για να μη χάσει τη χρονιά του που με πολύ κόπο παρακολουθεί ανελλιπώς.
Μην τον αναγκάσετε να ξαναεισαχθεί του χρόνου με το 10% στο 1ο έτος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, αφού όπως είπαμε είναι 8ος εισακτέος και οι συμφοιτητές του με χαμηλότερη βαθμολογία να ευνοηθούν και να φοιτούν στο δεύτερο έτος.
Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημά μας».