Θέμα διοικητικής τάξης φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας με αφορμή πρόσφατες αποφάσεις που μετατρέπουν σε «μπαλάκι» τους διαθέσιμους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ παίζοντας παράλληλα και με την αγωνία των ανθρώπων που είναι όμηροι εδώ και 15 μήνες.
Από τη μια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στην έκδοση απόφασης για την τοποθέτηση 600 διοικητικών υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες κινητικότητας του ΑΣΕΠ και από την άλλη ο υπουργός Παιδείας με δική του απόφαση «παγώνει» τις διαδικασίες, εμμένοντας στην απόφασή του για επανατοποθέτηση όλων των διοικητικών υπαλλήλων, όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
Ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει την απόφασή του στη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι πράξεις προσωρινής τοποθέτησης εκδίδονται από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Βέβαια η απόφασή του αφορά φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και θα μπορούσε κάποιος να κάνει λόγο ακόμα και για μονομερή ενέργεια και παράκαμψη του κ. Λοβέρδου, αν και όπως αναφέραμε οι πράξεις εκδίδονται από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πάντως ο υπουργός Παιδείας, όπως προειπώθηκε, ενήργησε ταχύτητα σταματώντας τις διαδικασίες που ζητούσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Διοικητικών Υπαλλήλων για το ζήτημα που έχει προκληθεί ο οποίος και δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι ενώ το θέμα της κινητικότητας είναι 6 μήνες σε εκκρεμότητα ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης, παραμονή της Πρωτοχρονιάς προχώρησε σε αυτή την υπουργική απόφαση. «Έξι μήνες δεν είχαν ανάγκες τα ΑΕΙ και μέσα στις γιορτές προέκυψαν;» ανέφερε ο πρόεδρος συνδέοντας την απόφαση με την προκήρυξη των εκλογών.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας εδώ και 15 μήνες ενώ ανέφερε ότι « ο κ. Μητσοτάκης όταν προχωρά στην προσωρινή επανατοποθέτηση των 600 σημαίνει ότι αδειάζει τους άλλους» αφού δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με τους 435 διοικητικούς υπαλλήλους που δεν έχουν μπει στη διαδικασία της κινητικότητας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις μεγάλες ανάγκες που έχουν τα πανεπιστήμια σε διοικητικό προσωπικό γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές εκθέσεις. «Όλοι συνομολογούν ότι ήταν άστοχη και πέρα για πέρα άδικη η διαδικασία της διαθεσιμότητας», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Το μέλος της Ομοσπονδίας των Διοικητικών Υπαλλήλων κ. Τριγάζης δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι «η κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους παίζει με την αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων που τους είχε οδηγήσει σε ομηρία» ενώ μίλησε για ανευθυνότητα απέναντι στους ανθρώπους και τις ανθρώπινες αξίες.
Τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει.
Η διχογνωμία ανάμεσα στα δυο υπουργεία αυξάνει την αγωνία των 1.034 διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων, ενώ από την άλλη τα ΑΕΙ υπολειτουργούν γεγονός που επισημαίνεται και από τις τελευταίες ανακοινώσεις των Πανεπιστημίων στις οποίες καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κ. Λοβέρδος και Μητσοτάκης έρχονται σε σύγκρουση για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ αφού από τις πρώτες μέρες του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Παιδείας υπήρξε διάσταση απόψεων για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πορίσματος του εξωτερικού αξιολογητή για τους διοικητικούς διαθεσίμους υπαλλήλους των 8 πανεπιστημίων της χώρας είχε δηλώσει ότι «αν είναι να γίνουν απολύσεις θα τις κάνω, είχα πει. Έχω τόσες “χαραξιές”, κύριε πρόεδρε, τέσσερα χρόνια, άλλη μια! Άμα όμως δεν προκύψει αυτό, δεν θα κάνουν, είχα πει… Εγώ, λοιπόν, δεν θα κάνω καμία απόλυση, αφού αυτό δεν προκύπτει».