Την αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος χωρίς τους διαθέσιμους και απολυμένους υπαλλήλους, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα προσέφεραν οικειοθελώς έργο υπογραμμίζει η Σύγκλητος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για πλήρη ανατροπή όλων όσα είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί τους τελευταίους έξι μήνες με την Κυβέρνηση αναφορικά προς το θέμα της διαθεσιμότητας και κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων.
«Η κύρια διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας προς το Πανεπιστήμιο, ότι κανένας διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστημίου δεν πρόκειται να απολυθεί, ασφαλώς δεν είχε δοθεί ερήμην της Κυβέρνησης, καθώς είχε ανακοινωθεί κατ ́ επανάληψη από τον απελθόντα Υπουργό και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Μεταξύ των άλλων η Σύγκλητος αναφέρει ότι «η αθέτηση εκ μέρους της Κυβέρνησης των συμφωνηθέντων με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως διαπιστώνεται από τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο θέσεων και ανακοινώσεων για θέματα που ουδέποτε είχαν τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τα Πανεπιστήμια και, η προκήρυξη του Υ.Δ.Μ.Η.Δ. δημιουργούν μία απαράδεκτη κατάσταση η οποία υπονομεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους και τους φοιτητές»
Στην ανακοίνωση η Σύγκλητος υπενθυμίζει ότι μετά την πολύμηνη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων αποφασίστηκε η « πραγματοποίηση του διαλόγου ο οποίος κατέληξε σε συμφωνία που προέβλεπε την επανατοποθέτηση στο Πανεπιστήμιο όλων των διοικητικών υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά την αναδιάρθρωση των δομών του Πανεπιστημίου με τη σύνταξη Προσχεδίου Οργανισμού και Οργανογράμματος, τα οποία απεστάλησαν στο Υπουργείο Παιδείας, τον εξορθολογισμό της αντιστοιχίας προσόντων και προσφερόμενου έργου από τους υπαλλήλους και την προσαρμογή των αναγκών του Πανεπιστημίου στις συνθήκες της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Με τον τρόπο αυτό οι απαιτήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών σε διοικητικό προσωπικό μειώθηκαν κατά 200 περίπου υπαλλήλους, αφού ο αριθμός μειώθηκε στους 1134, δημιουργήθηκαν κενά με την ένταξη σε θέσεις Ε.ΔΙ.Π. 129 και την αποχώρηση 49 υπαλλήλων» .
Η Σύγκλητος επισημαίνει ότι « το Πανεπιστήμιο σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου απέστειλε προς το Υπουργείο πλήρη κατάσταση των αμέσως και εμμέσως ωφελουμένων από το Πανεπιστήμιο (ιδιαίτερα από τα Μουσεία, τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές Κλινικές και τα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου) με τεκμηριωμένη μελέτη, η οποία αποδείκνυε ότι η πολύτιμη προσφορά του Πανεπιστημίου στους χώρους της παιδείας και του πολιτισμού, αλλά και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας δικαιολογούσε πλήρως όχι μόνο τον αριθμό υπαλλήλων που το Πανεπιστήμιο ζητούσε βάσει του νέου Οργανογράμματός του, αλλά και πολύ μεγαλύτερο από αυτόν αριθμό».
Η Σύγκλητος κλείνει την ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο:
«Αρνείται τη συμμετοχή σε αυτή την αδιανόητη παλινωδία της Κυβέρνησης
Διαπιστώνει ότι στο όλο θέμα της εσπευσμένης σύνταξης και κατάθεσης Προσχεδίου Οργανισμού και Οργανογράμματος, το οποίο έγινε με τη λογική της πραγματικής και ουσιαστικής εκτίμησης των αναγκών του Πανεπιστημίου, μετά την τελευταία στάση της Κυβέρνησης και την πλήρη ανατροπή των δεδομένων, δημιουργούνται ανυπέρβλητα σχεδόν εμπόδια και προβληματισμός ως προς τη δυνατότητα να συνεχιστεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του Οργανισμού του Πανεπιστημίου.
Δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του προς την προκήρυξη του Υ.Δ.Μ.Η.Δ. για 600 υπαλλήλους από όλα τα Πανεπιστήμια και ζητά την απόσυρσή της, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης για την επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού που βρίσκεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και την ισχύ της
συμφωνηθείσας ενδο-ιδρυματικής κινητικότητας.
Διαφωνεί με την εξαγγελθείσα χρονοβόρα και αμφιβόλου ποιότητας αξιολόγηση των δομών του Πανεπιστημίου, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ
Ανακοινώνει ότι θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τη Σύγκλητο προς ενημέρωση της ευρύτερης κοινής γνώμης
Εκφράζει την ανάγκη της συνάντησης με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να επανέλθει το θέμα στη βάση των συμφωνιών που έγιναν με το Πανεπιστήμιο και των αποφάσεων που είχαν ληφθεί από την Κυβέρνηση».