Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η διαδικασία για την πιστοποίηση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.

Δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες έχουν οι ενδιαφερόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και έχουν ηλικία τουλάχιστον 16 ετών. Η πιστοποίηση χορηγείται μετά από επιτυχή δοκιμασία στις ειδικές γραπτές και προφορικές εξετάσεις.

Οι εξετάσεις διεξάγονται δύο φορές το χρόνο (Οκτώβριο και Απρίλιο), με δυνατότητα μετάθεσης μέσα στον επόμενο μήνα, την ίδια ημέρα και ώρα σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, σε ημερομηνίες που θα ορίζονται με απόφαση του γενικού γραμματέα Διά Βίου Μάθησης.

Οι υποψήφιοι υπήκοοι τρίτων χωρών που συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού υποβάλλουν αίτηση που συνοδεύεται απαραίτητα από παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση επανάληψης της συμμετοχής στη διαδικασία των εξετάσεων πιστοποίησης, ο/η υποψήφιος/α θα καταβάλει σχετικό παράβολο για κάθε συμμετοχή του στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Η εξέταση περιλαμβάνει πέντε μέρη και διεξάγεται σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση (πρώτο μέρος της εξέτασης) διεξάγεται γραπτή εξέταση στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Διανέμεται στους υποψηφίους εξεταστικό τετράδιο με ερωτήσεις που αναφέρονται σε βασικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού τις οποίες καλούνται να απαντήσουν.

Στη δεύτερη φάση (δεύτερο, τρίτο και τέταρτο μέρος της εξέτασης) διεξάγεται εξέταση στις δεξιότητες κατανόησης προφορικού και γραπτού λόγου και παραγωγής γραπτού λόγου. Στην τρίτη φάση (πέμπτο μέρος της εξέτασης) εξετάζεται η δεξιότητα παραγωγής προφορικού λόγου.

Η επαρκής γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού για τους υποψηφίους με πιστοποιητικό Ελληνομάθειας επιπέδου Α (που αποκτήθηκε με τη διαδικασία του Π.Δ. 363/1998 και προ της εφαρμογής του Π.Δ. 60/2010) ή Α2 που εκδίδεται σύμφωνα με το Π.Δ. 60/2010 βαθμολογείται σε κλίμακα 20 μονάδων. Επιτυχής θεωρείται η δοκιμασία εφόσον ο υποψήφιος συγκεντρώνει 10 μονάδες.

Η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού βαθμολογείται σε κλίμακα 100 μονάδων. Επιτυχής θεωρείται η δοκιμασία εφόσον ο υποψήφιος συγκεντρώνει 50 μονάδες εφόσον συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% σε τέσσερα τουλάχιστον από τα πέντε μέρη της εξεταστικής δοκιμασίας.

Τα εξεταστικά τετράδια βαθμολογούνται από δύο αξιολογητές. Η βαθμολογία που αφορά στο κάθε μέρος ξεχωριστά (γραπτό και προφορικό), καταγράφεται σε ειδικά πεδία του εξεταστικού τετραδίου. Η τελική βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναρτώνται στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και κοινοποιούνται στα εξεταστικά κέντρα, το αργότερο έναν μήνα μετά το τέλος των εξετάσεων. Τα εξεταστικά κέντρα υποχρεούνται να αναρτήσουν τον πίνακα αποτελεσμάτων σε εμφανές σημείο για ένα μήνα. Τα πιστοποιητικά εκδίδονται από τη γενική γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και αποστέλλονται στα εξεταστικά κέντρα, από όπου μπορούν να τα παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι.

Αξιολογητές

Ο αριθμός των αξιολογητών και των αναπληρωτών αξιολογητών ορίζεται με κριτήριο την άρτια κάλυψη των αναγκών της εξεταστικής διαδικασίας. Οι αξιολογητές είναι πτυχιούχοι ελληνικής φιλολογίας ή ιστορικοί ή αρχαιολόγοι. Τα επί πλέον τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τους αξιολογητές, ορίζονται από τις εκάστοτε προσκλήσεις ενδιαφέροντος.

Με πρόσκληση της γενικής γραμματείας Διά Βίου Μάθησης καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση ορισμού τους ως αξιολογητές. Η επιλογή των αξιολογητών γίνεται από τη γενική γραμματεία Διά Βίου Μάθησης που τους διαθέτει στην οργανωτική επιτροπή.

Η γενική γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή, μπορεί να οργανώνει, εφόσον είναι εφικτό, εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την εφαρμογή της διαδικασίας πιστοποίησης της ελληνομάθειας, για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις των αξιολογητών και για κάθε άλλο ζήτημα που θα κριθεί απαραίτητο να γνωρίζουν οι αξιολογητές για την άσκηση των καθηκόντων τους και συνεπώς για την ομαλή και απρόσκοπτη διενέργεια των εξετάσεων.

Οι αξιολογητές λαμβάνουν πάγια αμοιβή 70 ευρώ και πλέον αμοιβή για τα εξεταστικά τετράδια που διορθώνουν: ένα ευρώ ανά εξεταστικό τετράδιο που αφορά στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και 2 ευρώ ανά εξεταστικό τετράδιο που αφορά στην ελληνική γλώσσα.

Οι αναπληρωτές αξιολογητές λαμβάνουν πάγια αμοιβή 4 ευρώ. Εφόσον κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα αξιολογητή, λαμβάνουν την αμοιβή του τακτικού αξιολογητή.