Μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να συμπεριλαμβάνει στους στρατηγικούς του στόχους, για το 2014, την ενίσχυση του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας, όμως η καθυστέρηση για δεύτερη συνεχή χρονιά της έναρξής της απαξιώνει το θεσμό.
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων και η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στο πρόγραμμα και ήδη παρατηρούνται προβλήματα. Όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί στο, news.gr, οι ώρες σε Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας μειώνονται και «κόβονται» τμήματα, γιατί λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη του προγράμματος οι μαθητές δε δείχνουν ενδιαφέρον.
Επίσης οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι ενώ σε αρκετές περιοχές έχουν γίνει οι τοποθετήσεις ακόμα δεν έχουν υπογράψει τη σύμβασή τους με αποτέλεσμα να χαθεί και αυτή η εβδομάδα.
Λήξη σύμβασης
Όσον αφορά τη σύμβαση εργασίας αναμένεται να λήξει με το τέλος των μαθημάτων και όχι στις 30 Ιουνίου όπως συμβαίνει με τους εκπαιδευτικούς του κανονικού προγράμματος. Θυμίζουμε ότι στο ΦΕΚ που καθόριζε τα σχετικά με τη λειτουργία της ενισχυτικής αναφερόταν ότι:
Το πρόγραμμα Ε.Δ. αρχίζει να λειτουργεί όπως ορίζεται από την σχετική εγκύκλιο έναρξης που εκδίδεται από τη Δ/νση ΣΕΠΕΔ, Τμήμα Ε΄ Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και Ενισχυτικής Διδασκαλίας, κάθε σχολικό έτος και λήγει με τη λήξη των μαθημάτων και πριν από την έναρξη των εξετάσεων.
Πότε «κόβεται» ένα τμήμα
Επειδή πολλοί εκπαιδευτικοί απευθύνουν ερωτήσεις σχετικά με το πότε κόβεται ένα τμήμα αναφέρουμε ότι :
Ένα τμήμα μαθήματος συνεχίζει να υφίσταται εφόσον έχει ενεργούς μαθητές/τριες τουλάχιστον δέκα (10) ή πέντε (5) Σε περίπτωση όπου κάποιος μαθητής/τρια απουσιάσει αδικαιολογήτως είκοσι (20) συνεχόμενες διδακτικές ημέρες από τμήμα μαθήματος τότε διαγράφεται, με έγγραφη ενημέρωση του γονέα – κηδεμόνα του/της, και αντικαθίσταται από τον πρώτο/η επιλαχόντα στον πίνακα αιτούντων, με απόφαση του ΥΣΚΕΔ. Στην
περίπτωση όπου από διαγραφή μαθητών/τριών σε ένα τμήμα απομείνουν λιγότεροι ενεργοί μαθητές/τριες από τα επιτρεπόμενα όρια, τότε το τμήμα παύει να υφίσταται με απόφαση του Δ/ντή της οικείας Δ.Δ.Ε. Στην περίπτωση αυτή αναπροσαρμόζεται η ανάθεση ωρών του Διδάσκοντος καθηγητή, με απόφαση του Δ/ντή της οικείας Δ.Δ.Ε. ή λύεται εφόσον δεν υπάρχουν υπόλοιπες ώρες.
Τα ένσημα των εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται ως ωρομίσθιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αριθμός των ενσήμων τους εξαρτάται από τις μέρες που εργάζονται. Για παράδειγμα αν ένας ωρομίσθιος εργάζεται Δευτέρα και Τετάρτη θα βάζει 2 ένσημα για κάθε εβδομάδα εργασίας. Στους ωρομίσθιους δεν υπολογίζονται τα ένσημα τις αργίες και τις διακοπές.
Στους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ο αριθμός των ενσήμων τους εξαρτάται, όπως και στους ωρομίσθιους, από τον αριθμό των ημερών που εργάζονται. Ακόμα και αν εργάζονται και τις 5 μέρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα συμπληρώνουν 25 ένσημα άλλα από 20-23 το μέγιστο. Πρακτικά θα αφαιρούν από κάθε μήνα τα Σαββατοκύριακα και έτσι θα βρίσκουν τον αριθμό των ενσήμων που θα συμπληρώνουν.
· Για παράδειγμα το Μάρτιο αν αναπληρωτής ΑΜΩ εργάζεται από Δευτέρα έως και Παρασκευή θα συμπληρώσει 21 ένσημα
· Τον Απρίλιο 22 ένσημα
· Τον Μάιο αν το πρόγραμμα λήξει στις 21/5 θα συμπληρώσει 15 ένσημα
Η διαφορά του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου με τον ωρομίσθιο είναι ότι συνυπολογίζονται στις απολαβές του όπως και στα ένσημα και οι αργίες και διακοπές.