Απογοητευμένοι αισθάνονται οι νέοι με τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας , από την πορεία της χώρας καθώς και με την στάση των κυβερνήσεων απέναντι στα προβλήματά τους. Το 56% των νέων δεν πιστεύει ότι φθάνει το τέλος της οικονομικής κρίσης ενώ παράλληλα 2 στους 3 δηλώνουν απαισιόδοξοι για το εργασιακό τους μέλλον με τα σπουδαιότερα προβλήματά τους είναι η ανεργία και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Τα παραπάνω καταγράφονται σε έρευνα της VPRC για λογαριασμό της Ελληνογερμανικής αγωγής η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση των εκπαιδευτηρίων με καλεσμένους τους τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, την κα Μαρία Δαμανάκη, τον Πρύτανη Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ρέμελη και τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αθανάσιο Κυριαζή.
Το δείγμα της έρευνας ήταν 700 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και Ηρακλείου. Οι περισσότεροι μαθητές έχουν ως στόχο τους να εισαχθούν σε μια σχολή των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ (71.7%) ενώ πολλοί λίγοι είναι αυτοί που σκέφτονται την επιλογή του εξωτερικού (8.3%) και ακόμα λιγότεροι όσοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε ένα ΙΕΚ ή Ιδιωτικό Κολλέγιο (3.3%). Οι 700 περίπου μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους και για θέματα γενικών πολιτικών αντιλήψεων. Συγκεκριμένα οι μαθητές σε ποσοστό 87% πιστεύουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση με τους μαθητές του Ηρακλείου να είναι απόλυτοι.
Αν και μεσολάβησε ένας ολόκληρος χρόνος από την προηγούμενη έρευνα διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των νέων που δηλώνει ότι τα πράγματα δεν οδεύουν στο σωστό δρόμο παραμένει το ίδιο (87% το 2012, 87% και το 2013). Όσον αφορά τα σπουδαιότερα προβλήματα των νέων αυτά είναι κατά σειρά η ανεργία, η παιδεία, η οικονομική κρίση και η φτώχεια.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος διαπιστώνεται ότι όλο και μεγάλη ο προβληματισμός των νέων για την ανεργία και τη ν εκπαίδευση. Στην έρευνα του 2012 η ανεργία συγκέντρωσε το 29.6% των απαντήσεων και η παιδεία το 24.5% ενώ για το 2013 τα δυο αυτά προβλήματα εκτινάχτηκαν στις 43 και 31 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Στο ερώτημα για το πόσο σίγουροι αισθάνονται για το μέλλον τους 4 στους 5 μαθητές δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι με το ποσοστό στα αγόρια να ανέρχεται στο 75% και στα κορίτσια να βρίσκεται στο 83%. Πέρα από τα προβλήματα της ανεργίας και του εκπαιδευτικού συστήματος ή έρευνα αναδεικνύει και την απογοήτευση των νέων από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας.
Μάλιστα το ποσοστό αυξήθηκε ελαφρά από το 84% του 2012 στο 86% για το 2013. Κατά τους νέους οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν την δέουσα προσοχή για τα προβλήματα της νεολαίας αφού το 91.1% απάντησε ότι ασχολούνται λιγότερο από όσο πρέπει έως και καθόλου. Στο ερώτημα για το αν ενδιαφέρονται για την πολιτική το 47% του δείγματος απάντησε λίγο και το 26% καθόλου με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό των νέων που αδιαφορούν να φθάνει το 73% ελαφρά βελτιωμένο από το 75% του 2012.
Ως αποτελεσματικά μέσα για την εκδήλωση της δυσαρέσκειας των πολιτών θεωρούν τη συμμετοχή σε πορείες/διαδηλώσεις (45.6%), σε απεργίες (21.1%) ενώ υπάρχει και ένα 12.8% των νέων που πιστεύουν στη δύναμη του διαδικτύου και θεωρούν ότι πρέπει οι πολίτες να δημιουργούν ιστοσελίδες και να εκφράζουν την άποψή τους. Αντίθετα το 7% των νέων θεωρεί αποτελεσματική τη συμμετοχή σε ένα κόμμα και μόλις το 1.1% τη συμμετοχή σε σωματεία και εργατικά συνδικάτα. Στην ενότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι οι περισσότεροι νέοι είναι θετικά διακείμενοι απέναντί της. Ως μεγαλύτερο θετικό της ΕΕ είναι η ελευθερία μετακίνησης και σπουδών ενώ η πλειονότητα των νέων πιστεύει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν είναι κάτι το καλό (78%) και ότι η χώρα μας έχει ωφεληθεί (76%).
Μάλιστα θεωρούν πιθανό να δημιουργηθούν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες και συνακόλουθα να απολαμβάνουν οι άνθρωποι καλύτερη ποιότητα ζωής. Βέβαια σε ποσοστό 65% δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ύπαρξη περισσότερων κοινωνικών προβλημάτων την επόμενη πενταετία. Παράλληλα οι νέοι πιστεύουν ότι θα πρέπει τα κράτη της ΕΕ να μη λειτουργούν αυτόνομα ως προς τις πολιτικές τους αποφάσεις άλλα να συγκλίνουν ενώ το 63% πιστεύει ότι φθίνει το όραμα για μια Ευρώπη που θα στηρίζει τα κράτη – μέλη της.
Τέλος για το εργασιακό τους μέλλον δηλώνουν απαισιόδοξοι 2 στους 3 νέους ενώ παρά την υψηλή ανεργία στη χώρα μας το 61% επιθυμεί να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα. Για το 58% των νέων οι μετανάστες επιτείνουν το πρόβλημα στην εργασία των νέων. Μάλιστα αυξημένο είναι το ποσοστό των νέων που υποστηρίζουν το παραπάνω σε Θεσσαλονίκη (65%) και Αθήνα (58%).
Δείτε όλη την έρευνα εδώ
Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος